Πέμπτη 13 Μαρτίου 2025

Νομιμοποίηση της προχορήγησης φαρμάκων μέσω ΗΔΙΚΑ - Νέες Εφαρμογές στο Σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης

Αθήνα, 13 Μαρτίου 2025


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΝΠΔΔ


Αριθμ. Πρωτ. 1064


Προς : Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας


Θέμα: «Νομιμοποίηση της προχορήγησης φαρμάκων μέσω ΗΔΙΚΑ - Νέες

Εφαρμογές στο Σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης»


Αγαπητοί συνάδελφοι,


Ήδη από τις 9 Φεβρουαρίου και σε εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, ο ΕΟΦ έχει σταματήσει τη διάθεση υδατογραφημένων ταινιών γνησιότητας (ΕΟΦόσημα) προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερα σκευάσματα να κυκλοφορούν καθημερινά με τα νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας επί των συσκευασιών των φαρμάκων (επισυνάπτεται σχετικός κατάλογος) και συγκεκριμένα με τον δισδιάστατο κωδικό QR, τον οποίο συνοδεύουν 4 βασικές πληροφορίες τυπωμένες στο φαρμακευτικό σκεύασμα : Κωδικός προϊόντος, Σειριακός αριθμός, Αριθμός παρτίδας και Ημερομηνία λήξης. Έχουμε ζητήσει από την ΗΔΙΚΑ να προβεί σε άμεση τροποποίηση ώστε να εκτυπώνεται το όνομα του

φαρμάκου στο φύλλο εκτέλεσης της συνταγής, όταν πρόκειται για συσκευασία με μοναδικό κωδικό QR.


Η διαδικασία χρήσης των νέων κωδικών QR είναι το...



.... πρώτο βήμα στην μετάβαση των φαρμακείων μας στις άυλες εκτελέσεις συνταγών και στην κατάργηση της αναχρονιστικής απαίτησης επικόλλησης των ταινιών γνησιότητας, όταν θα συνδυαστεί με την χρήση ψηφιακής υπογραφήςφαρμακοποιού και την ηλεκτρονική υπογραφή του ασφαλισμένου επί των συνταγών.


Για τις συσκευασίες των φαρμάκων που φέρουν μόνο ΕΟΦόσημο η αποζημίωση για το ασφαλιστικό ταμείο εξακολουθεί να γίνεται μόνο με την σάρωση των δύο γραμμωτών κωδικών, δηλ. πάνω και κάτω barcode.


Για τις συσκευασίες εκείνες των φαρμάκων οι οποίες φέρουν και τα δύο είδη σήμανσης (ΕΟΦόσημο και QR) θα ακυρώνεται για λόγους αποζημίωσής τους, μόνον η υδατογραφημένη ταινία του ΕΟΦ, διαδικασία που θα εξακολουθήσει μέχρις ότου εξαντληθούν οι συσκευασίες οι οποίες φέρουν τα ΕΟΦόσημα.


Ταυτόχρονα ειδικά για τις παρτίδες αυτές που φέρουν τα ΕΟΦόσημα, απενεργοποιούνται ηλεκτρονικά οι δισδιάστατοι κωδικοί QR.


Για νέα σκευάσματα που θα κυκλοφορούν μόνο με QR κωδικούς η αποζημίωση για τον ασφαλιστικό φορέα γίνεται με την ακύρωση του μοναδικού αυτού δισδιάστατου κωδικού επί της συσκευασίας. Ταυτόχρονα τα σκευάσματα

αυτά θα πρέπει να σκανάρονται για την ακύρωση των κωδικών QR στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Επαλήθευσης Φαρμάκων (EMVO) και πριν από κάθε ελεύθερη διάθεση και πώληση.


Το νέο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης έχει αναπτύξει λόγω των νέων κωδικών QR, τις εξής νέες λειτουργίες, οι οποίες είναι διαθέσιμες στη web εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ. Αναμένεται και από τα προγράμματα φαρμακείου να

αναπτύξουν άμεσα πλήρη λειτουργικότητα, αν δεν το έχουν πράξει ήδη, σε όλες τις κάτωθι λειτουργίες:


Επαλήθευση φαρμάκου


Οι φαρμακοποιοί έχουν την δυνατότητα να επαληθεύσουν την εγκυρότητα ενός φαρμάκου μέσω του κωδικού QR χωρίς την ύπαρξη κάποιας συνταγής, στα πλαίσια της διαδικασίας επαλήθευσης της κατάστασης του φαρμάκου. Ο φαρμακοποιός επιλέγει για το λόγο αυτό στην οθόνη «Επαλήθευση φαρμάκου» από το μενού της web εφαρμογής του ΣΗΣ.


Διάθεση φαρμάκου


Οι φαρμακοποιοί έχουν την δυνατότητα και να επαληθεύσουν την εγκυρότητα ενός φαρμάκου μέσω QR code χωρίς την ύπαρξη κάποιας συνταγής και να προχωρήσουνσε περαιτέρω ενέργειες χορήγησης εφόσον το επιθυμούν στα πλαίσια της διαδικασίας διάθεσης φαρμάκου. Ο φαρμακοποιός επιλέγει «Διάθεση φαρμάκου» από το μενού

στο ΣΗΣ.


Προχορήγηση φαρμάκου μέσω ΗΔΙΚΑ


Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων και διεργασιών του Ελληνικού Οργανισμού Επαλήθευσης Φαρμάκων (HMVO) τέθηκε από τον Π.Φ.Σ. η αναγκαιότητα θέσπισης της δυνατότητας προχορήγησης φαρμάκων, πρόταση που έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο Υγείας με νόμο που ψηφίστηκε (Ν.5173/25 άρθρο 22 παρ.3) ώστε να δανείζουμε τα φάρμακα νομίμως, αρκεί να ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία.


Οι φαρμακοποιοί έχουν πλέον δια νόμου την δυνατότητα να προχορηγήσουν ένα φάρμακο σε συγκεκριμένο ΑΜΚΑ ασθενή, είτε μέσω ταινίας γνησιότητας, είτε μέσω QR code, χωρίς την ύπαρξη κάποιας συνταγής. Ο φαρμακοποιός σε αυτήν την περίπτωση επιλέγει «Προχορήγηση φαρμάκου» από το μενού της web εφαρμογής του ΣΗΣ και αναμένεται από τα προγράμματα φαρμακείων να κάνουν και αυτά τη σχετική υλοποίηση.


1. Κατά την προχορήγηση πραγματοποιείται διάθεση του φαρμάκου για τις συνθήκες του EMVO, επομένως γίνεται η αυθεντικοποίηση του σκευάσματος και ταυτόχρονα ακύρωση και αφαίρεση/απενεργοποίηση του κωδικού από την βάση

δεδομένων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Επαλήθευσης Φαρμάκων (EMVO) με την προϋπόθεση ότι δηλώνεται σε συγκεκριμένο ΑΜΚΑ.


2. O κωδικός QR που ακυρώνεται για τον EMVO, παραμένει ενεργός για την αποζημίωση από το ασφαλιστικό ταμείο - συνδεδεμένος με συγκεκριμένο ΑΜΚΑ στο ΣΗΣ και για ένα μήνα από τη διάθεση - προκειμένου να μπορεί να συσχετιστεί με μία συνταγή η οποία θα γραφτεί για το συγκεκριμένο ΑΜΚΑ ασφαλισμένου στο εν λόγω διάστημα. Στην περίπτωση που ο ασθενής φέρει τη συνταγή σε διαφορετικό ΑΜΚΑ, δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί το κουπόνι και να γίνει εκτέλεση της συνταγής.


Επομένως, νομιμοποιήσαμε την προχορήγηση αλλά πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο ΑΜΚΑ το οποίο δηλώνεται η χορήγηση, διαφορετικά αν η συνταγογράφηση γίνει σε διαφορετικό, θα πρέπει ο ασθενής να επιστρέψει στον

ιατρό για να συνταγογραφηθεί το φάρμακο στο ΑΜΚΑ της αρχικής καταχώρησης. 

Προσοχή: αυτό θα ισχύσει αν η συνταγή έρθει μετά τις 10 ημέρες.


Αλλιώς εντός του χρονικού διαστήματος των δέκα ημερών γίνεται ακύρωση


3. διάθεσης του προχορηγηθέντος φαρμάκου, που σημαίνει δυνατότητα εκτέλεσης σε νέα συνταγή ανεξαρτήτως ΑΜΚΑ.


Ακύρωση εκτέλεσης συνταγής


Στην περίπτωση που διαπιστώσετε ότι η συνταγή δεν πληροί τις προϋποθέσεις

υποβολής της, μπορείτε:


- Αν την έχετε εκτελέσει εντός δέκα ημερών ακυρώνοντας την, οι κωδικοί QR επανέρχονται στην αρχική κατάσταση για επαναχρησιμοποίηση, διότι αναιρείται η ακύρωση/απενεργοποίηση των κωδίκων για τον EMVO στο εν λόγω χρονικό

διάστημα.


- Στην περίπτωση που έχουν παρέλθει οι δέκα ημέρες τότε μέχρι και τη δεύτερη εργάσιμη ημέρα από τον μήνα εκτέλεσης της συνταγής, μπορείτε να προβείτε σε ακύρωση της εκτέλεσης και να χρησιμοποιήσετε εκ νέου τους κωδικούς QR των σκευασμάτων της συνταγής σε καινούργια συνταγογράφηση η οποία θα πραγματοποιηθεί στο ίδιο ΑΜΚΑ. Τα κουπόνια ΕΟΦ επίσης εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα.


Αναμένουμε την υλοποίηση από την ΗΔΙΚΑ.


Αγαπητοί Συνάδελφοι,


Η εφαρμογή της προχορήγησης φαρμάκου μέσω καθορισμένου ΑΜΚΑ (ή πώλησης φαρμάκου σε καθορισμένο ΑΜΚΑ) επειδή ο ασθενής θα προσκομίσει συνταγή, είναι ήδη υλοποιημένη σε περιβάλλον ΗΔΙΚΑ και ήδη ορισμένα προγράμματα φαρμακείου το έχουν εφαρμόσει. Έχουμε απαιτήσει από όλα τα προγράμματα να προβούν στην παραπάνω υλοποίηση καθόσον η νομιμοποίηση της προχορήγησης αποτελούσε ένα αίτημα ετών και δεν πρέπει να καθυστερούν.


Στις επανειλημμένες συσκέψεις με τα προγράμματα φαρμακείου έχουμε απαιτήσει:


1. Σε προγράμματα που βγαίνει η ένδειξη για απενεργοποίηση του πλήκτρου Caps Lock ή αλλαγής της γλώσσας πληκτρολογίου στα Αγγλικά κατά την σάρωση των κωδικών QR, να προβούν σε αυτοματοποίηση της διαδικασίας.


2. Να προβούν στην παραμετροποίηση των barcode readers τα οποία είχατε προμηθευτεί από πριν από τρίτους, εφόσον πληρούν τις προδιάγραφες. Βρισκόμαστε σε αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις κάθε εβδομάδα στις οποίες μετέχουν εκπρόσωποι του Π.Φ.Σ., των προγραμμάτων λογισμικού των φαρμακείων, του Ελληνικού Οργανισμού Επαλήθευσης Φαρμάκων και της ΗΔΙΚΑ και τουΥπουργείου Υγείας, ώστε να επιλύονται άμεσα συστημικά προβλήματα που παρουσιάζονται στα προγράμματα συναδέλφων. Το helpdesk του Π.Φ.Σ. και αυτό του Ελληνικού Οργανισμού Επαλήθευσης Φαρμάκων (HMVO) είναι στη διάθεσή σας για την επίλυση πιθανών προβλημάτων και αποριών.


Η επιχορήγηση της αγοράς ενός scanner ανά φαρμακείο μέσω των εταιρειών λογισμικού των φαρμακείων έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία! Σχεδόν όλοι οι συνάδελφοι έκαναν χρήση της δυνατότητας προμήθειας μέσω voucher και σε αυτό συνέβαλε η απόφαση του Π.Φ.Σ. να συνεργαστεί με όλα τα προγράμματα λογισμικού φαρμακείου.


Η φαρμακοβιομηχανία επίσης είναι υποχρεωμένη να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε οι βάσεις δεδομένων να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο με τα ασφαλή και αληθή στοιχεία των νέων συσκευασιών, προκειμένου οι κωδικοί QR να είναι ανιχνεύσιμοι κατά τη διαδικασία επαλήθευσης και ακύρωσής τους στο φαρμακείο, στα πλαίσια της εκτέλεσης των συνταγών και απρόσκοπτης διάθεσης των φαρμάκων στους ασθενείς. τα τηλέφωνα: του Π.Φ.Σ.


Στην περίπτωση που υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα επικοινωνήστε με Help Desk του Π.Φ.Σ. : 210-3410372 , ask@pfs.gr, online chat στο site Help Desk του HMVO :hmvo@hmvo.gr, ticketing@hmvo.gr σταθερή τηλεφωνική γραμμή πολύ σύντομα)


Με Εκτίμηση,