Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Ανοίγει η πλατφόρμα για τον προσωπικό γιατρό την Πέμπτη 1/9- Οι "ποινές" που προβλέπονται


 Με μόλις 500 ιδιώτες γιατρούς κάνει έναρξη ο «προσωπικός γιατρός» στην Αττική. Η πλατφόρμα ανοίγει επισήμως την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου για εγγραφή είτε σε ιδιώτη Παθολόγο ή Γενικό Γιατρό είτε σε αντίστοιχες ειδικότητες σε δημόσιες Μονάδες Υγείας (Κέντρα Υγείας ή ΤΟΜΥ).

Βέβαια ο αριθμός των ιδιωτών γιατρών είναι περιορισμένος για το σύνολο των ασφαλισμένων ενηλίκων της Αττικής, καθώς ακόμη και σήμερα ο ιατρικός κόσμος έχει σοβαρές αντιρρήσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι αντίστοιχα εγχειρήματα και στο παρελθόν έχουν αποτύχει. Πάντως συνολικά στη χώρα περίπου 1000 ιδιώτες γιατροί έχουν κάνει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ για να γίνουν προσωπικοί γιατροί.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ιδανικά θα ήθελε να έχουν εγγραφεί άλλοι 300 ή 350 ιδιώτες γιατροί για να καλυφθούν οι ανάγκες σε όλη την Επικράτεια, ώστε μαζί με τους 2500 γιατρούς των Κέντρων Υγείας να παρέχουν υπηρεσίες προσωπικού γιατρού.Ωστόσο εύκολη υπόθεση δεν θα αποδειχθεί και το θέμα στα Κέντρα Υγείας, καθώς οι λιγοστοί γιατροί με αυτές τις ειδικότητες, καλύπτουν βασικές ανάγκες του πληθυσμού ειδικά στα Κέντρα Υγείας που είναι στην πρώτη γραμμή σε περιοχές με χιλιάδες κατοίκους.


Προσωπικός γιατρός: Οι ποινές

Πάντως όπως είχε γράψει το HealthReport.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ακριβώς επειδή το ιατρικό προσωπικό δεν επαρκεί για να εγγραφούν όλοι οι πολίτες, θα παρατείνει το χρόνο εγγραφής των ιδιωτών γιατρών παρότι είχε δηλώσει ότι στην Αττική θα μπορούσαν να κάνουν σύμβαση μόνο μέχρι τις 31 Αυγούστου.


Ταυτόχρονα αναμένεται να μεταθέσει το θέμα της επιβολής των «ποινών» στους πολίτες που δεν έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα.
Με βάση την τροπολογία του υπουργείου Υγείας που ισχύει, όσοι πολίτες δεν εγγράφουν θα έρθουν αντιμέτωποι με τις εξής ποινές:


– Από την 01-10-2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε Προσωπικό Ιατρό, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του.


–Από την 01-10-2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις κατά 10%


-Από την ίδια ημερομηνία στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, θα πρέπει να πληρώνουν κατά επίσης 10% περισσότερο.


-Από 01-01-2023 τα ποσοστά συμμετοχής θα αυξάνονται κατά 20% για φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές.


-Όσοι δεν έχουν προσωπικό γιατρό από 1.9.2023 και δεν θα έχουν παραπεμπτικά, δεν θα έχουν προτεραιότητα για να επισκεφθούν γιατρούς ειδικοτήτων στα Κέντρα Υγείας και τις δημόσιες δομές και τα νοσοκομεία αλλά και στους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.


Διαβάστε περισσότερα στο : https://www.healthreport.gr/