Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ 95% ΚΑΙ ΤΟΥ 5% ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Αριθμ. Πρωτ. 5004

Προς : Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας

Θέμα: «Ενημέρωση για τον τακτικό έλεγχο»

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Στην εβδομαδιαία συνάντηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με την ΚΜΕΣ, συζητήθηκαν τα τρέχοντα ζητήματα της διαδικασίας του Τακτικού ελέγχου.

Για τους 222 συναδέλφους για τους οποίους παρουσιάστηκαν διαφορές μεταξύ των ποσών των τιμολογίων που αιτήθηκαν, σε σχέση με τα ποσά που υπολογίστηκαν βάσει της άντλησης των συνταγών που απέστειλαν τα προγράμματά τους στην ΚΜΕΣ (υπολογισμοί βάσει στοιχείων ΗΔΙΚΑ), ενημερωθήκαμε και διαπιστώσαμε τα εξής:



i. Ο μεγάλος αριθμός αφορούσε συναδέλφους με συγκεκριμένο πρόγραμμα μηχανογράφησης, που παρόλες τις επανειλημμένες συναντήσεις και τις ενημερώσεις πριν και κατά τη διάρκεια εφαρμογής του τακτικού ελέγχου, αν το φαρμακείο εκτελούσε τις μερικές εκτελέσεις σε δύο διαφορετικούς μήνες, τότε το πρόγραμμα τις καταχωρούσε με τον ίδιο αριθμό συνταγής.

Όταν οι υπεύθυνοι του συγκεκριμένου προγράμματος ενημερώθηκαν για το πρόβλημα , δεσμεύτηκαν ότι θα το διορθώσουν και ότι θα ενημερώσουν τους συναδέλφους χρήστες του προγράμματος!

ii. Συνάδελφοι διαπίστωσαν κατόπιν επικοινωνίας από την ΚΜΕΣ, ότι εξακολουθούσαν να καταθέτουν συνταγές του προηγούμενου μήνα - συνήθως των τελευταίων ημερών - στον επόμενο μήνα ή κατέθεταν συνταγές άλλων ταμείων ως ΕΟΠΥΥ, αποστέλλοντας τελικά εσφαλμένες τις ΣΣΥ με αιτούμενα ποσά που δεν έχουν σχέση με την πραγματική αξία των συνταγών . Σε αυτές τις περιπτώσεις αποδέχτηκαν το λάθος , καταθέτοντας δηλώσεις αποδοχής του για να προχωρήσει η πληρωμή του 95% .

iii. Φυσικά υπάρχουν και περιπτώσεις συναδέλφων που για λόγους που δεν έχουν διευκρινιστεί, δεν έχει βρεθεί το αίτιο της προκύπτουσας διαφοράς των αιτούμενων των τιμολογίων και της ΚΜΕΣ. Σήμερα για τους συγκεκριμένους συναδέλφους θα γίνουν οι τελικοί έλεγχοι σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ και τα μηχανογραφικά προγράμματα για να διαπιστωθεί αν τελικά υπάρχει λάθος στο αιτούμενο ποσό ώστε να πληρωθούν απρόσκοπτα το 95% μηνός Οκτωβρίου.

Για να μην προκύπτουν σε μηνιαία βάση τέτοια προβλήματα, ζητήθηκε η επίσπευση της διαδικασίας που έχουμε συζητήσει εδώ και 2 μήνες με την ΚΜΕΣ και να εφαρμοστεί ό,τι ισχύει για το eDAPY. Δηλαδή, πρώτα η ΚΜΕΣ να υπολογίζει το αιτούμενο ποσό αυτόματα μέσω της ΗΔΙΚΑ - βάσει των μοναδικών αριθμών συνταγών που αποστέλλουμε - και μετά να εκδίδουμε το τιμολόγιο.

Ενστάσεις

1. Επιλύθηκαν τα προβλήματα για τα φαρμακεία που αδίκως και εκ παραδρομής επιβλήθηκαν περικοπές από τον φαρμακευτικό έλεγχο για χάπια, σιρόπια, αναπνευστικά σκευάσματα υπό μορφή αμπούλας, καθόσον έγινε εφικτό το σύστημα να διαγράψει αυτόματα τις περικοπές που αφορούσαν περίπου 15 περιπτώσεις συναδέλφων (έπρεπε να δημιουργηθεί ειδική εφαρμογή αναίρεσης για το συγκεκριμένο θέμα).

2. Ήδη από την ΗΔΙΚΑ λειτουργούν οι κόφτες σε πόσιμα φιαλίδια και φακελίσκους με αναβράζοντα κοκκία για τα σκευάσματα σιδήρου και μαγνησίου όπως και για όλες τις αντιπηκτικές ενέσεις, και αναμένουμε την επίσημη επικύρωση από τον ΕΟΠΥΥ ώστε να υπάρξει οδηγία προς τους διενεργούντες το φαρμακευτικό έλεγχο των συνταγών να μην ελέγχουν στις περιπτώσεις αυτές, τις χορηγούμενες ποσότητες εμβαλαγίων σε σχέση με την αναγραφόμενη δοσολογία του ιατρού. Για τις μορφές των φαρμακευτικών σκευασμάτων που δεν υπάρχουν κόφτες (ποσοστό 23% του συνόλου των σκευασμάτων) ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ για την επέκταση της εφαρμογής αυτοματοποιημένων ελέγχων και για αυτές τις περιπτώσεις.

3. Ζητήθηκε για την επιτάχυνση της εκδίκασης των ενστάσεων, οι ενστάσεις για θεραπεύσιμες ενέργειες (προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης, συνταγής ιατρού, κλπ) να εξετάζονται απευθείας στις ΠΕΔΙ και όχι από την Επιτροπή Ενστάσεων που εδρεύει στην κεντρική διοίκηση του ΕΟΠΥΥ .

Επισημαίνουμε ότι η υπεύθυνη ενημέρωση για θέματα του τακτικού ελέγχου γίνεται αποκλειστικά από τον ΠΦΣ & τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους. Οι αναφορές από δήθεν «ειδήμονες» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα καθώς δεν έχουν καμία πρόσβαση σε δεδομένα και επίσημα στοιχεία και επομένως οι αναφορές τους γίνονται αποκλειστικά και μόνο για λόγους εντυπωσιασμού και σκόπιμης παραπληροφόρησης.

Ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία

✓ Οι περιπτώσεις με φαινόμενα περικοπών που αφορούν τον φαρμακευτικό έλεγχο μειώνονται συνεχώς. Αναλυτικά αφορούσαν:

• για το μήνα Ιούνιο 350 συνταγές,

• για το μήνα Ιούλιο 307,

• για το μήνα Αύγουστο 275,

σε σύνολο περίπου 7.000.000 συνταγών για κάθε μήνα. Ελπίζουμε με τη δική σας συνδρομή και προσαρμοστικότητα να τις μειώσουμε, μέχρι και να τις εξαλείψουμε.

✓ Για την προκαταβολή του 95%, περίπου 160-220 υποβολές σε σύνολο περίπου 30.000 κάθε μήνα, έχουν προβλήματα και δεν εξοφλούνται με την πρώτη πληρωμή, εξαιτίας σφαλμάτων αναφορικά με τα τιμολόγια (αντίγραφα τιμολογίων αντί για τα πρωτότυπα, έκδοση πιστωτικών τιμολόγιων αντί χρεωστικών, ασυμφωνία ΣΣΥ με τα τιμολόγια κλπ.). Από τις περιπτώσεις αυτές περίπου το 60% αφορά τους ίδιους συνάδελφους κάθε μήνα, οι οποίοι θα πρέπει να επιδεικνύουν την δέουσα προσοχή πριν την οριστικοποίηση της υποβολής τους στην πύλη της ΚΜΕΣ.

Τα στοιχεία αυτά δεν αφορούν υποβολές που δεν μπορούν εξοφληθούν λόγω αδυναμίας έκδοσης ασφαλιστικής ή φορολογικής ενημερότητας ή και των δύο , λόγω οφειλών . Οι περιπτώσεις αυτές εξοφλούνται σε επόμενες πληρωμές ανάλογα με το χρόνο προσκόμισης ασφαλιστικής ή φορολογικής ενημερότητάς στην αρμόδια ΠΕ.ΔΙ. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις ζητήσαμε με την προσκόμιση της ασφαλιστικής ή/και φορολογικής ενημερότητας να καταχωρείται αμέσως στο σύστημα και η πληρωμή να γίνεται από το λογιστήριο του ΕΟΠΥΥ εντός 2 ή 3 ημερών.

Πληρωμή του 5% του μηνός Αυγούστου

Κατατέθηκαν στους ατομικούς και διανεμητικούς λογαριασμούς τα χρήματα για την εξόφληση του 5% μηνός Αυγούστου, το απόγευμα της Πέμπτης 24/11/22.

Ξεπερνώντας τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν τον πρώτο μήνα εκκαθάρισης, ομαλοποιήσαμε τη διαδικασία πληρωμής και του 95% και του 5% για κάθε μήνα και θα βρισκόμαστε πάντα σε εγρήγορση για τη διασφάλιση της πληρωμής μας, εντός των συμβατικών υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ.

Με Εκτίμηση,