Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Κυρώσεις από ΕΟΦ για παράνομη πώληση ΜYΣΥΦΑ

Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2021

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΝΠΔΔ Αριθμ. Πρωτ. 893

Προς: Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας

Θέμα: «Επιβολή κυρώσεων από τον Ε.Ο.Φ. για παράνομη πώληση ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. από κατάστημα λιανικής και από επιχείρηση χονδρεμπορίου»

Oι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Ηρακλείου και Ρεθύμνου διαβίβασαν στον Π.Φ.Σ. καταγγελία ότι από κατάστημα λιανικής και από επιχείρηση χονδρεμπορίου διατίθενται παρανόμως ΜΗΣΥΦΑ. Ο Π.Φ.Σ. διαβίβασε πάραυτα την εν λόγω καταγγελία στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Διεύθυνση Ελέγχου παραγωγής και κυκλοφορίας προϊόντων) και στη Μονάδα Επιθεωρήσεων και Ελέγχων (αριθμός πρωτοκόλλου Π.Φ.Σ. 3790/05.10.2020), αναφέροντας το σύνολο των διατάξεων της φαρμακευτικής νομοθεσίας που απαγορεύουν την εν λόγω διάθεση, και αιτούμενος την επιβολή των κατά νόμον κυρώσεων εις βάρος των εν λόγω επιχειρήσεων, καθώς επίσης να ελεγχθεί η πηγή από την οποία οι εν λόγω επιχειρήσεις προμηθεύονται παρανόμως τα προς πώληση ΜΗΣΥΦΑ.

Ο Ε.Ο.Φ. με το υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 101241/2020/08.02.2021 έγγραφό του (αριθμός πρωτοκόλλου Π.Φ.Σ. 876/19.02.2021) με το οποίο....


.... ενημερώνει ότι το Δ.Σ. του Ε.Ο.Φ. δυνάμει σχετικών αποφάσεων του επέβαλε κυρώσεις στις ανωτέρω επιχειρήσεις για χονδρική και λιανική, αντίστοιχα, πώληση φαρμάκων κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας.

Η πώληση ΜΗΣΥΦΑ αποκλειστικά και μόνο από τα φαρμακεία προβλέπεται από τις κάτωθι κείμενες διατάξεις της φαρμακευτικής νομοθεσίας:

α) Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 4 του Ν. 1963/1991 το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και χορηγείται δια χειρός φαρμακοποιού.

β) Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 13 του Ν.Δ. 96/1973 η λιανική πώληση των φαρμακευτικών εν γένει προϊόντων επιτρέπεται μόνον υπό των νομίμως λειτουργούντων φαρμακείων.

γ) Σύμφωνα με την παράγραφο Α1 της υπ’ αριθμόν ΔΥΓ3(α)/127858/2004 απόφασης του Υφυπουργού Υγείας και Πρόνοιας (Β ́ 284) προβλέπεται ότι τα φαρμακευτικά προϊόντα της κατηγορίας ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., για την διάθεση των οποίων δεν απαιτείται ιατρική συνταγή, διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία δια χειρός φαρμακοποιού.

δ) Σύμφωνα με το άρθρο 34 του Ν. 5607/1932 ως ισχύει, απαγορεύεται η αντιποίηση του έργου του φαρμακοποιού. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι «1. Η εκτέλεσις των συνταγών και η λιανική πώλησις φαρμάκων εις το κοινόν επιτρέπεται μόνον εις φαρμακοποιούς έχοντας εν λειτουργία νομίμως συνεστημένα φαρμακεία, ή διευθύνοντας φαρμακεμπορεία, περί ων το άρθρ. 24 του Ν. 5607 και εντός των φαρμακείων ή φαρμακεμπορείων, άτινα ούτοι νομίμως διευθύνουσιν. 2. Αι κατά παράβασιν του παρόντος άρθρου αντιποιούμενοι έργα φαρμακοποιού τιμωρούνται εισαγόμενοι δι' απ' ευθείας κλήσεως με φυλάκισιν τριών μηνών και χρηματικήν ποινήν 2 χιλιάδων δρχ. και εν υποτροπή με φυλάκισιν 6 μηνών και χρηματικήν ποινήν δρχ. 4 χιλιάδων».

ε) Σύμφωνα με το άρθρο 95 παρ. 7 εδ. β ́ του Ν. 4172/2013 (ΦΕΚ Α ́ 167), σύμφωνα με την οποία: «Όποιος χωρίς να έχει τα από το νόμο προβλεπόμενα προσόντα και τη σχετική αδειοδότηση από τις αρμόδιες αρχές, πωλεί φάρμακα ή φαρμακευτικά προϊόντα αντιποιούμενος έργο φαρμακοποιού, τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής από πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Φ. Οι ανωτέρω ποινές επιβάλλονται σωρευτικά με οποιαδήποτε άλλη προβλεπόμενη ποινή.»

Κατόπιν των ανωτέρω αποδεικνύεται εκ νέου η σημασία της κοινής και συντονισμένης δράσης Π.Φ.Σ. και Φαρμακευτικών Συλλόγων προκειμένου να αντιμετωπιστούν ανάλογες έκνομες συμπεριφορές, οι οποίες θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία και πλήττουν το ελληνικό φαρμακείο, ώστε αφενός μεν να αποτρέπονται, αφετέρου δε να καταστέλλονται και να επιβάλλονται οι δέουσες κυρώσεις από τον Ε.Ο.Φ.

Για το λόγο αυτό σας καλούμε να αποστέλλετε άμεσα στον Π.Φ.Σ. σχετικές καταγγελίες μετά των αποδεικτικών στοιχείων, προκειμένου εν συνεχεία ο Π.Φ.Σ. να τις διαβιβάζει στον Ε.Ο.Φ.

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση

Με εκτίμηση

O πρόεδρος Απόστολος Βαλτάς

Ο γραμματέας Σεραφείμ Ζήκας