Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Εμβολιασμοί: Ποιοι παίρνουν σειρά μετά τους ηλικιωμένους


 Στην τελική ευθεία βρίσκεται η κατάρτιση του προγράμματος εμβολιασμών για τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, με προτεραιότητα σε 7 κατηγορίες. Ανάμεσα τους μεταμοσχευμένοι, αιμοκαθερόμενοι, καρκινοπαθείς και άτομα που λαμβάνουν υποστήριξη με οξυγόνο στο σπίτι.

Για το από εδώ και πέρα πρόγραμμα εμβολιασμών μίλησε σήμερα και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπ. Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τονίζοντας ότι η επιτροπή έχει καταρτίσει τοσχέδιο προτεραιοποίησης, πτυχές του οποίου θα γίνουν γνωστές κατά την αυριανή ενημέρωση.

Εντός Μαρτίου, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, μαζί με την ηλικιακή ομάδα 70-74 ετών, πιθανόν να εμβολιαστούν και πολίτες με σοβαρές ασθένειες, όπως με ενεργές νεοπλασίες και μετασχομευμένα άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Αναλυτικά η λίστα ασθενών με χρόνια νοσήματα για την οποία αναμένονται ανακοινώσεις περιλαμβάνει 7 κατηγορίες:

*Μεταμοσχευμένοι

*Αιμοκαθερόμενοι (νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου)

*Καρκινοπαθείς

*Ατομα με βαριά ανοσοανεπάρκεια

*Ατομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα

*Ατομα που λαμβάνουν υποστήριξη οξυγόνου στο σπίτι

*Ατομα με βαριά καρδιακή ανεπάρκεια

Αφού ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των ασθενών με χρόνια νοσήματα, σειρά πρέπει να πάρουν οι κατηγορίες των ανθρώπων που λόγω επαγγέλματος έχουν μεγάλη επαφή με το κοινό, όπως οι οδηγοί στα μέσα μεταφοράς, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στην εστίαση, οι κούριερ, οι δικαστικοί και φυσικά οι άνθρωποι που απασχολούνται στους τομείς του τουρισμού, του οποιου το άνοιγμα αποτελεί -μαζί με την εστίαση -τα δύο νέα μεγάλα στοιχήματα για την κυβέρνηση.

www.liberal.gr