Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

Τρεις επιστήμονες έλαβαν το Νόμπελ Ιατρικής


Οι Αμερικανοί Harvey J. Alter και  Charles M. Rice, και ο Βρετανός επιστήμονας Michael Houghton, έλαβαν το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα, για την ανακάλυψη του ιού ηπατίτιδας C.

Η Επιτροπή των βραβείων σημείωσε ότι η εργασία των 3 επιστημόνων βοήθησε να εξηγηθεί σημαντική πηγή ηπατίτιδας που δεν θα μπορούσε να εξηγηθεί από την ηπατίτιδα Α και Β. Η εργασία τους κατέστησε εφικτά τα τεστ αίματος και νέα φάρμακα, που έσωσαν εκατομμύρια ζωές.

Ο Houghton διευθύνει το Li Ka Shing Applied Virology Institute του University of Alberta. Η διαδικασία εντοπισμού του ιού κράτησε 7 χρόνια, με έναρξη το 1982.

Χάρις στην ανακάλυψή των τριών επιστημόνων, πολύ ευαίσθητα τεστ αίματος για τον ιό είναι τώρα διαθέσιμα και έχουν απαλείψει την ηπατίτιδα μετά από μετάγγιση, σε πολλά μέρη του κόσμου, βελτιώνοντας την δημόσια υγεία.

 

 

Η ανακάλυψη των επιστημόνων επέτρεψε επίσης τη γρήγορη ανάπτυξη αντιικών φαρμάκων για την ηπατίτιδα C. Για πρώτη φορά στην ιστορία, η νόσος μπορεί τώρα να θεραπευτεί, αυξάνοντας τις ελπίδες για εκρίζωση του ιού από τον παγκόσμιο πληθυσμό.

 

πηγή: iatronet