Εποχικός Εμβολιασμός

Σύμφωνα με το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού (ΕΠΕ 2020, δείτε ΕΔΩ) και την φετινή εγκύκλιο για τον αντιγριπικό εμβολιασμό (δείτε ΕΔΩ) συλλέξαμε τις απαραίτητες πληροφορίες για τον εποχικό εμβολιασμό και όχι μόνο.

 
 
 

ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ

Κατεβάστε ΕΔΩ ωραία αφίσα

Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι:

 • η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών)
 • η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλοντας στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης καθώς και στη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.

 

Εμβόλιο γρίπης

 

Διατίθεται, στα πλαίσια της καθορισμένης εμβολιαστικής περιόδου, από τα Ιδιωτικά φαρμακεία και μόνο για τους ασφαλισμένους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως αυτές καθορίζονται από το Yπουργείο Υγείας (δείτε ΕΔΩ). Επισημαίνεται ότι αποζημιώνονται από τον Οργανισμό μόνον οι ομάδες υψηλού κινδύνου. Η διάθεση του εμβολίου γίνεται άνευ συμμετοχής. 

Ομάδες αυξημένου κινδύνου:


 

Ηλικία άνω των 60 ετών

Παιδιά άνω των 6 μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα , χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Χρόνια καρδιακά νοσήματα

Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)

Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών

Δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες

Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

Χρόνια νεφροπάθεια

Χρόνιες παθήσεις ήπατος

Νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα

Σύνδρομο Down

Έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες

Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95η ΕΘ

Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό ο κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κ.λπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης κ.α.

Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων – μεταναστών.

Άστεγοι

Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

 • Ο αντιγριπικός εμβολιασμός περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου
 • Το ΥΥΚΑ συστήνει αντιγριπικό εμβολιασμό στις εγκύους (ανεξαρτήτως ηλικίας κυήσεως). 
 • Στα παιδιά από 6 μηνών μέχρι 17ετών λαμβάνουν κανονικά 1 δόση τετραδύναμου
 • Σε βρέφη ηλικίας >=6 μηνών χορηγείται 0,5 ml (ολόκληρη η δόση), σύμφωνα με τις οδηγίες από επίσημους Ευρωπαϊκούς ή άλλους φορείς φαρμάκων ( FDA, ΕΜΑ κ.α.).
 • Βρέφη και παιδιά ηλικίας μικρότερης των 9ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά, ή εκείνα μικρότερα των 9ετών που στο παρελθόν είχαν λάβει μόνο 1 δόση εμβολίου γρίπης χρειάζονται 2 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 28 ημερών.

 • Απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες προς της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα-τέλος Νοεμβρίου).
 • Γράφονται και από αγροτικούς
 • Δείτε τις αντενδείξεις τους
 • Επισημαίνεται ότι, εργαστηριακή διάγνωση γρίπης δεν απαιτείται για την χορήγηση αντι-ιικής θεραπείας. 
  •  
   ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ
   Στην ΗΣ οι συνταγογράφοι ιατροί από φέτος επιλέγουν από λίστα με από τις παραπάνω Ομάδες Υψηλού Κινδύνου οπότε έχει αυτοματοποιηθεί η διαδικασία 
   Επίσης το αντιγριπικό θα χορηγείται μόνο με ηλεκτρονική συνταγή (Δείτε ΕΔΩ τις εξαιρέσεις  χειρόγραφης)
   Οι συνταγές με αντιγριπικά θα έχουν παράταση εκτέλεσης μέχρι 31/12/2020


   
  Β) Εμβόλιο πνευμονιοκόκκου συζευγμένο (PCV13) και πολυσακχαριδικό (PPSV23)
    
   
  - Ενήλικες ≥65 ετών ή που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου που υπάρχει ένδειξη εμβολιασμού με πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο, πρέπει να λαμβάνουν και τα δύο είδη εμβολίων. Συστήνεται να προηγείται το εμβόλιο PCV 13 και μετά 1 (ένα) χρόνο να ακολουθεί το PPSV 23.
  - Σε άτομα ηλικίας ≥65 ετών που έχει προηγηθεί το PPSV 23, τότε το PCV 13 πρέπει να γίνεται μετά 1 (ένα) χρόνο
   

  Διαδραστικό Εργαλείο για διερεύνηση ανάγκης εμβολιασμού για Πνευμονιόκοκκο (για Ενήλικες), από τον συνάδελφο Διαμαντή Κλημεντίδη: πατήστε ΕΔΩ

   
   
  - Βλέπε Πίνακα ενδείξεων και σειράς συνιστώμενων δόσεων για τα δύο εμβόλια PCV13 και PPSV23