Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Φόρος Εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ σε 8 δόσεις και φέτος

 


Τη δυνατότητα να πληρώσουν οι φορολογούμενοι τον φόρο εισοδήματος και τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) σε οκτώ δόσεις σχεδιάζει να δώσει και φέτος το υπουργείο Οικονομικών που οριστικοποιεί επίσης τα σχέδια για το πως θα ισχύουν τα τεκμήρια για το 2020 και τα πρόστιμα για όσους δεν κατάφεραν να συλλέξουν –πέρσι- τον απαραίτητο αριθμό ηλεκτρονικών αποδείξεων.


Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο καίγεται για έσοδα φέτος και οι ενδείξεις δείχνουν ότι φόρος εισοδήματος θα είναι κατά τουλάχιστον 30% τοις 100 μειωμένος σε σχέση με πέρσι (λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας) όλα δείχνουν ότι θα επαναληφθεί και φέτος η ίδια διαδικασία εφαρμόστηκε και πέρσι για την πληρωμή των συγκεκριμένων φόρων. Ο φόρος εισοδήματος θα μπορεί δηλαδή να καταβληθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις, αντί για τρεις διμηνιαίες, ενώ οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ είναι πιθανό να αυξηθούν από 5 σε 8.




Λογικά, η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει αμέσως μετά το Πάσχα, ενώ οι προθεσμίες για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ θα αρχίσουν να τρέχουν Ιούλιο - Αύγουστο. Εάν τα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ εκδοθούν τελικά τον Αύγουστο είναι πιθανόν στο τέλος Αυγούστου να πληρωθούν μαζί οι δύο πρώτες δόσεις του φόρου ακινήτων προκειμένου η καταβολή και το δύο φόρων να λήξει μέχρι το Φεβρουάριο του 2022 που είναι και το τελικό περιθώριο του προϋπολογισμού για να εισπραχτούν τα έσοδα του 2021.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να λύσει σειρά εκκρεμοτήτων προτού ανοίξει την πλατφόρμα στο Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2021.

www.protothema.gr