Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Η απάντηση του προέδρου του ΦΣΑ κ.Λουράντου στο δημοσίευμα του κ. Μόσιαλου

Αξιότιμε Κύριε Βουλευτά,

Έλαβα γνώση της ομιλίας σας, στο 8ο συνέδριο της ΕΣΔΥ (17-3-2010) από την οποία, φαίνεται καθαρά, η προσπάθειά σας, να αποδοθεί η οποιαδήποτε αιτία αύξησης φαρμακευτικής δαπάνης των τελευταίων ετών, στους … «φοροδιαφεύγοντες» φαρμακοποιούς!!!
                Η ομιλία σας  έχει στοχεύσει καθαρά, στην λέξη «δαπάνη» ξεχνώντας ηθελημένα όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους που αφορούν το φάρμακο και την εν γένει πολιτική του φαρμάκου στην Ελλάδα, συγκρίνοντας μάλιστα την φαρμακευτική αυτή δαπάνη με άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραβλέποντας το γεγονός των διαφορετικών δεδομένων που υφίστανται σε κάθε χώρα.
                Η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, δεν είναι πάντα κατακριτέα αφού αρκετές φορές η αύξησή της, συνοδεύεται από μείωση της νοσοκομειακής δαπάνης. Όπως ασφαλώς γνωρίζετε αλλά δεν το αναφέρετε, τα τελευταία χρόνια έχουν διοχετευθεί στην Ελληνική αγορά εμβόλια και άλλα φάρμακα τα οποία φυσικά αύξησαν την φαρμακευτική δαπάνη, αλλά αυτό ήταν για το καλό των Ελλήνων πολιτών , όπως π.χ. εμβόλιο κατά του καρκίνου της μήτρας, νέα φάρμακα κατά του Alzheimer και του καρκίνου κ.λ.π. Πρίν μερικά χρόνια οι εγχειρήσεις για την θεραπεία των ελκοπαθών στομάχου, ήταν σε ημερήσια διάταξη και δεν υπήρχε γιατρός χειρουργός που να μην έκανε αρκετές τέτοιες εγχειρήσεις. Τα τελευταία χρόνια η ανακάλυψη και διοχέτευση στην αγορά νέων φαρμάκων κατά του έλκους του στομάχου, κατήργησε ουσιαστικά τις εγχειρήσεις αυτές, εξοικονομώντας τεράστια κονδύλια από τις νοσοκομειακές δαπάνες, και απαλλάσσοντας τους ασφαλισμένους από ταλαιπωρίες και χάσιμο εργατοωρών. 
                Θα σας είναι γνωστό φυσικά ότι εδώ στην Ελλάδα, οι φαρμακοποιοί δεν συνταγογραφούν, δεν προκαλούν την ζήτηση των φαρμάκων, ούτε των ποσοτήτων τους ανά ασφαλισμένο, συνεπώς δεν συμμετέχουν σε καμία περίπτωση στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Είναι σε όλους γνωστό ότι το φάρμακο που θα χορηγηθεί στους ασθενείς – ασφαλισμένους, όπως επίσης και την ποσότητά του θα το ορίσει αποκλειστικά ο γιατρός, ο οποίος εξετάζει τον ασθενή και γνωρίζει την κλινική του εικόνα.
                Ομιλείτε συνεχώς για τις φαρμακευτικές δαπάνες, κατηγορώντας το φάρμακο, όταν είναι γνωστό ότι αυτές συμμετέχουν στο 17% μόνο  των συνολικών δαπανών υγείας.


                Ο Ελληνικός λαός ενδιαφέρεται πραγματικά για την όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα στο φάρμακο και την ευρύτερη παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε οικονομικότερη τιμή. Αυτά όμως που εμποδίζουν να συμβεί το παραπάνω είναι:
                Α) η παρωχημένη γραφειοκρατία των δομών του συστήματος και
                Β) η σταδιακή εμπορευματοποίηση της υγείας.
                Και για τα δύο, ουδεμία ευθύνη φέρουν οι φαρμακοποιοί αλλά οι κατά καιρούς Κυβερνώντες τον τόπο, οι οποίοι ακόμα και σήμερα δεν έχουν καταλάβει τις ανάγκες του Ελληνικού Λαού.  Αντί να κατηγορείτε τους φαρμακοποιούς , οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες σε όλη την Επικράτεια της Ελλάδος, σε κάθε Ακριτικό χωριό, σε κάθε νησί, σε κάθε απρόσιτο μέρος και επί 24ώρου βάσεως, θα έπρεπε να δείτε την ουσία του προβλήματος, που είναι η έλλειψη ελέγχου και μηχανογράφησης σε όλο το φάσμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ο μόνος τομέας σε αυτή την αλυσίδα που είναι μηχανογραφημένος κατά 80%, είναι τα φαρμακεία. Και επειδή αυτό το γνωρίζετε καλά, προσπαθείτε μέσω των φαρμακείων, να ελέγξετε όλη την άλλη αλυσίδα. Καμία αναφορά σας για την μηχανογράφηση της πηγής ζήτησης των φαρμάκων που είναι οι γιατροί, τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.λ.π., αφού όπως ισχυρίζεστε «…η μηχανοργάνωση του συστήματος συνταγογράφησης δεν μπορεί να αποδώσει άμεσα. Σε χώρες οι οποίες είχαν βάσεις δεδομένων, απαιτήθηκαν 15 χρόνια».
                Επειδή δε, αναφερθήκατε στους φαρμακοποιούς λέγοντας ότι «…το μέσο ετήσιο εισόδημα τους είναι 300.000 ευρώ και φορολογούνται για 11.000» προτείνοντας μάλιστα « …α.- να μειωθεί στο 10% έως 15% το ποσοστό στο κέρδος τους, β.- να υπάρχει αμοιβή με βάση το κόστος της συνταγής και γ.- να υπάρχει σταθερή αμοιβή ανά συνταγή (π.χ. 2 ευρώ ανά συνταγή).»   έχω να σας αναφέρω το εξής :
                Φοροδιαφεύγουν λοιπόν κατά την άποψή σας οι φαρμακοποιοί , για τους οποίους θα πρέπει να μειωθεί και το ποσοστό κέρδους, οι οποίοι:
                Α) Διακινούν το 95% των φαρμάκων μέσω ασφαλιστικών ταμείων. Αυτό σημαίνει ότι για να εισπράξουν τα χρήματά τους, οι φαρμακοποιοί υποχρεούνται να εκδώσουν τιμολόγια, τα οποία φορολογούνται. Χωρίς την έκδοση τιμολογίων δεν εισπράττεται απολύτως τίποτα. Τώρα, το πώς κατά την άποψή σας, το εισόδημά τους είναι μέν 300.000 ευρώ, αλλά φορολογούνται  μόνο τα 11.000 , αυτό μόνο εσείς μπορείτε να το εξηγήσετε. Μήπως υπονοείτε ότι οι φαρμακοποιοί εκδίδουν πλαστά τιμολόγια; 
                Β) Πληρώνουν στο Δημόσιο Φ.Π.Α, το οποίο δεν έχουν εισπράξει από αυτό, αφού το Δημόσιο σήμερα έχει να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του από το μήνα Σεπτέμβριο του 2009.
                Γ) Πληρώνουν φόρους εισοδήματος για έσοδα π.χ. 2009 τα οποία θα εισπράξουν ( ο Θεός ξέρει πότε) πιθανόν εντός του 2010.
                Δ) είναι αυτοί οι οποίοι κυρίως ασκούν την οικονομική πολιτική της εκάστοτε Κυβέρνησης στο χώρο της υγείας όταν με την ανοχή τους στις άπειρες καθυστερήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων, δανειοδοτούν άτοκα ουσιαστικά το όλο σύστημα, αλλά και παρέχουν πρωτοβάθμια περίθαλψη εκεί που το κράτος υστερεί και αδιαφορεί.
                Ε) περιμένουν το παρανομούν Κράτος να εφαρμόσει το νόμο που το ίδιο ψήφισε και που ορίζει ότι οι φαρμακοποιοί οφείλουν να εξοφλούνται από το Δημόσιο  και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία εντός σαράντα πέντε ημερών. Όταν το ίδιο το κράτος παρανομεί μη εφαρμόζοντας τους δικούς του νόμους εις βάρος των φαρμακοποιών , έχει το θράσος να ομιλεί εναντίον τους; και τέλος
                Στ) όταν ίσως είναι ο μοναδικός κλάδος που μηνιαίως υποχρεούται , για να εισπράξει τα χρήματά του, να βεβαιώνει ότι είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερος.
                Το Υπουργείο Οικονομικών και προφανώς εσείς,  αγνοείτε ηθελημένα τον επίσημο πίνακα που δημοσιεύθηκε στις 5-11-2006 με πηγή το ίδιο το Υπουργείο. Στον πίνακα αυτό, αναφέρονται οι φόροι που κατέβαλλαν τα φυσικά πρόσωπα με μέσο εισόδημα. Από τον πίνακα αυτό προκύπτει ότι οι φαρμακοποιοί είναι πρώτοι στην καταβολή των φόρων, πράγμα το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους σημερινούς ισχυρισμούς σας.
                Φυσικά η όλη προσπάθεια της επίρρηψης στις πλάτες των φαρμακοποιών, την όποια κακοδιαχείριση στον χώρο της υγείας, θυμίζει την παροιμία : «εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι».
                Εύγε!
Θερμά συγχαρητήρια κύριε Βουλευτά, σε εσάς και σε όσους άλλους ανερυθρίαστα και χωρίς κανένα σεβασμό επιτίθενται σε ένα κλάδο που μάλλον θα έπρεπε να τον ευγνωμονούν.                                                                       Μετά  τιμής
Κωνσταντίνος  Λουράντος 
                    Πρόεδρος ΙΦΕΤ   
                                                                                Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου  Αττικής