Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Ανοικτή επιστολή Συλλόγου Νέων Φαρμακοποιών

  Αγαπητοί ασφαλισμένοι,

   Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας κάνουμε κοινωνούς των προβλημάτων μας και της φύσης των θεμάτων που απασχολούν εμάς τους φαρμακοποιούς και που σε μεγάλο βαθμό αφορούν τον τρόπο και την ποιότητα της εξυπηρέτησής σας από τα φαρμακεία μας.
     Ο σύλλογος μας , ″ ΣΥ.ΝΕ.ΦΑ.″, που σημαίνει Σύλλογος Νέων Φαρμακοποιών, απαρτίζεται από φαρμακοποιούς από όλη την Ελλάδα , με κοινό χαρακτηριστικό το νεαρό της ηλικίας και τη θέλησή μας για δουλειά και προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, που είτε απασχολούμαστε στις φαρμακευτικές εταιρίες, είτε κατά κύριο λόγο διατηρούμε φαρμακεία στην Αθήνα , στον Πειραιά ,στην Κομοτηνή ,την Κέρκυρα ,την Ηγουμενίτσα και  σε άλλες περιοχές της χώρας.
     Τους τελευταίους μήνες πολλά ακούγονται και γράφονται στα ΜΜΕ, σχετικά με τον κλάδο μας , αλλά λίγα εκφράζονται από εμάς τους ίδιους τους φαρμακοποιούς , που γνωρίζουμε καλά και ζούμε την καθημερινή πραγματικότητα του ελληνικού φαρμακείου. Γι′ αυτό το λόγο νιώσαμε την ανάγκη να σας ενημερώσουμε εμείς οι ίδιοι, προσωπικά και απευθείας για ορισμένα βασικά ζητήματα που μας προβληματίζουν.


           Το πρώτο από αυτά είναι το  γεγονός  ότι επί πολλά χρόνια στην Ελλάδα τα φαρμακεία πιστώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία , ή αλλιώς τα δανείζουν. Δηλαδή για να είμαστε σαφείς ,μέσω των συνταγών των ταμείων που μας φέρνετε και εκτελούμε στα φαρμακεία , εσείς οι ασφαλισμένοι πληρώνετε στο φαρμακοποιό ένα μέρος του ποσού των φαρμάκων που σας χορηγούμε ,τη λεγόμενη συμμετοχή του ασφαλισμένου ,που ανάλογα με την πάθησή σας και το αν το πρόβλημα υγείας σας έχει κριθεί ως χρόνιο ή όχι κυμαίνεται από  0 % στο 10 % ή στο 25 %  του συνολικού ποσού. Το υπόλοιπο ποσό ,θεωρητικά τουλάχιστον ,εμείς οι φαρμακοποιοί ,αποστέλλοντας τις συνταγές στα διάφορα ασφαλιστικά ταμεία , θα πρέπει να το αποπληρωθούμε από αυτά Στην πράξη όμως τα ταμεία καθυστερούν τις πληρωμές, ξεκινώντας από δύο – τρείς μήνες το λιγότερο έως και έξι μήνες αργότερα ή και σχεδόν ολόκληρο χρόνο ,όπως στην περίπτωση του Δημοσίου, καθιστώντας ιδιαίτερα  βαρύ το οικονομικό φορτίο που επωμιζόμαστε. Θα θέλαμε ,δε, να αναλογιστέιτε το πόσο δυσβάσταχτο μπορεί να γίνει το φορτίο αυτό αφού εμείς  είμαστε  υποχρεωμένοι 1.) εντός 2 μηνών , το πολύ, να εξοφλήσουμε στους προμηθευτές μας τα φάρμακα που έχουμε αγοράσει για αυτό το διάστημα , 2.) κάθε 3 μήνες να αποδίδουμε  στο κράτος το Φ.Π.Α. και 3.) να είμαστε κάθε μήνα φορολογικά ενήμεροι, ώστε να μας επιτρέπεται να συνεχίζουμε να εκτελούμε συνταγές και να συναλλασσόμαστε με τα ταμεία , στοιχείο ,δε, που επιβεβαιώνει ατράνταχτα τη φορολογική συνέπεια όλου του κλάδου μας.

      Μια άλλη βασική ανησυχία μας ,σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις  περί ανοίγματος του επαγγέλματός μας ,που επιδιώκεται να  γίνει και που μας βρίσκει αν μη τι άλλο
επιφυλακτικούς ,είναι σε  ότι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων και το ωράριο λειτουργίας τους. Θέλουμε να γνωρίζετε ότι επιθυμία και χρέος του φαρμακοποιού και ιδιαιτέρως εμάς των νέων, είναι να αναπτύσσουμε μια προσωπική σχέση μαζί σας ,να αφιερώνουμε το χρόνο που απαιτείται στον καθένα από εσάς  ξεχωριστά ,ώστε αξιολογώντας  το πρόβλημά σας και αξιοποιώντας τις γνώσεις μας να σας συμβουλεύσουμε και να σας εξυπηρετήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε και θέλουμε. Για να επιτευχθεί όμως αυτό , πρέπει ο φαρμακοποιός να εργάζεται απερίσπαστος και πάντα συγκεντρωμένος μέσα στο φαρμακείο του , στο χώρο που ο ίδιος έχει διαμορφώσει, έχει επενδύσει και προσδώσει το ύφος που ταιριάζει  τόσο στον χαρακτήρα  και την ιδιοσυγκρασία του ,όσο και στους πελάτες του και να μη γίνει απρόσωπος πωλητής φαρμάκων ενός τυπικού πολυκαταστήματος , αλλά ούτε και ένας ψυχρός μάνατζερ ταγμένος στο κυνήγι του κέρδους ,υπό το βλέμμα  ενός οποιουδήποτε επιχειρηματία ή κεφαλαιούχου ,παντελώς άσχετου με το αντικείμενο της φαρμακευτικής επιστήμης , που θα του δινόταν η ευκαιρία να γίνει ιδιοκτήτης φαρμακείου. Φανταστείτε  πόσο θα αλλοιωνόταν  ο ρόλος του φαρμακείου αν ίσχυσουν οι φήμες ότι αλυσίδες σπούπερ-μάρκετ θα μπορούν να ανοίξουν φαρμακεία που θα  τους ανήκουν και θα λειτουργούν μέσα στο χώρο ιδιοκτησίας τους ,με δικούς τους κανόνες και πόσο θα ευτελιζόταν στην περίπτωση αυτή η αξία του φαρμάκου ως κοινωνικού αγαθού.
     Για παρόμοιους λόγους αντιστεκόμαστε και στο άνοιγμα του ωραρίου και της αύξησης των εφημεριών μας, την οποία  ήδη αποδεχτήκαμε για τα Σάββατα, αφουγκραζόμενοι την ανάγκη σας να βρίσκετε ευκολότερα και πιο κοντά σας ανοιχτό φαρμακείο και την ημέρα αυτή. Το 25% των φαρμακείων πλέον εφημερεύουν κάθε Σάββατο από τις 8:00π.μ. έως τις 14:30μ.μ.Στα περισσότερα φαρμακεία απασχολούνται είτε μόνο ο ίδιος ο φαρμακοποιός ,είτε  και ένας ή το πολύ δύο βοηθοί. Σε καθημερινή βάση και στις εφημερίες ,αλλά και στις διανυκτερεύσεις που μπορεί να είναι και 24ωρες,  ο φαρμακοποιός οφείλει και είναι πάντοτε παρών και την ίδια ημέρα και την επόμενη. Πρέπει να είναι διαρκώς λοιπόν επί ποδός και σε εγρήγορση προκειμένου να αντιμετωπίσει προσεκτικά, σωστά και αποτελεσματικά όλα τα περιστατικά. Θέλουμε να κατανοήσετε ότι αυτό που χαρακτηρίζει και διαχωρίζει άλλωστε το φαρμακείο από τα λοιπά εμπορικά καταστήματα, δεν είναι η εμπορική διάσταση αλλά η επιστημονική φύση του επαγγέλματός μας. Γνωρίζουμε ότι όταν απευθύνεστε σε εμάς ,διακυβεύεται η υγεία σας και το κατάλληλο φάρμακο , ή ακόμη και το δερμοκαλλυντικό-παραφάρμακο που ζητάτε από εμάς είναι το αγαθό που περιμένετε ότι μπορεί και πρέπει να την προασπίσει. Προκειμένου  λοιπόν κι εμείς να ανταπεξέλθουμε επαρκώς στο έργο μας ,πρέπει να συντηρούμε τις δυνάμεις μας ,να συνδυάζουμε τις γνώσεις με τα ψυχικά μας αποθέματα και τις σωματικές μας αντοχές ,προσπαθώντας να τα διατηρούμε ζωντανά  στο ακέραιο δυνατό.
       Είμαστε νέοι άνθρωποι με πολυετείς σπουδές , πολλοί δε  από εμάς και με μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών. Ανοίξαμε τα φαρμακεία μας για να υλοποιήσουμε όσα διδαχτήκαμε τόσα χρόνια ,γιατί διαθέτουμε όρεξη και κέφι να εργαστούμε ,να δημιουργήσουμε και να  αναπτυχθούμε. Δε σας ζητούμε να γίνετε υποστηρικτές του κλάδου μας, ούτε οποιασδήποτε άλλης ομάδας ή συντεχνίας , αλλά σας καλούμε να γίνουμε  κοινωνοί και συμμέτοχοι ο ένας στα προβλήματα του άλλου ,ώστε να συμπορευτούμε ,να θωρακίσουμε τους εαυτούς μας και τη συνοχή της κοινωνίας και της χώρας μας  ,με τελικό στόχο να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να ελπίζουμε σε ένα νέο κοινό και πιο σταθερό μέλλον.


                                                     Σας ευχαριστούμε θερμά