Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Ρυθμίσεις που αφορούν φαρμακεία στο νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας: Τι συμβαίνει με την αμοιβή των σελφ-τεστ και το ασυμβίβαστο ΦΣ και ΣΥΦΑ

Κατατέθηκε από το Υπουργείο Υγείας σχέδιο νόμου προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, στο οποίο ρυθμίζονται αρκετά θέματα που αφορούν τα φαρμακεία.

Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Κύρωση της από 24.3.2021 τροποποίησης της από 3.2.2020 επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς για το Έργο I [Παράρτημα 5 του ν. 4564/2018] και της από 13.5.2021 τροποποίησης της από 6.9.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας και των παραρτημάτων της, ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες διατάξεις».

Τα πιο σημαντικά σημεία που μας αφορούν είναι τα εξής:


  • Παράταση άυλων συνταγών και γνωματεύσεων e-ΔΑΠΥ
  • 120 δόσεις σε όσους είχαν εκχωρήσεις και δεν πλήρωναν ριμπειτ με ευθύνη του ΕΟΠΥΥ. Μετά από διαρκείς πιέσεις μας, έγινε δεκτή η πρότασή μας για ρύθμιση της οφειλής του μη εισπραχθέντος ριμπειτ των συναδέλφων που ήταν σε καθεστώς εκχώρησης. Θυμίζουμε ότι όσοι ήταν σε εκχώρηση, για λογιστικούς λόγους δε μπορούσε να κρατηθεί το ριμπέιτ από την μηνιαία πληρωμή ΕΟΠΥΥ. Όταν όμως τελείωνε η εκχώρηση, ο ΕΟΠΥΥ ζητούσε εφάπαξ την καταβολή όλου του ποσού. Πλέον αυτό ρυθμίζεται με ευνοϊκές διατάξεις και 120 δόσεις.
  • Ναρκωτικά: Τέλος η φύλαξη της δεύτερης εκτύπωσης. Τέλος επίσης και η φύλαξη των δίγραμμων συνταγών ναρκωτικών. Όλα θα διατηρούνται σε ηλεκτρονική μορφή στα προγράμματα λογισμικού φαρμακείων.
  • Νομοθέτηση της αμοιβής των φαρμακείων για τη δωρεάν διάθεση των σελφ-τεστ.
  • Θεσπίζεται ασυμβίβαστο μεταξύ διοίκησης σε πρωτοβάθμιο ή δευτεροβάθμιο όργανο φαρμακευτικού συλλόγου με αντίστοιχο όργανο συνεταιρισμού φαρμακοποιών. Δηλαδή δε μπορεί κάποιος να είναι εκλεγμένο μέλος διοίκησης ΦΣ και ταυτόχρονα να είναι και εκλεγμένος σε κάποιον ΣΥΦΑ. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για να εκλεγούν νέα άτομα με νέες ιδέες.
  • Παράταση της ισχύουσας διαδικασίας ελέγχου και εκκαθάρισης των συνταγών μας σύμφωνα με αίτημά μας.
Αυτά είναι τα κυριότερα σημεία που μπορέσαμε να αλιεύσουμε από το σχέδιο νόμου των 70 σελίδων. 

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί αύριο 23/6 στις 13.00 στην Βουλή. 

Για οτιδήποτε νεότερο προκύψει, θα σας ενημερώσουμε

Farmakopoioi