Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Moderna: Ετοιμο το καλοκαίρι του 2023 το «παν-εμβόλιο» για κορονοϊό και για γρίπη


 Σε περίπου ενάμιση χρόνο, δηλαδή το καλοκαίρι του 2023, θα είναι εφικτή η χορήγηση διπλού εμβολίου, που θα αντιμετωπίζει και τον κορονοϊό αλλά και τη γρίπη, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο εκτελεστικός διευθυντής της φαρμακοβιομηχανίας Moderna, Στεφάν Μπανσέλ. Ο ίδιος εξάλλου εκτίμησε ότι σε έξι μήνες θα είναι έτοιμο και το «επικαιροποιημένο» εμβόλιο της Covid-19, το οποίο θα προστατεύει και από την Ομικρον. 



Οπως ανέφερε το Reuters, σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της Moderna σημείωσε ότι το διπλό αυτό εμβόλιο μπορεί να είναι έτοιμο ως τον Αύγουστο του 2023 και η τιμή του θα είναι αντίστοιχη του υπάρχοντος εμβολίου της γρίπης, άρα θα είναι εφικτό να αποκτηθεί και από λιγότερο εύρωστα κράτη. Το «παν-εμβόλιο», όπως το αποκάλεσε, θα αντιμετωπίζει ακόμη και άλλες παθήσεις του αναπνευστικού, συνιστώντας μια επαναστατική πρόοδο στον εμβολιασμό του πληθυσμού. Φέτος τον Αύγουστο όμως θα είναι στη διάθεση των χωρών και το ενημερωμένο εμβόλιο κατά της μετάλλαξης Ομικρον, προέβλεψε ο ισχυρός άνδρας της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας, η οποία έχει αναπτύξει mRNA σκευάσματα κατά του κορονοϊού. 


Η εταιρεία, πάντως, συλλέγει ακόμη κλινικά δεδομένα για το κατά πόσον απαιτείται διαφορετική σύνθεση για ένα εμβόλιο κατά της Ομικρον, ή θα αρκεί μια ακόμη δόση του υπάρχοντος σκευάσματος, ώστε να αντιμετωπιστεί η παραλλαγή αυτή του κορονοϊού. «Θεωρούμε ότι θα χρειαστεί μια ενισχυτική δόση. Δεν γνωρίζουμε, όμως, ακόμη εάν πρόκειται να είναι με το υπάρχον σκεύασμα, με ένα που θα αφορά μόνο την Ομικρον ή κάποιο μεικτό: Μείγμα, δηλαδή, αντι-Ομικρον και του υπάρχοντος εμβολίου, με δύο mRNA σε μία δόση», είπε ο Μπανσέλ. Πρόσθεσε ότι η απόφαση αναμένεται τους προσεχείς μήνες, όταν συγκεντρωθούν πλήρη κλινικά στοιχεία. 

Πηγή: Protagon.gr