«Μέχρι τον 8ο μήνα δούλευα στο φαρμακείο, γέννησα και μετά από μήνες ξαναγύρισα. Ήμουν τυχερή γιατί είχαμε δυο γιαγιάδες. Έφερναν το μωρό μου στο φαρμακείο και το θήλαζα στο… υπόγειο. Και το φαρμακείο λειτουργούσε κανονικά και στις εφημερίες». Μ΄ αυτά τα λόγια περιέγραψε την καθημερινότητά της η φαρμακοποιός Σουζάνα Παλάσκα στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Γυναίκα Φαρμακοποιός, ένας πολυσύνθετος ρόλος» στο πλαίσιο του 20ού PHARMApoint που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ).
Το στρογγυλό τραπέζι… στρώθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ HELEXPO στη Θεσσαλονίκη και το συντονισμό είχε η Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΦΣΘ Άννα Σιδηροπούλου. Σε αυτό η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Μαρία Ευαγγελοπούλου ανέπτυξε το εργασιακό στρες που βιώνουν οι γυναίκες φαρμακοποιοί. Επίσης, άλλες 5 γυναίκες φαρμακοποιοί, μέλη του ΦΣΘ, οι Μάρα Φεσατίδου, Λίνα Νιφοράτου, Λόλα Γκαλάπη, Αλεξάνδρα Μαρτσικαλή και Μαρία Μυρωνίδου με λιτό και ουσιαστικό λόγο μετέφεραν ψήγματα της καθημερινότητάς τους παρουσιάζοντας τις ιδιαίτερες δυσκολίες που έχει ο διπλός ρόλος και πως καταφέρνουν να υπηρετούν το λειτούργημά τους.
Κομβικό ρόλο για μια γυναίκα φαρμακοποιό, εκτός των άλλων, όπως ειπώθηκε έχει το μικρό διάστημα εξαίρεσης από τις εφημερίες. Η κ. Παλάσκα, η οποία διατηρεί φαρμακείο στην Καλαμαριά για 10 χρόνια, έθεσε το αίτημα επέκτασης της εξαίρεσης, από τους 6 μήνες που ισχύει σήμερα στα 2 χρόνια, καθώς όπως είπε θα δίνει τη δυνατότητα στις νέες μητέρες φαρμακοποιούς να ανταποκριθούν στις ανάγκες του διπλού ρόλου.
Η Μάρα Φεσατίδου διατηρεί φαρμακείο για 9 χρόνια στην περιοχή του νοσοκομείου «Ιπποκράτειο» και είπε πως δεν περίμενε πως θα ήταν τόσο απαιτητική η καθημερινότητα και ιδιαίτερα στην περίοδο της πανδημίας. Επίσης τόνισε ότι σήμερα εκπονεί παράλληλα και το διδακτορικό της, γεγονός που κάνει ακόμη δυσκολότερο το κάθε 24ωρο της, αλλά με τη στήριξη και του συνεργάτη της, προχωρά. Μάλιστα, σημείωσε πως νιώθει παράλληλα ευτυχής γιατί υπηρετεί ένα λειτούργημα για την επιλογή του οποίου δεν έχει μετανιώσει, αφού προσφέρει στο συνάνθρωπο.
Η Λίνα Νιφοράτου διατηρεί φαρμακείο στη Δελφών κι είναι μητέρα τριών αγοριών. Η μαρτυρία της είναι ιδιαίτερη μιας κι η πανδημία πρωταγωνίστησε σε μια ξεχωριστή στιγμή της ζωής της. «Γέννησα τον μικρό μου γιο στις 30 Ιανουαρίου του ’20. Λίγο καιρό μετά μπήκαμε στην καραντίνα. Το φαρμακείο όμως λειτουργούσε συνεχώς. Ο άνδρας μου εκείνο το διάστημα δεν εργαζόταν λόγω της καραντίνας. Αυτός φρόντιζε τα παιδιά μας. Μόλις γύριζα το βράδυ, εκείνος έπαιρνε τις ανάσες του κι εγώ κρατούσα την ανάσα μου για να τα προλάβω όλα. Να γίνω μάνα, να μαγειρέψω, να ετοιμάσω το σπίτι. Και την επόμενη, πάλι στο φαρμακείο. Ήξερα από φοιτήτρια πως ένα φαρμακείο δεν κλείνει. Κι εμείς δεν κλείσαμε ποτέ μέσα στην πανδημία. Έπρεπε να προσφέρουμε στην κοινωνία κι αυτό κάναμε». Η ίδια επίσης… εξομολογήθηκε πως «από την πίεση χρόνου – ρόλου, ξέχασα να υποβάλλω αίτημα για το επίδομα τοκετού!».
Η Λόλα Γκαλάπη διατηρεί φαρμακείο στην Περαία, είναι μητέρα δύο παιδιών και το ένα μάλιστα είναι νεογνό. Όπως είπε η ψυχολογική εξασθένηση που νιώθει μια μητέρα μικρών παιδιών και φαρμακοποιός είναι πολύ μεγάλη και γι΄ αυτό το λόγο θα πρέπει να εξαιρούνται από τις εφημερίες. Επίσης σημείωσε πως θα ήταν καλό να υπάρχει μια σχετική επιδότηση – βοήθεια από τον ΦΣΘ ώστε να υποστηριχτούν κι οι γυναίκες φαρμακοποιοί ακόμη περισσότερων, ενώ ανέφερε πως θα ήταν καλό να δημιουργηθούν και ομάδες μητέρων για αλληλοϋποστήριξη.
Η Αλεξάνδρα Μαρτσικαλή διατηρεί φαρμακείο 28 χρόνια στον Εύοσμο κι είναι μητέρων δύο φοιτητών. Όπως είπε η γυναίκα φαρμακοποιός έχει περισσότερα εμπόδια στην καθημερινότητά της από τους άνδρες συναδέλφους, αφού προσπαθεί να ανταποκριθεί σε περισσότερους ρόλους. Η ίδια περιέγραψε και τις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετώπισε στη διάρκεια της καραντίνας, αναφέροντας χαρακτηριστικά όταν το παιδί της βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό, τα εμβόλια και τα φάρμακα δεν είχαν έρθει ακόμη και έπρεπε να συνεχίσει καθημερινά να λειτουργεί το φαρμακείο.
Η Μαρία Μυρωνίδου διατηρεί φαρμακείο για 27 χρόνια στην Πλατεία Σκρα στην Καλαμαριά ενώ έχει ασχοληθεί και με τα κοινά στην αυτοδιοίκηση υπηρετώντας ως Αντιδήμαρχος στον ομώνυμο δήμο. Όπως είπε είναι ένας συνεχής αγώνας που καλείται να τρέξει μια γυναίκα φαρμακοποιός και τόνισε πως τα νέα ωράρια λειτουργίας των φαρμακείων έχουν κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση, ιδιαίτερα στις νέες μητέρες.
Στην εισήγησή της η Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΦΣΘ παρουσίασε δεδομένα από διεθνείς έρευνες οι οποίες δείχνουν πως με την πάροδο των χρόνων κι ενώ άργησαν να μπουν στο χώρο, τώρα πλέον οι γυναίκες φαρμακοποιοί είναι περισσότερες από τους άνδρες συναδέλφους τους. Όπως είπε η κ. Σιδηροπούλου τα ποσοστά πλέον είναι 57% γυναίκες και 43% άνδρες φαρμακοποιοί. Στο 76% του παγκόσμιου πληθυσμού, σημείωσε η ίδια, υπάρχουν συνολικά 4.067.718 εγγεγραμμένοι φαρμακοποιοί, από τους οποίους 2.824.984 ασκούν ενεργά το επάγγελμα. Παρόλο όμως που εισέρχονται στο χώρο του φαρμακείου περισσότερες γυναίκες φαρμακοποιοί, οι δυσκολίες που συναντούν στην καθημερινότητά τους είναι ακόμη τεράστιες. «Εμείς ως ΦΣΘ πήραμε την πρωτοβουλία να συντάξουμε ένα ειδικό ερωτηματολόγιο, για πρώτη φορά πανελλαδικά, για το ποια ζητήματα απασχολούν τις γυναίκες φαρμακοποιούς και τα δεδομένα που θα προκύψουν θα τα αποστείλουμε στην Πολιτεία», ανέφερε η Αντιπρόεδρος του ΦΣΘ.
Η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Μαρία Ευαγγελοπούλου ανέπτυξε το εργασιακό στρες που βιώνει μια γυναίκα φαρμακοποιός περιγράφοντας και τις συνθήκες εργασίας στο φαρμακείο. Όπως είπε η κ. Ευαγγελοπούλου μια γυναίκα φαρμακοποιός εργάζεται το ελάχιστο 43 ώρες την εβδομάδα, έχει πλήρες διευρυμένο ωράριο, 2 εφημερίες το μήνα, διανυκτερεύσεις (μπορεί και το ΣΚ), δύσκολα κι απρόβλεπτα περιστατικά, ενώ εάν δεν έχει συνεργάτη ή συνεταίρο επιβαρύνεται αντίστοιχα. Σύμφωνα με την ίδια πολλές φορές μια γυναίκα φαρμακοποιός, ιδιαίτερα όταν είναι και μητέρα, βιώνει εργασιακό στρες, προσπαθώντας να τα προλάβει όλα και μάλιστα να τα κάνει καλά. Επίσης τόνισε πως χτυπά πολλές φορές… συναγερμός σε μια γυναίκα φαρμακοποιό κι αυτό έχει να κάνει όταν έχει πολύ κόσμο στο φαρμακείο, όταν σκέφτεται πως «πρέπει να προλάβω να πάρω τα παιδιά από το σχολείο», όταν συμβεί ένα λάθος στις παραγγελίες ή ακόμη κι όταν έχει κίνηση στο δρόμο. Αυτά πολλές φορές, όπως εξήγησε, δημιουργούν τις… ορμόνες φυγής ή πάλης, εμφανίζουν αυξημένη αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με την κ. Ευαγγελοπούλου είναι εξαιρετικά σημαντικό για μια γυναίκα φαρμακοποιό να υπάρξει μια εναρμόνιση της εργασιακής και της προσωπικής ζωής.
Ο Πρόεδρος του ΦΣΘ Διονύσιος Ευγενίδης στο ίδιο τραπέζι επισήμανε πως πολλά από τα θέματα που τέθηκαν στη συζήτηση, αλλά κι αυτά που θα προκύψουν από τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο, θα μπουν στην ατζέντα των επόμενων στόχων του Συλλόγου.
[ΠΗΓΗ]