Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Απ. Βαλτάς: Κάποιες ΠΕ.ΔΙ. κρατούν τις εγκυκλίους στο συρτάρι

Με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι φαρμακοποιοί, αφού περικόπτονται συνταγές

Οι πρόσφατες περικοπές στα έντυπα διενέργειας εμβολιασμού που έχουν δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στους φαρμακοποιούς, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι δεν αποζημιώνονται για αντιγριπικούς εμβολιασμούς που πραγματοποίησαν, αποδίδονται αποκλειστικά στην αδιαφορία των υπαλλήλων των ΠΕ.ΔΙ.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο f.daily ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς, αν και το σύνολο των υπαλλήλων στις ΠΕ.ΔΙ. κάνει σωστά τη δουλειά του, υπάρχουν ανά την Ελλάδα 7 ΠΕΔΙ, οι υπάλληλοι των οποίων αδιαφορούν για τη σχετική νομοθεσία με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται ένας ολόκληρος κλάδος αλλά και να πλήττεται το κύρος ενός μεγάλου Οργανισμού.

«Έχει χρειαστεί να παρέμβω σε αρκετές ΠΕ.ΔΙ. προκειμένου να εξηγήσω στους προϊσταμένους ότι....


.... υπάρχουν εγκύκλιοι που παραμένουν απλά στο συρτάρι. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταγράφονται άδικες περικοπές για τα φαρμακεία μας και να δημιουργούνται προβλήματα στον τακτικό έλεγχο», αναφέρει ο πρόεδρος, προσθέτοντας πως οι περισσότερες περιπτώσεις που χρειάστηκε ο ίδιος να παρέμβει αφορούσαν κατά συντριπτική πλειοψηφία τη μη ενημέρωση των υπαλλήλων για την τρέχουσα νομοθεσία.

Σημειώνεται πως ο ΠΦΣ με επιστολή του προς τη Διευθύντρια της Διεύθυνσης Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ, Γιώτα Λίτσα, ζητά να αποσυρθούν περικοπές εις βάρος φαρμακοποιών που διενέργησαν αντιγριπικό εμβολιασμό, χωρίς τη συνταγή γιατρού.

Ο Απόστολος Βαλτάς και μέσω του f.daily καλεί τους προέδρους των Φαρμακευτικών Συλλόγων να τον ενημερώνουν σχετικά αν διαπιστώνουν τέτοιου τύπου περικοπές ή να απευθύνονται στο helpdesk του ΠΦΣ.

Προσωπικός Ιατρός: Τα τρία προβλήματα που καθυστερούν τις πληρωμές

Όσον αφορά τις πολύμηνες καθυστερήσεις για την αποπληρωμή των φαρμακοποιών για την εγγραφή των πολιτών στον Προσωπικό Ιατρό, αυτές οφείλονται σε τρία εντοπισμένα προβλήματα, τα οποία όμως βρίσκονται σε φάση επίλυσης:

Το εγχείρημα του Προσωπικού Ιατρού αφορά πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, για το οποίο θα πρέπει τα ελληνικά μηχανογραφικά συστήματα να προσαρμοστούν με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα. Επιπλέον, θα έπρεπε να κοπεί ξεχωριστό τιμολόγιο για κάθε μήνα υποβολής και όχι ένα ενιαίο για όλους τους μήνες. Η εναρμόνιση των προγραμμάτων θα ανοίξει το δρόμο και για άλλα προγράμματα πρόληψης στα φαρμακεία.

Υπήρχαν λεκτικά λάθη στο σχετικό νόμο, τα οποία διορθώθηκαν.

Υπήρχε αναντιστοιχία των δικαιωμάτων που παραχωρούνται από την ΚΜΕΣ με αυτά από την ΗΔΙΚΑ. Το θέμα της «επικοινωνίας» των δύο φορέων επιλύεται.

Σημειώνεται ότι ο σχετικός νόμος επιτρέπει στους φαρμακοποιούς να αποζημιώνονται για την εγγραφή στον Προσωπικό Ιατρό και να γίνονται έως δύο αλλαγές.