Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Β. Κικίλιας: Θέμα ημερών η έκδοση υπουργικής απόφασης για την τιμολόγηση των φαρμάκων

Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα προλάβει να αναρτηθεί δελτίο τιμών έως το τέλος του έτους.



Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να εκδοθεί από τον υπουργό Υγείας η απόφαση για την τιμολόγηση φαρμάκων.

Θέμα εβδομάδων είναι και η κατάθεση στη Βουλή νομοσχεδίου για τη Δημόσια Υγεία, όπως δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας στον Σκάι. Ο υπουργός σημείωσε πως με το εν λόγω νομοσχέδιο θα ρυθμίζονται θέματα πρόληψης, screening, υγείας και υγιεινής.







Θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, συνεργασία του υπουργείου Υγείας με Δήμους και Περιφέρειες σε ό,τι έχει να κάνει με θέματα αιχμής.

Θα υπάρχουν ρυθμίσεις και για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, ρύθμιση του πώς θα γίνεται screening στον πληθυσμό για τον καρκίνο και μαστογραφίες στις γυναίκες.

Όπως ανέφερε, φέτος δημιουργείται ένας χάρτης υγείας από το χειμώνα, ο οποίος θα αφορά πρόληψη πριν την αντιμετώπιση, με όλες τις ανάγκες.

Σε αυτές περιλαμβάνονται στοιχεία για το ποιοι εντός έξι μηνών συνταξιοδοτούνται, ποιοι επαγγελματίες Υγείας, ποιοι γιατροί πρέπει να πάρουν άδειες το καλοκαίρι και δεν υπάρχουν κάποιοι να τους αναπληρώσουν.

Σε συνεργασία με τους ΥΠΕάρχες και τους γενικούς γραμματείς, το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι θα μπορέσει να ρυθμίσει εκ των προτέρων την κάλυψη που πρέπει να υπάρχει.
Τιμολόγηση

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, έπειτα από την αλλαγή στον νόμο για την τιμολόγηση, βγαίνει την επόμενη εβδομάδα υπουργική απόφαση. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ξεκινάει παράλληλα τις διαδικασίες για την ανατιμολόγηση των φαρμάκων και θα καθοριστεί μεγάλη ομάδα φαρμάκων στην οποία θα υπάρχουν μειώσεις.

Ο υπουργός επισήμανε πως, μέχρι το τέλος του έτους, θα αναρτηθούν από τον ΕΟΦ οι νέες τιμές των φαρμάκων. Τόνισε πως κανένα φάρμακο δεν θα έχει αύξηση, ενώ εκατοντάδες φάρμακα, θα έχουν μείωση στην τιμή τους μέχρι 7%. Έκανε, επίσης, λόγο για την απαγόρευση αυξήσεων, με μειώσεις έως 7%.

Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα προλάβει να αναρτηθεί δελτίο τιμών έως το τέλος του έτους.


Πηγή : iatronet