Τα προβλεπόμενα θα εφαρμοστούν από 1/1/2026 και η εκκαθάριση θα ακολουθεί τη διαδικασία που ισχύει για τους λογαριασμούς ΕΟΠΥΥ.
Αναλυτικές οδηγίες απέστειλε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.
1) Τι αφορά – τι δεν αφορά
- Η εξυπηρέτηση από τον ΕΟΠΥΥ αφορά μόνο το...
σκέλος της εκτέλεσης συνταγών φαρμάκων από τα συμβεβλημένα ιδιωτικά φαρμακεία.- Δεν περιλαμβάνονται: Φάρμακα Υψηλού Κόστους (άρθρο 12 παρ. 2 ν. 3816/2010), αναλώσιμο υγειονομικό υλικό και σκευάσματα ειδικής διατροφής.
2) Ηλεκτρονική συνταγογράφηση (ΗΔΙΚΑ)
- Στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης έχουν δημιουργηθεί κατηγορίες ασφαλισμένων (Ασφαλισμένοι ΓΕΑ, ΓΕΝ, ΓΕΣ), ώστε οι συνταγές να εκδίδονται και να εκτελούνται με ενιαία διαδικασία όπως οι λοιπές συνταγές ΕΟΠΥΥ.
- Οι συνταγές των Ενόπλων Δυνάμεων θα εκτελούνται με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις και συμμετοχές ασφαλισμένων που ισχύουν για τις συνταγές ΕΟΠΥΥ.
3) Υποβολή συνταγών – τιμολόγηση (πρακτικά για το φαρμακείο)
- Οι συνταγές ΕΔ θα υποβάλλονται στο τέλος κάθε μήνα μέσα στον φάκελο συνταγών προς τον ΕΟΠΥΥ, σε ξεχωριστό υποφάκελο με εξωτερική σήμανση.
- Κάθε φαρμακείο θα εκδίδει διακριτό τιμολόγιο για τη δαπάνη των συνταγών ΕΔ, το οποίο θα συμπεριλαμβάνεται στο Συνοδευτικό Σημείωμα Υποβολής, σύμφωνα με τα ισχύοντα για τους λογαριασμούς ΕΟΠΥΥ.
4) Σάρωση – έλεγχος – εκκαθάριση – πληρωμή
- Οι συνταγές των Ενόπλων Δυνάμεων θα σαρώνονται και ο έλεγχος/η εκκαθάριση θα γίνεται σύμφωνα με τη διαδικασία που εφαρμόζεται για τις συνταγές ΕΟΠΥΥ, με αναφορά στο πλαίσιο της ΚΥΑ Β2β/οικ.30866/31-5-2022 (Β’ 2792).
- Ο ΕΟΠΥΥ θα δημιουργήσει διακριτό ΚΑΕ για την αποζημίωση των συνταγών αυτών και η πληρωμή των ιδιωτικών φαρμακείων θα γίνεται ανά μήνα με χρέωση του συγκεκριμένου ΚΑΕ.
5) Rebate / Clawback (σημαντική διευκρίνιση)
- Οι συνταγές των Ενόπλων Δυνάμεων εξαιρούνται από κάθε είδους επιστροφές (rebates).
- Η δαπάνη τους αφαιρείται από την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ και τον μηχανισμό αυτόματης επιστροφής (claw back).
Έναρξη ισχύος: 1/1/2026.
Αν υπάρξουν νεότερες τεχνικές οδηγίες (π.χ. για τη σήμανση/υποφάκελο ή ειδικές οδηγίες στο σύστημα), θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.Δείτε παρακάτω τις επίσημες ανακοινώσεις:
Ανακοινωση ΠΦΣ για ενσωματωση συνταγων ενοπλων δυναμεων στον ΕΟΠΥΥ by Farmakopoioi farmakopoioi
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΟΠΥΥ ΓΙΑ ΕΝΟΠΛΕΣ_ΔΥΝΑΜΕΙΣ by Farmakopoioi farmakopoioi
