Εποχικός Εμβολιασμός 2023-24

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ

 • Στην ΗΣ οι συνταγογράφοι ιατροί και φέτος επιλέγουν από λίστα με μία από τις παρακάτω Ομάδες Υψηλού Κινδύνου οπότε έχει αυτοματοποιηθεί η διαδικασία  
 • Επίσης το αντιγριπικό θα χορηγείται μόνο στις Ομάδες Υψηλού Κινδύνου με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή ή και χωρίς, απευθείας στα φαρμακεία (όταν ενεργοποιηθεί στο σύστημα) (Δείτε ΕΔΩ τις εξαιρέσεις  χειρόγραφης) 
 • Οι συνταγές με αντιγριπικά θα έχουν παράταση εκτέλεσης μέχρι 31/12/2021
Σύμφωνα με το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού (ΕΠΕ 2023, δείτε ΕΔΩ) και την φετινή εγκύκλιο για τον αντιγριπικό εμβολιασμό (δείτε ΕΔΩ) συλλέξαμε τις απαραίτητες πληροφορίες για τον εποχικό εμβολιασμό και όχι μόνο.
 

Συγχορήγηση με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού -αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία– όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Χρονικοί περιορισμοί χορήγησης του αντιγριπικού εμβολίου σε σχέση με τη λοίμωξη COVID-19:

 • Ασυμπτωματικοί ή προσυμπτωματικοί ασθενείς με θετικό εργαστηριακό έλεγχο COVID-19 πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο μόλις ολοκληρώσουν την απομόνωσή τους. 
 • Ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID -19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά. 
 • Συμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 πρέπει να αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να ολοκληρωθεί η απομόνωσή τους και να υφεθεί η συμπτωματολογία της νόσου.

Υπογραμμίζουμε ότι κάθε αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να καταχωρείται υποχρεωτικά από τον επαγγελματία υγείας που τον διενεργεί στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών.

Αυτό γίνεται πολύ απλά μέσα από τα προγράμματά μας

Εμβόλιο γρίπης

Διατίθεται, στα πλαίσια της καθορισμένης εμβολιαστικής περιόδου, από τα Ιδιωτικά φαρμακεία και μόνο για τους ασφαλισμένους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως αυτές καθορίζονται από το Yπουργείο Υγείας (δείτε ΕΔΩ). Επισημαίνεται ότι αποζημιώνονται από τον Οργανισμό μόνον οι ομάδες υψηλού κινδύνου. Η διάθεση του εμβολίου γίνεται άνευ συμμετοχής. 

Ομάδες αυξημένου κινδύνου:

 

Ηλικία άνω των 60 ετών

Παιδιά άνω των 6 μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα , χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή

Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)

Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών

Δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες

Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

Χρόνια νεφροπάθεια

Χρόνιες παθήσεις ήπατος

Νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα

Σύνδρομο Down

Έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες

Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95η ΕΘ

Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό ο κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κ.λπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης κ.α.

Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων – μεταναστών.

Άστεγοι

Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

 • Ο αντιγριπικός εμβολιασμός περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου
 • Στα παιδιά από 6 μηνών μέχρι 17ετών λαμβάνουν κανονικά 1 δόση τετραδύναμου
 • Σε βρέφη ηλικίας >=6 μηνών χορηγείται 0,5 ml (ολόκληρη η δόση), σύμφωνα με τις οδηγίες από επίσημους Ευρωπαϊκούς ή άλλους φορείς φαρμάκων ( FDA, ΕΜΑ κ.α.).
 • Βρέφη και παιδιά ηλικίας μικρότερης των 9ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά, ή εκείνα μικρότερα των 9ετών που στο παρελθόν είχαν λάβει μόνο 1 δόση εμβολίου γρίπης χρειάζονται 2 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 28 ημερών.

 • Απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες προς της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα-τέλος Νοεμβρίου).
 • Γράφονται και από αγροτικούς
 • Δείτε τις αντενδείξεις τους
 • Επισημαίνεται ότι, εργαστηριακή διάγνωση γρίπης δεν απαιτείται για την χορήγηση αντι-ιικής θεραπείας. 
 •  
  Β) Εμβόλιο πνευμονιοκόκκου
    

  1) ΕΝΗΛΙΚΕΣ

  Συστήνεται μια δόση PCV 20 για ενήλικες 65 ετών και άνω. Δεν χρειάζεται δόση PPSV 23 μετά.

  – Αν κάποιος έχει εμβολιαστεί με PCV 13 ή PPSV 23, συνιστάται ένα χρόνο μετά μια δόση PCV 20 για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού

  – Όποιος έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του με PCV13 και PPSV23 συνιστάται να ακολουθήσει η χορήγηση του PCV20, μετά την παρέλευση πενταετίας από τον τελευταίο εμβολιασμό

  Για άτομα 18 έως 64 ο εμβολιασμός με το PCV 20 γίνεται μόνο με υποκείμενα νοσήματα:

  α) Μία δόση εμβολίου PCV20, χωρίς να χρειάζεται άλλη δόση με PPSV23 για:

  Άτομα με ανοσοκαταστολή*, διαφυγή ΕΝΥ, κοχλιακό εμφύτευμα, χρόνια καρδιοπάθεια (εξαιρείται η υπέρταση), χρόνια ηπατική νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, χρόνια πνευμονοπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, αλκοολισμό ή που είναι καπνιστές

  β) Μία δόση εμβολίου PCV 20, 5 χρόνια μετά την τελευταία δόση σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί με PCV13 και PPSV23 για:

  Άτομα με ανοσοκαταστολή* ή διαφυγή ΕΝΥ ή κοχλιακό εμφύτευμα

  γ) Μία δόση εμβολίου PCV 20, ένα χρόνο μετά την τελευταία δόση σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί με PCV13 ή PPSV23 για:

  Άτομα με χρόνια καρδιοπάθεια (εξαιρείται η υπέρταση), χρόνια ηπατική νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, χρόνια πνευμονοπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, αλκοολισμό ή που είναι καπνιστές

  *Καταστάσεις ανοσοκαταστολής: συγγενής ή επίκτητη ανοσοανεπάρκεια (συμπεριλαμβανομένης της ανεπάρκειας των B- και T-λεμφοκυττάρων, των ανεπαρκειών του συμπληρώματος, ανεπαρκειών της φαγοκυτταρικής λειτουργίας, λοίμωξης HIV), χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, νεφρωσικό σύνδρομο, λευχαιμία, λέμφωμα, νόσος Hodgkin, γενικευμένη κακοήθεια, ιατρογενής ανοσοκαταστολή (π.χ. φαρμακευτική θεραπεία ή ακτινοθεραπεία), μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου, πολλαπλούν μυέλωμα, ανατομική ή λειτουργική ασπληνία (συμπεριλαμβανομένης της δρεπανοκυτταρικής νόσου και άλλων αιμοσφαιρινοπαθειών).

  2) ΠΑΙΔΙΑ – ΕΦΗΒΟΙ

  Εμβόλιο πνευμονιόκοκκου, συζευγμένο (PCV)

  Μικρότερη ηλικία χορήγησης: 6 εβδομάδες. Κυκλοφορούν δύο εμβόλια, το 13-δύναμο (PCV13) και το 15-δύναμο (PCV15). Στο PCV15 περιλαμβάνονται 2 επιπλέον ορότυποι (22F, 33F). Το PCV, είτε PCV13 ή PCV15, συνιστάται για όλα τα υγιή παιδιά 2–59 μηνών σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα:

  Παιδιά 2–4 μηνών: 2 αρχικές δόσεις PCV με μεσοδιάστημα 2 μηνών και 1 αναμνηστική δόση στους 12 μήνες.
  Παιδιά 5–11 μηνών: 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 1 μηνός και 1 αναμνηστική δόση στους 12 μήνες (με ελάχιστο μεσοδιάστημα 8 εβδομάδων από την τελευταία δόση).
  – Παιδιά που πρωτοεμβολιάζονται σε ηλικία 12–23 μηνών: 2 δόσεις PCV με μεσοδιάστημα 2 μηνών.
  – Παιδιά που πρωτοεμβολιάζονται σε ηλικία 24 μηνών και άνω: μία δόση PCV.
  – Εμβολιασμός προώρων (<37 εβδομάδες κύησης): σχήμα 3+1.
  – Βρέφη και παιδιά ηλικίας κάτω των 24 μηνών που έχουν αρχίσει τον εμβολιασμό με ένα εμβόλιο PCV (είτε PCV13 ή PCV15) μπορούν να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με οποιοδήποτε εμβόλιο (είτε PCV13 ή PCV15).
  Παιδιά που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με PCV13 δεν χρειάζονται πρόσθετη δόση PCV15.

  Τα παιδιά ≥2 ετών και άνω με αυξημένο κίνδυνο νόσησης από πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις συνιστάται να εμβολιάζονται και με το 23-δύναμο πολυσακχαριδικό εμβόλιο (PPSV) επιπλέον του συζευγμένου PCV *
   

  Διαδραστικό Εργαλείο για διερεύνηση ανάγκης εμβολιασμού για Πνευμονιόκοκκο (για Ενήλικες), από τον συνάδελφο Διαμαντή Κλημεντίδη: πατήστε ΕΔΩ

   
   
  - Βλέπε Πίνακα ενδείξεων και σειράς συνιστώμενων δόσεων για τα δύο εμβόλια PCV13 και PPSV23