Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Η Όμικρον φέρνει αλλαγές στα πιστοποιητικά νόσησης και πιστοποιητικά εμβολιασμού «δυο ταχυτήτων»

Συγκεκριμένα το πιστοποιητικό νόσησης σύμφωνα με πληροφορίες θα λήγει στους 3 μήνες ενώ για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για τους άνω των 60 θα λήγουν στους επτά μήνες ενώ για τους υπόλοιπους στους εννέα.

Αλλαγές στα πιστοποιητικά εμβολιασμού φαίνεται ότι φέρνει η τρίτη δόση εμβολίου για τον κορονοϊό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά πληροφορίες, να ετοιμάζεται να χωρίσει σε δύο «ταχύτητες» το green pass από το 2022.

Ειδικά για τη χώρα μας που παλεύει με τη συνεχή αύξηση νεκρών και διασωληνωμένων που έφερε μοιραία και την πραγματοποίηση της αναμνηστικής δόσης στους τρεις μήνες (εκτός για όσους εμβολιαστούν με Johnosn & Johnson, που πρέπει να γίνει στους δύο μήνες) μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, φέρνει νέα δεδομένα.

Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα είναι δυο ταχυτήτων, με διαφορετική ημερομηνία λήξης μετά τη δεύτερη δόση.

Συγκεκριμένα:


  • Για τους άνω των 60 ετών αναμένεται να λήγουν στους επτά μήνες.
  • Για όλους τους υπόλοιπους αναμένεται να λήγουν στους εννέα μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Η συγκεκριμένη διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών αναμένεται να αποφασιστεί πρώτα στις Βρυξέλλες μετά τον Ιανουάριο του 2022 και στη συνέχεια θα την υιοθετήσουν και οι χώρες μέλη της Ένωσης μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει ότι όταν λήξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού κάποιος από την κατηγορία του εμβολιασμένου περνάει στην κατηγορία του ανεμβολίαστου, με τα rapid test και τους περιορισμούς που ισχύουν.

Μετά την τρίτη δόση πάντως τα πιστοποιητικά θα ισχύουν για όλους τους πολίτες για εννέα μήνες.

Αναφορά Πλεύρη στις Βρυξέλλες για την ισχύ των πιστοποιητικών

Αλλάζουν όλα για το πιστοποιητικό νόσησης το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews θα λήγει στους 3 μήνες και όχι στους 6 που ισχύει σήμερα δίνοντας παράταση ενός μήνα από τη λήξη του προκειμένου να εμβολιαστούν όσοι νόσησαν με κορονοϊό.

Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι πλέον το πιστοποιητικό νόσησης δεν αρκεί πλέον το rapid test αλλά θα χρειάζεται επιβεβαίωση και από θετικό PCR - μοριακό τεστ ενώ, ήδη από την Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου, υπήρχε ισχυρή σύσταση της κυβέρνησης - για όσους έχουν νοσήσει - να προγραμματίζουν τον εμβολιασμό στους 3 μήνες μετά την προσβολή τους από τον ιό.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Υγείας στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες ανέφερε τα εξής που άφησαν ανοιχτό το παράθυρο για αλλαγές:

Σταδιακά θα πρέπει να γίνει συζήτηση για "την ισχύ γενικότερα των πιστοποιητικών σε χρόνο που να διαφυλάσσει την ανοσία των πολιτών", ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης που βρίσκεται στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες.

«Από την πλευρά της Ελλάδας θα θέσουμε υπόψη τα νέα μέτρα, τα οποία έχουμε λάβει και έχουν να κάνουν με περιορισμούς ειδικά για τις κατηγορίες των πολιτών μας άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί, καθώς επίσης και για την ανάγκη να αυξηθεί η τρίτη δόση, η ενισχυτική δόση σε όλους τους πολίτες» σημείωσε ο κ. Πλεύρης προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες.

«Eίναι το πρώτο μου Συμβούλιο Υπουργών Υγείας και είναι πάρα πολύ σημαντικά τα θέματα που θα συζητηθούν και για τον κανονισμό και για την Συνθήκη της πανδημίας, αλλά κυρίως και για την μεγάλη πρόκληση για την πανδημία COVID-19 που αντιμετωπίζουμε και από την πλευρά της Ελλάδας θα θέσουμε υπόψη τα νέα μέτρα τα οποία έχουμε λάβει και έχουν να κάνουν με περιορισμούς ειδικά για τις κατηγορίες των πολιτών μας άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί καθώς επίσης και για την ανάγκη να αυξηθεί η τρίτη δόση, η ενισχυτική δόση σε όλους τους πολίτες. Πιστεύουμε ότι σιγά σιγά θα πρέπει να συζητήσουμε την ισχύ γενικότερα των πιστοποιητικών σε ένα χρόνο που να διαφυλάσσει την ανοσία των πολιτών», επισήμανε ο κ. Πλεύρης.

Αναφορικά με το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού προ ημερών η Κομισιόν πρότεινε να έχει ισχύ μέχρι τους εννέα μήνες και δεν αποκλείεται αυτή η πρόταση να αποτελέσει τη βάση της συζητησης των υπουργών.

Όσον αφορά στους εμβολιασμούς, ο κ. Πλεύρης χθες είπε ότι η Ελλάδα αποδέχεται την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εννιάμηνη διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού, αλλά υποστηρίζει όλα τα μέτρα που θα ωθήσουν τους Ευρωπαίους να κάνουν την τρίτη δόση ακόμα νωρίτερα.