Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Νάντια Γιαννακοπούλου: Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για τις ελλείψεις φαρμάκων

 Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2022 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ: 


Τον Υπουργό Υγείας. 

ΘΕΜΑ: «Περισσότερα από 400 φάρμακα για, σχεδόν, όλο το φάσμα των παθήσεων είναι σε μόνιμη έλλειψη.»


Κύριε Υπουργέ, 

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς και αλλεπάλληλα ρεπορτάζ στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, πάνω από 400 φάρμακα για σχεδόν όλο το φάσμα των παθήσεων είναι σε μόνιμη έλλειψη. Εάν σε αυτά προστεθούν και όσα διατίθενται σε περιορισμένες ποσότητες προς τα φαρμακεία, τότε ο κατάλογος με τις ελλείψεις μεγαλώνει. 

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών αναφέρει: «Αυτή τη στιγμή λείπουν περισσότερα από 400 φάρμακα πρώτης ανάγκης, με αποτέλεσμα ασθενείς και φαρμακοποιοί να κάνουν αγώνα δρόμου μήπως μπορέσουν και εξασφαλίσουν κάποια από αυτά. Οι ελλείψεις αφορούν αναντικατάστατα φάρμακα, όπως αντιβιοτικά, αντιδιαβητικά, αντιεπιληπτικά, αντιπηκτικά, αντικαταθλιπτικά κ.ά.». 



Ως βασικός λόγος για τις ελλείψεις φαρμάκων, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, είναι οι συνεχώς αυξανόμενες παράλληλες εξαγωγές, καθώς , όπως προκύπτει, είμαστε η χώρα της Ε.Ε. με τις χαμηλότερες τιμές φαρμάκων, με αποτέλεσμα η εξαγωγή τους να είναι πολύ κερδοφόρος για τις φαρμακαποθήκες. Τα φάρμακα αποτελούν κοινωνικό αγαθό κι όχι καταναλωτικό προϊόν. Είναι είδη πρώτης ανάγκης για τη θεραπεία και την επιβίωση χιλιάδων πολιτών. 

Επειδή, το φαινόμενο αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε χιλιάδες συμπολίτες μας και αναμένεται να επιδεινωθεί το επόμενο δίμηνο και δυστυχώς εκτιμάται ότι θα αφορά και τα ακριβά σκευάσματα τα οποία διανέμονται και στα νοσοκομεία. 

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργέ : 

 Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε, ώστε ν’ αποκατασταθεί άμεσα, και να μην επιδεινωθεί περεταίρω, το πρόβλημα της μόνιμης έλλειψης φαρμάκων που παρατηρείται σήμερα ; 

Η Βουλευτής 

Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου