Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Προσφυγή φαρμακαποθηκάριων στο ΣτΕ για την απαγόρευση εξαγωγής φαρμάκων


Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία και νομολογία η απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) με την οποία απαγορεύθηκε η εξαγωγή και ενδοκοινοτική διακίνηση 28 φαρμάκων ευρείας κατανάλωσης.

Ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι αναρμοδίως εκδόθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΦ η απόφαση απαγόρευσης των φαρμάκων, καθώς αρμόδιος για την έκδοση είναι ο υπουργός Υγείας και σε κάθε περίπτωση έπρεπε να εκδοθεί από τον πρόεδρο του ΕΟΦ και όχι από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.

Επιπλέον, στην προσφυγή υπογραμμίζεται ότι με την απαγόρευση εξαγωγής φαρμάκων παραβιάζεται η Ευρωπαϊκή νομοθεσία και η οικονομική ελευθερία των ιδιοκτητών φαρμακαποθηκών, όπως αυτή κατοχυρώνεται από το άρθρο 5 του Συντάγματος, ενώ επίσης παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Ακόμη, ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι ήταν προσχηματική από την πλευρά του ΕΟΦ η έλλειψη φαρμάκων και πολύ περισσότερο σε σημείο που να κινδυνεύει η δημόσια υγεία. Η δημόσια υγεία δεν μπορεί να κινδυνεύει, σημειώνει ο Σύλλογος, καθώς υπάρχουν και τα "γενόσημα" φάρμακα, τα οποία είναι νόμιμα αδειοδοτηθέντα φάρμακα και φθηνότερα των επωνύμων.

Σύμφωνα με το Σύλλογο, από πουθενά δεν προκύπτει η έλλειψη στην ελληνική αγορά των 28 φαρμακοσκευασμάτων, αλλά ούτε υπάρχουν στοιχεία για τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς στα συγκεκριμένα φάρμακα. Εξάλλου, οι ελλείψεις αυτές μπορούσαν να αναπληρωθούν με εισαγωγές κατόπιν πρωτοβουλίας του ΕΟΦ.

Τέλος, όπως αναφέρεται στην προσφυγή, η απαγόρευση εξαγωγών παραβιάζει παράλληλα και τις διατάξεις περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού κατά παράβαση των κοινοτικών οδηγιών, της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr