Τρίτη 16 Μαΐου 2023

Νέες παραλαβές OZEMPIC: Σε υψηλότερη τιμή θα πάρουν το φάρμακο οι διαβητικοί


 Μπορεί να παρελήφθησαν νέες ποσότητες από το αντιδιαβητικό φάρμακο OZEMPIC, όμως, οι αυξημένες τιμές που κατέβαλε για την εκτός πλαισίου εισαγωγή του το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) ανέβασαν σημαντικά την συμμετοχή των ασθενών. 

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, η ενημέρωση που είχαν οι διαβητικοί μετά από διαδικτυακή συνάντησή τους την Παρασκευή (12/5) με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), Ιωάννη Σωτηρίου, είναι ότι η συμμετοχή των ασθενών για το φάρμακο OZEMPIC θα αυξηθεί.


Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Σωτηρίου διαβεβαίωσε την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ότι το ΙΦΕΤ έχει προμηθευτεί περίπου 9.000-10.000 συσκευασίες του φαρμακευτικού σκευάσματος GLP-1 με δραστική ουσία τη σεμαγλουτίδη των 0,5mg και 1mg και επιβεβαίωσε ότι μόλις έλαβε κωδικούς διακίνησης από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) για περίπου 3.000 συσκευασίες μηνιαίας θεραπείας των 0,5mg, περίπου 2.400 συσκευασίες τριμηνιαίας θεραπείας των 0,5mg και περίπου 1.350 συσκευασίες τριμηνιαίας θεραπείας του 1mg.

Άμεσα, όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος, οι κωδικοί από το ΙΦΕΤ θα επικολληθούν στις συσκευασίες και μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα έχουν προωθηθεί στις φαρμακαποθήκες και από εκεί στα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας προκειμένου να καλυφθούν κάποιες από τις ανάγκες των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.

Η μηνιαία συμμετοχή των πασχόντων, η οποία σε ποσοστό ανέρχεται σε 10%, διαφοροποιείται λόγω της υψηλότερης τιμής εισαγωγής των προαναφερθέντων ενέσιμων σκευασμάτων.

Αναλυτικότερα:

  • για το σκεύασμα των 0,5mg η μηνιαία συμμετοχή αναμένεται να ανέλθει στα 35€,
  • για το σκεύασμα του 1mg η μηνιαία συμμετοχή αναμένεται να κυμανθεί περίπου στα 40€, αντί των 11€ που ίσχυε,
  • πριν την προκληθείσα έλλειψη,
  • για το σκεύασμα των 0,5mg και των 28€ που ίσχυε αντίστοιχα για το σκεύασμα του 1mg.

Η παραπάνω αυξημένη συμμετοχή θα ισχύσει αποκλειστικά και μόνο για τους επόμενους δύο με τρεις μήνες, έως ότου, δηλαδή, η εταιρία NOVO NORDISC, που έχει την αποκλειστική διάθεση του συγκεκριμένου φαρμάκου στη χώρα μας, καταφέρει να συνεχίσει την εισαγωγή τους.

«Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι… τι γίνεται με τα υπόλοιπα σκευάσματα τα οποία παραμένουν στην αποθήκη του ΙΦΕΤ; Πότε σκοπεύει ο ΕΟΦ να δώσει τους υπόλοιπους κωδικούς διακίνησης; Τα πλήρως εξαντλημένα σκευάσματα της δοσολογίας 1mg που αναμένεται να διανεμηθούν την επόμενη εβδομάδα, θα καλύψουν μόνο 1350 πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 που λαμβάνουν αυτήν τη φαρμακευτική αγωγή. Σταγόνα στον ωκεανό!», τονίζουν οι πάσχοντες.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη – Πηγή: iatropedia.gr