Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ENHMEΡΩΣΗ ΠΦΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ PGEU 23/4/21

H επιδημία COVID-19 έχει επιταχύνει την ανάπτυξη της ψηφιακής υγείας, η οποία περιλαμβάνει λύσεις για τηλεϊατρική και τηλεδιαβούλευση, απομακρυσμένη παρακολούθηση, ψηφιακές πλατφόρμες υγείας, εφαρμογές υγείας κλπ.

Δύο έγγραφα συζήτησης για το Φόρουμ Δίκαιης Τιμολόγησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που ελήφθησαν από την POLITICO, περιγράφουν λεπτομερώς πιθανές προσεγγίσεις τιμολόγησης φαρμάκων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την προσβασιμότητα στα φάρμακα και να ευθυγραμμίσουν καλύτερα την αποζημείωση με τη δίκαιη τιμολόγηση.

Όπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, 


....η επιτροπή ασφάλειας του EMA (PRAC) εξετάζει πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρομβοεμβολικών επεισοδίων που εμφανίστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη χρήση του εμβολίου COVID-19 της Janssen (J & J). 

Σύμφωνα με  αίτημα της Επιτρόπου της ΕΕ για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων μετά από συνάντηση των Υπουργών Υγείας της ΕΕ, ο EMA προβαίνει σε ανασκόπηση των δεδομένων εμβολιασμού και των δεδομένων σχετικά με την επιδημιολογία των ασθενειών όσο αφορά το εμβόλιο Vaxzevria (AstraZeneca). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για πιο συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με το ποιος θα πρέπει να εμβολιάζεται με το εμβόλιο Oxford / AstraZeneca.

ΓΑΛΛΙΑ: 500.000 πολίτες εμβολιάστηκαν έναντι της COVID-19 στα φαρμακεία 

ΓΑΛΛΙΑ: Από τις 12 Απριλίου 2021, τα SARS-CoV-2 self tests ρινικού επιχρίσματος ενδέχεται να προσφέρονται στα φαρμακεία. Αυτά  τα προορίζονται για έλεγχο μόνο ασυμπτωματικών ατόμων άνω των δεκαπέντε ετών.

ΕΛΛΑΔΑ: Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (PFS) προωθεί τον ρόλο του κοινοτικού φαρμακοποιού στην Ελλάδα μέσω ενός τηλεοπτικού διαφημιστικού σποτ στο οποίο επισημαίνονται πέντε βασικές υπηρεσίες που οι Έλληνες φαρμακοποιοί της κοινότητας παρέχουν στους πολίτες.

ΙΤΑΛΙΑ: Τα ιταλικά φαρμακεία είναι έτοιμα να συμβάλουν αποφασιστικά στην επίτευξη του στόχου χορήγησης 500.000 COVID-19 εμβολίων την ημέρα. 

ΙΤΑΛΙΑ: Η εκστρατεία MisuriAMO2 είναι μια πρωτοβουλία για την εκπαίδευση στην υγεία που προωθείται από την Ιταλική Εταιρεία Πνευμονολογίας (SIP), σε συνεργασία με τη Federfarma και υπό την αιγίδα του FOFI. Είναι  ένα πιλοτικό πρόγραμμα που αποσκοπεί στην ενίσχυση του ρόλου των φαρμακείων. Η πρωτοβουλία χωρίστηκε σε δύο φάσεις, η πρώτη με στόχο τον γενικό πληθυσμό, και η δεύτερη σε χρόνιους ασθενείς που λαμβάνουν  θεραπεία στο σπίτι.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Η Φαρμακευτική Ένωση υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τον δήμο του Όσλο για τη συμβολή των φαρμακείων στον εμβολιασμό των κατοίκων του Όσλο.

ΠΟΛΩΝΙΑ: Οι ασθενείς μπορούν να εξουσιοδοτήσουν έναν φαρμακοποιό να έχει πρόσβαση στον Διαδικτυακό Λογαριασμό Ασθενών προκειμένου να λάβει πληροφορίες σχετικά με τα φάρμακα που παίρνει και να τους παρέχει συμβουλές. 

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Το Δημοτικό Συμβούλιο της Λισαβόνας αποφάσισε να επεκτείνει το πρόγραμμα tests έναντι της COVID-19 σε όλους τους κατοίκους του δήμου. 

ΙΣΠΑΝΙΑ: Η Ανδαλουσία εντάχθηκε στην ομάδα περιοχών - όπως η Κανταβρία και η Κοινότητα της Βαλένθια - που έχουν δεσμευτεί για την παράδοση νοσοκομειακών φαρμάκων από το δίκτυο των κοινοτικών φαρμακείων.


Ανασκόπηση εβδομαδιαίων δράσεων του ΠΦΣ

  • Συμμετείχαμε στις συνεδρίασεις των Economics Working Group και Advisory Working Group της PGEU οι οποίες πραγματοποιήθηκαν διαδικυακά στις 20 και 21 Απριλίου αντίστοιχα. Στις συνεδριάσεις αυτές αναπτύχθηκαν όλα τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα της PGEU την τρέχουσα χρονική περίοδο αλλά και κάποια που θα συζητηθούν στη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο.