Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Μ. Θεοδωρίδου: «Δεν υπάρχει αντένδειξη των εμβολίων με κοινές αλλεργίες φαρμάκων, δεν πρέπει πολίτες και γιατροί να είναι διστακτικοί»

Ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα των αλλεργιών έκανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κάνοντας λόγο για υπερβολικό φόβο των πολιτών και τονίζοντας ότι οι κοινές αλλεργίες δεν αντενδείκνυνται για τον εμβολιασμό. 

Οι εμβολιασμοί επιταχύνονται και οι πολίτες προσέρχονται ομαλά να εμβολιαστούν, ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι ένας σημαντικός αριθμός έχει υπερβολικό φόβο για το θέμα των αλλεργιών και οι ίδιοι οι γιατροί έχουν αυξημένη διστακτικότητα με αποτέλεσμα να μην εμβολιάζονται και να ακυρώνονται εμβολιασμοί.

Η μόνη περίπτωση που αντενδείκνυται ο εμβολιασμός, είναι η εκδήλωση σοβαρής αναφυλαξίας ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19. Οι κοινές αλλεργίες δεν αντενδείκνυνται για τον εμβολιασμό. Υπάρχει μία υπερεκτίμηση των αλλεργιών, είπε χαρακτηριστικά.


Για το εμβόλιο της AstraZeneca

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε εκτενώς και στο εμβόλιο της AstraZeneca, τονίζοντας ότι...



..... η ασφάλεια των εμβολίων αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο και η συνεχής παρακολούθηση δίνει τη δυνατότητα καταγραφής ανεπιθύμητων ενεργειών. Επιστημονικά κέντρα της Ευρώπης ασχολούνται με τη διερεύνηση περιστατικών θρόμβωσης και θρομβοπενίας που μπορεί να σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, είπε, είναι 28 σε σύνολο 17 εκατ. δόσεων εμβολίων. Σε αυτό το εμβόλιο στηρίζουμε πολλές ελπίδες και αυτού του τύπου αναφορές κλονίζουν την εμπιστοσύνη, είπε. Υπενθύμισε ότι ο ΕΜΑ τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Παράλληλα όμως συνεχίζει ενδελεχή έρευνα.

Ανέφερε ότι πιθανά συμπτώματα που μπορεί να θεωρηθούν ύποπτα είναι, θωρακικό και κοιλιακό άλγος, κεφαλαλγία που μπορεί να εμφανιστούν 7 με 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι ιστορικό θρομβώσεων δεν αποτελεί αντένδειξη εμβολιασμού.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να μπορέσουν να δώσουν τις σωστές απαντήσεις για να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο, το οποίο είναι ισχυρό όπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας.


Στις 2 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους 65-69

Την Παρασκευή 2 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 65 - 69 ετών, όπως ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως σημείωσε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, από 1η Απριλίου ανοίγουν τα νέα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα της Αττικής και σε πλήρη λειτουργία θα βρίσκονται πάνω από 1.000.

Σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί ήδη 26.000 εμβολιασμοί και συνολικά έχουν γίνει 1.630.000 από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράματος. Ειδικότερα, 1.065.000 πολίτες έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση. Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης φθάνει το 10,14%.

Επίσης, σε ανθρώπους με σοβαρή αλλεργία θα δοθεί η δυνατότητα να δηλώνεται αυτό και να πραγματοποιείται ο εμβολιασμός τους σε κάποιο νοσοκομείο.


Νέος μηχανισμός αναπλήρωσης

Ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανακοίνωσε νέο μηχανισμό αναπλήρωσης με λίστα αναμονής. Όταν υπάρχουν αδιάθετες δόσεις στο εμβολιαστικό κέντρο, το σύστημα θα επιλέγει αυτόματα από τα μελλοντικά ραντεβού, έτσι ώστε οι εμβολιασμοί να γίνονται νωρίτερα, τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Στην περίπτωση που εξακολουθούμε να έχουμε αδιάθετες δόσεις στο εμβολιαστικό κέντρο μετά και από την ενεργοποίηση της Λίστας Αναμονής, ενεργοποιείται το υπάρχον σύστημα, κατά το οποίο αυτές χορηγούνται στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις και ενεργοποιούμε επιπλέον και τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα ενταχθούν στο σύστημα αναπλήρωσης από αυτή την εβδομάδα.

Τέλος, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε για τον Απρίλιο προγραμματίζονται 1.500.000 εμβολιασμοί και σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα η Pfizer θα παραδώσει περισσότερες από 1.100.000 δόσεις, η εταιρεία AstraZeneca 450.000 δόσεις και η Moderna 100.000 δόσεις. Η εταιρεία Johnson&Johnson θα παραδώσει 1,2 εκατομμύρια δόσεις προς τη χώρα μας μέχρι τον Ιούνιο.


Τα νεότερα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.724, εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 255.755 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 72 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.162 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 65, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.945 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 738 (63.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.677 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 456 (ημερήσια μεταβολή +8.06%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 447 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).


cnn.gr