Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Μάσκες: Παραμένουν υποχρεωτικές σε εσωτερικούς χώρους πλοίων, σε ταξί και φαρμακεία - Όλη η εισήγηση της επιτροπής

 


Μπορεί να καταργήθηκε από σήμερα η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους, ωστόσο υπάρχουν και ορισμένες εξαιρέσεις. Έτσι, όπως προκύπτει από την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών, η υποχρέωση για χρήση μάσκαςπαραμένει στους εσωτερικούς χώρους των πλοίων αλλά και στα ταξί

Ως προς το θέμα της μάσκας σε εσωτερικούς χώρουςτων πλοίων, το μέτρο θα επαναξεταστεί στα τέλη του Ιουνίου. Επίσης, κατά τις ίδιες πηγές, παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες στα φαρμακεία.



Τι θα ισχύει για τις μάσκες στα κρουαζιερόπλοια

Κατά τα άλλα, στα κρουαζιερόπλοια, αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας και επανέρχεται όταν νοσήσει ποσοστό άνω του 2% των φιλοξενούμενων ή ποσοστό άνω του 4% του πληρώματος εντός μιας εβδομάδας ή αν νοσήσει εντός 48 ωρών ποσοστό άνω του 1%του συνολικού πληθυσμού που βρίσκεται στο πλοίο. Επιπρόσθετα, καταργείται πλήρως η μάσκα στα ημερόπλοια.

Η επίσημη ανακοίνωση

Στη σημερινή συνεδρίαση της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε ομόφωνα:

  • Για τα ταξί: υποχρεωτική μάσκα για οδηγούς και επιβάτες.
  • Για τα κρουαζιερόπλοια: αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας και επανέρχεται όταν νοσήσει ποσοστό ανω του 2% των φιλοξενούμενων ή ποσοστό άνω του 4% του πληρώματος εντός μιας εβδομάδας ή αν νοσήσει εντός 48 ωρών ποσοστό άνω του 1% του συνολικού πληθυσμού που βρίσκεται στο πλοίο. 
  • Για τα επιβατηγά πλοία: αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους του πλοίου, παραμένει η υποχρεωτική χρήση στους εσωτερικούς χώρους για όλους, πλήρωμα και επιβάτες.
  • Για τα φαρμακεία: παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας για το προσωπικό και τους πελάτες. 
ethnos.gr