Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

Ξεκινά η 3η δόση – 4 εβδομάδες μετά τη 2η

Τρίτη αναμνηστική δόση  εμβολίου θα μπορούν να λάβουν άμεσα συγκεκριμένες ομάδες ασθενών με χαμηλή ανoσιακή απάντηση μετά από εμβολιασμό έναντι της COVID-19. H πλατφόρμα για τα ραντεβού θα ανοίξει αρχές Σεπτεμβρίου.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου, στην σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης  του πληθυσμού στην χώρα, ανακοίνωσε τη δυνατότητα χορήγησης ενισχυτικής δόσης σε συγκεκριμένες ομάδες. Στόχος είναι η θωράκιση ατόμων που νοσούν ή βρίσκονται σε θεραπεία και δεν μπορούν να έχουν ικανοποιητική ανοσιακή ανταπόκριση με αποτέλεσμα να παραμένουν ευάλωτοι.

 

 

Για δημιουργηθούν υψηλά επίπεδα αντισωμάτων στους εν λόγω ασθενείς  στη συνεδρίαση της προηγούμενης Τρίτης η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και η Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας αποφάσισαν τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης με εμβόλιο mRNA για όλους όσους έχουν  λάβει δυο δόσεις με mRNA εμβόλια αλλά και AstraZeneca καθώς και Johnshon & Johnshon. Η ενισχυτική δόση μπορεί να χορηγηθεί τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση του κύκλου του εμβολιασμού.

Οι ομάδες ασθενών που μπορούν να λάβουν τρίτη δόση είναι:

  • Άτομα με μεταμόσχευση, συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων
  • Άτομα σε λίστα για μεταμόσχευση
  • Με νεφρική ανεπάρκεια
  • Με καρκίνο υπό αγωγη, συμπαγών οργάνων και αιμοτολογικό καρκίνο κατά τη τελευταία πενταετία.
  • Άτομα σε ανασιοκαταστολή ή αντιφλεγμονώδη ή αυτοάνοσα ή αλλα νοσήματα που λαμβάνουν ειδικές θεραπείες και ατομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες και άτομα με HIV.

Η κ. Θεοδωρίδου αποσαφήνισε πως ο χρονικός περιορισμός των τεσσάρων εβδομάδων αφορά αυτούς τους ασθενείς που εμβολιάζονται τώρα. Όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού άμεσα. Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους  διευκρίνισε πως η διαδικασία θα αρχίσει την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβριου, όταν θα ανοίξει η πλατφόρμα. 

Οι ασθενείς με το ΑΜΚΑ τους θα κάνουν αίτηση για την λήψη της τρίτης δόσης. Η  ακριβής ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας θα ανακοινωθεί σε επόμενη ενημέρωση.

πηγή: virus.com.gr