Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Πληρωμές Φαρμακείων: Ευρεία σύσκεψη μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ΠΕΔΙ

Σε μια προσπάθεια να δοθεί ένα τέλος στις καθυστερήσεις

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιείται σήμερα μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και συγκεκριμένα του γεν. διευθυντή Οργάνωσης και Σχεδιασμού Αγοράς Υπηρεσιών Υγείας Γιώργου Αγγούρη με υπαλλήλους από όλες τις ΠΕΔΙ της χώρας, με αντικείμενο τους ελέγχους στους λογαριασμούς των φαρμακείων. Στόχος είναι συνολικά να απαντηθούν ερωτήματα, να επιλυθούν προβλήματα και να δοθούν σαφείς οδηγίες σε σχέση με όλα τα ζητήματα που μέχρι σήμερα «μπλόκαρουν» τους ελέγχους που γίνονται από τις ΠΕΔΙ και οδηγούν σε καθυστέρηση των πληρωμών των φαρμακοποιών

Σημειώνεται ότι ήδη υπάρχει καθυστέρηση περίπου δύο εβδομάδων για την πληρωμή του 5% του Ιουνίου, δεδομένου ότι η σχετική ΚΥΑ ορίζει την εξόφληση των φαρμακείων στις 60 ημέρες μετά την υποβολή των λογαριασμών. 

Όπως εξηγεί στο f.daily ο γενικός γραμματέας του ΠΦΣ, Μανόλης Κατσαράκης, «υπάρχει κατανόηση στο γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που οι ΠΕΔΙ ακολουθούν τις νέες διαδικασίες. Ο ΠΦΣ και ο ίδιος ο πρόεδρος στάθηκε δίπλα τους ώστε από κοινού να επιλύουμε τα προβλήματα, ωστόσο κάποιες ΠΕΔΙ ήθελαν επίσημες ενημερώσεις από τον ΕΟΠΥΥ. Θεωρούμε λοιπόν, βάσει των πληροφοριών που έχουμε, ότι με τη σημερινή υπηρεσιακή σύσκεψη θα δοθεί ένα τέλος στις παρερμηνείες και στις καθυστερήσεις από πλευράς ορισμένων ΠΕΔΙ και θα προχωρούν πλέον οι πληρωμές μας κανονικά». 

 

 
Ο Μ. Κατσαράκης διευκρινίζει ότι υπάρχουν ΠΕΔΙ στη χώρα που έχουν εργαστεί μεθοδικά
και έχουν ήδη ολοκληρώσει το διοικητικό έλεγχο των συνταγών του Ιουλίου, ωστόσο τα εντάλματα πληρωμών είναι πανελλαδικά, άρα καθυστερεί η εξόφληση για όλα τα φαρμακεία.  

Επισήμανε επίσης ότι ο ΠΦΣ έχει παραδώσει έναν κατάλογο με τα θέματα που πρέπει να επιλυθούν, έχοντας συγκεντρώσει όλες τις οδηγίες που έχουν δοθεί αυτό το διάστημα, π.χ. για τις δυσανάγνωστες σφραγίδες, για τις υπεύθυνες δηλώσεις από γιατρούς στις περιπτώσεις μερικών εκτελέσεων, τις κάρτες Ευρωπαίου πολίτη κτλ. 

Ένα από τα βασικά προβλήματα πάντως είναι η διαχείριση των δύο ηλεκτρονικών συστημάτων, αυτό της Unisystems για τον διοικητικό έλεγχο και αυτό της Intrasoft για την οριστικοποίηση της πληρωμής.

πηγή:  f.daily