Το σκεπτικό, βάσει του οποίου η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προχώρησε σε τροποποίηση της σύστασης για τους εμβολιασμούς με AstraZeneca σε άτομα 31 έως 59 ετών, περιέγραψε σήμερα το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής συνέκρινε τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης έπειτα από τον εμβολιασμό, με εκείνον της σοβαρής νόσησης από CoViD-19. Όπως είπε, στη φάση κατά την οποία η επιδημία ήταν σε έξαρση, ο κίνδυνος νόσησης ξεπερνούσε κατά πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης από τον εμβολιασμό. Αυτό καθιστούσε πολύ θετικότερη για τον εμβολιασμό τη σχέση οφέλους - βλάβης.

Με την υποχώρηση του ιικού φορτίου, ο θεωρητικός κίνδυνος είναι πλέον ο ίδιος και έτσι οι ειδικοί προτρέπουν τους ενδιαφερόμενους να λάβουν άλλα εμβόλια, για τα οποία ο κίνδυνος είναι πολύ μικρότερος. Με τον τρόπο αυτό, διατηρείται θετικό για τον ασθενή το ισοζύγιο οφέλους - βλάβης.

 

 

Μιλώντας στον Σκάι, ο καθηγητής εξήγησε ότι η πιθανότητα να αρρωστήσεις βαριά από κορωνοϊό εξαρτάται από την πιθανότητα να κολλήσεις επί την πιθανότητα να νοσήσεις βαριά:

"Μέχρι πριν δύο μήνες η πιθανότητα αυτή ήταν μεγάλη. Πλέον έχει μειωθεί, γιατί έχεις λιγότερες πιθανότητες να κολλήσεις. Και ειδικά στους νέους, η πιθανότητα να νοσήσουν βαριά τώρα είναι πολύ μικρότερη. Αυτή η πιθανότητα είναι συγκρίσιμη με το να πάθεις κάτι από τον εμβολιασμό. Συνεπώς, η Επιτροπή έκρινε ότι υπάρχει η δυνατότητα να περιμένει κανείς 1-2 μήνες, όσο χρειάζεται, για να κάνει εμβόλιο mRNA", δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Τόνισε, ωστόσο, πως η πιθανότητα να προκληθεί θρόμβωση από το εμβόλιο της AstraZeneca παραμένει χαμηλή: 1 προς 150.000: "Δεν έχει αλλάξει η πιθανότητα για παρενέργεια του εμβολίου. Έχει αλλάξει η πιθανότητα να νοσήσεις βαριά από Covid", επισήμανε. 

Πρόσθεσε ότι την εποχή που άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 30-45 ετών για εμβολιασμό μόνο με AstraZeneca, μπορεί να μην υπήρχε μεγάλη διαθεσιμότητα εμβολίων, διότι το ύψιστο ήταν να εμβολιαστεί πάρα πολύ γρήγορα ο πληθυσμός. 

Αλλαγή

Ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι αν κάποιος που είναι κάτω των 60 ετών έχει κλείσει ήδη ραντεβού για εμβολιασμό με AstraZeneca, θα πρέπει να το αλλάξει με άλλο εμβόλιο. Ωστόσο, για τους πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca, συνέστησε να  κάνει τη δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου τονίζοντας ότι η πιθανότητα θρόμβωσης από τη 2η δόση AstraZeneca έχει υπολογιστεί στη Βρετανία ότι μειώνεται ακόμα περισσότερο, στη 1 στο 1.000.000. 

Ερωτηθείς αν αλλάξει και πάλι η σύσταση για τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο, ο καθηγητής Μικροβιολογίας είπε ότι η πιθανότητα συνδυασμού εμβολίων μελετάται, καθώς δεν έχει φανεί ακόμα κατά πόσο η ανοσιακή απάντηση είναι αυτή που θέλουμε. 

Τέλος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενοι για 4ο κύμα της πανδημίας, ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση δε θα είναι της ίδιας έντασης με το προηγούμενο,  γιατί μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο. 

Δημ.Κ.

Πηγές: Σκάι