Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Eπιστολή Κ.Λουράντου προς Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδη


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι αναφερόμενος στον «εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για το λιανεμπόριο αλλά και στην άρση των περιορισμών που οδηγούν σε στρεβλώσεις τον ανταγωνισμό», φέρατε σαν παράδειγμα τα βρεφικά γάλατα πρώτης ηλικίας που διατίθενται αποκλειστικά και μόνο από τα φαρμακεία.
Όπως αναφέρετε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» αλλά ακούσαμε και στα χθεσινά βραδινά δελτία ειδήσεων, αναφέρατε πως «σήμερα είναι εξωφρενικό ένα ζευγάρι μέσα στην κρίση να πληρώνει το βρεφικό γάλα που διατίθεται αποκλειστικά και μόνο από τα φαρμακεία προς 26 Ευρώ, ενώ μπορεί να πληρώνει το μισό σε ένα σούπερ μάρκετ».
Προφανώς είστε εντελώς ανενημέρωτος και αυτό δεν μας προξενεί εντύπωση. Ανενημέρωτοι όμως είναι και οι συνεργάτες σας, οι οποίοι σας οδηγούν στο να κάνετε δηλώσεις εκτός πραγματικότητας, αναζητώντας μετά μανίας τρόπους να πλήξετε σαν κυβέρνηση για ακόμα μια φορά το φαρμακείο. Είναι γεγονός ότι κάνετε προσπάθειες να προστατεύσετε τον πολίτη από την αισχροκέρδεια και προσπαθείτε να το επιτύχετε με τον ίδιο τρόπο που σώσατε τον πολίτη από τους τρομοκράτες.
Είστε απόλυτα ικανός στο να παραπληροφορείτε τον κόσμο και τοποθετείστε επάξια στη λίστα των εκπροσώπων του ελληνικού έθνους που δεν ενδιαφέρονται για την ουσία, για την αλήθεια, αλλά για τη δική τους και μόνο προβολή.
Για την ενημέρωσή σας και μόνο, σας αναφέρουμε τα εξής:
Για τα γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας δεν ζητήσαμε αποκλειστικότητα αλλά ήταν απόφαση της τότε κυβέρνησης και μάλιστα με ορισμένη λιανική τιμή, η οποία προκύπτει από τη χονδρική πολλαπλασιαζόμενη με υποχρεωτικό ορισθέν ποσοστό 15%. Αυτό σημαίνει ότι το κέρδος που προκύπτει από την πώληση γάλατος δεν ξεπερνά το 9%. Αν βέβαια αφαιρέσουμε από αυτό τα ληγμένα γάλατα τα οποία δεν επιστρέφονται, τότε καταλαβαίνετε ότι δεν κερδίζουμε τίποτα. Θα ήταν πολύ σημαντικό λοιπόν και θα προσφέρατε πολλά αν με τη δεδομένη κατάσταση, μας αναλύσετε πως είναι δυνατόν να μειώσετε, όπως ισχυρίζεστε, την τιμή του γάλατος στο 50%. Όσοι είναι γνώστες του αντικειμένου (και αποδεδειγμένα όχι εσείς), γνωρίζουν ότι η τοποθέτησή τους στα φαρμακεία έγινε αποκλειστικά και μόνο επειδή τα φαρμακεία διημερεύουν και διανυκτερεύουν, σε αντίθεση με τα σούπερ μάρκετ, τα οποία λειτουργούν με ωράριο καταστημάτων.  Και όπως πραγματικά ισχύει, το 90% περίπου της κίνησης των προϊόντων αυτών από τα φαρμακεία, γίνεται κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις.
Με την πρόταση σας αυτή να πάρετε τα γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας από τα φαρμακεία και να τα βάλετε στα σούπερ μάρκετ (με την οποία δεν διαφωνούμε), θα επιτύχετε να ψάχνουν τα νεαρά ζευγάρια να βρουν γάλα για το νεογέννητό τους αλλά δεν θα το βρίσκουν και εμείς απλώς θα τους λέμε να αποταθούν στο διημερεύον ή διανυκτερεύον σούπερ μάρκετ του κ. Χρυσοχοΐδη.
Ας μην ξεχνάμε κύριε Χρυσοχοΐδη ότι αποτελεί κοινωνικό αμάρτημα η πολιτική χωρίς αρχές και η πολιτική της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Και αυτό βιώνουμε σήμερα.       
                       
Μετά τιμής,
Κωνσταντίνος Λουράντος