Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

Η εποχή της γρίπης ξεκινά -Πόσο κοστίζει το αντιγριπικό εμβόλιο

Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, εν όψει της έξαρσης της γρίπης, η «φαρέτρα» των φαρμακοποιών θα ενισχυθεί με 137.000 αντιγριπικά εμβόλια.

Τα εμβόλια για τη γρίπη βρίσκονται ήδη στα ράφια των φαρμακείων, ενώ στη φετινή παραγγελία που έγινε μέσω του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών (ΣΥΦΑ) Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνονται εξελιγμένα τετραδύναμα εμβόλια, που καλύπτουν περισσότερα στελέχη του ιού της γρίπης και έχουν ένδειξη για ενήλικες και για παιδιά ηλικίας από έξι μηνών και άνω.






Πόσο κοστίζουν τα αντιγριπικά εμβόλια

Το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο (περίοδος 2019-2020), σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, παρέχει προφύλαξη έναντι και του ιού της πανδημίας Α (Η1Ν1) που εμφανίστηκε το 2009.

Οσον αφορά το κόστος του, η λιανική τιμή του τετραδύναμου κυμαίνεται από 10,72 έως 13,73 ευρώ, ενώ χορηγείται δωρεάν με ιατρική συνταγή στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

ΦΣΘ: Επαρκούν οι ποσότητες των αντιγριπικών εμβολίων

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης, υποστήριξε σχετικά με τη γρίπη και το εμβόλιο πως «οι παραγγελθείσες ποσότητες επαρκούν για να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες. Οι πολίτες, κυρίως όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αλλά και οι επαγγελματίες υγείας, δεν πρέπει να αμελούν να κάνουν το εμβόλιο, το οποίο χρειάζεται περίπου 15 ημέρες για να δράσει και να δημιουργήσει αντισώματα στον ανθρώπινο οργανισμό», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Η εποχική γρίπη είναι το πιο συχνό νόσημα, καθώς και το πιο συχνό αίτιο θανάτου από νόσημα που προλαμβάνεται με εμβολιασμό. Ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός είναι το μοναδικό μέτρο που μπορεί αποδεδειγμένα να προφυλάξει από τη νόσο με το ποσοστό προφύλαξης να κυμαίνεται από 40%-60%. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που εμβολιασθέντα άτομα νοσήσουν, η κλινική εικόνα είναι ηπιότερη και αποτρέπεται στη συντριπτική πλειοψηφία η ανάγκη για νοσηλεία.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, με στόχο να αναδείξει τη σημασία του εμβολιασμού για τη γρίπη, θα προχωρήσει εντός του Οκτωβρίου σε ενημερωτική δράση στην πλατεία Αριστοτέλους με τη διανομή έντυπου υλικού για τους εμβολιασμούς.
Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/i-epohi-gripis-xekina-poso-kostizei-antigripiko