Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Έκτακτη ενημέρωση από ΦΣΑ 18/5/11


Α) ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Την 17η/5/2011 το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε το κάτωθι Δελτίο Τύπου με θέμα «Ενιαίες συμβάσεις παροχών Υγείας και μείωση των τιμών σε αναλώσιμα υλικά των Ασφαλιστικών Ταμείων» :

«..Στο πλαίσιο λειτουργίας του ΣΥΣΠΥ που συνεδρίασε στις 6-5-2011 και 16-5-2011 , υπό την Προεδρία της Γ.Γ.Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα.Δρέττα και με την συμμετοχή του Διοικητή του ΙΚΑ κ.Ρ.Σπυρόπουλου, του Διοικητή του ΟΑΕΕ κ.Γ.Βουδούρη, του Προέδρου του ΟΠΑΔ κ.Κ.Σουλιώτη, του Προέδρου του ΤΑΥΤΕΚΩ κ.Χ.Μπουρσανίδη, του εκπροσώπου του ΣΕΒ κ.Κ.Ραβάνη, και υπηρεσιακών παραγόντων του ΟΓΑ, του ΕΤΑΑ και του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, οριστικοποιήθηκαν δεκαέξι νέα σχέδια συμβάσεων με τους παρόχους Υγείας, που αφορούν τα κατωτέρω και ισχύουν ενιαία για όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία. ………………»


Στο ίδιο Δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι «… οι συμβάσεις αυτές περιέχουν ενιαίους όρους, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, που αφορά στην λειτουργία των μονάδων, των καθορισμών νοσηλείων, την κοστολόγηση ιατρικών πράξεων και θεραπειών, τα φάρμακα, τα θεραπευτικά μέσα και τις προθέσεις (είδη και ανώτατες τιμές) των οποίων βασικά σημεία εστιάζονται στα εξής …….
            5. Παρέχεται το δικαίωμα στα Ασφαλιστικά Ταμεία να συμβάλλονται ατομικά με τους φαρμακοποιούς ή Συλλογικά με τους Συλλόγους (Πανελλήνιο κ.λ.π.)
            6. Παρέχεται το δικαίωμα στα Ασφαλιστικά Ταμεία να διακόπτουν την σύμβαση  πρίν τη λήξη της
αζημίως, ανάλογα με τις διαμορφούμενες κάθε φορά ανάγκες, αφού ενημερώσουν δύο μήνες πρίν τους ενδιαφερόμενους.»

Προκαλεί εντύπωση ταυτόχρονα και ανησυχία το ότι στην σύσκεψη εκ μέρους των κοινωνικών φορέων συμμετείχε μόνο εκπρόσωπος των βιομηχάνων (ΣΕΒ) την ίδια στιγμή που απουσίαζαν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δηλαδή οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων (ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ), όπως και εκπρόσωπος των φαρμακοποιών, πράγμα που δείχνει ξεκάθαρα ποιος είναι ο σύμβουλος της Κυβέρνησης και ποιού την γνώμη ακούει πρίν προχωρήσει σε εξαγγελίες.

            Η δημιουργία ατομικών συμβάσεων προϋποθέτει βεβαίως τη σύμφωνη γνώμη όχι μόνο των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και των φαρμακοποιών. Εάν οι φαρμακοποιοί στο σύνολο τους αρνηθούν την υπογραφή ατομικών συμβάσεων, τότε πως θα λειτουργήσει το σύστημα αυτό, όταν τα διανυκτερεύοντα και διημερεύοντα φαρμακεία που δεν θα έχουν συμβάσεις, θα εκδίδουν αποδείξεις προς τους ασφαλισμένους; Όλη την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων που θα αναζητούν τον εντοπισμό συμβεβλημένων φαρμακείων την έλαβαν οι αρμόδιοι υπόψη τους;

            Φαίνεται καθαρά ότι η Κυβέρνηση προχωρά με το γνωστό στυλ των εκβιασμών στην δημιουργία τετελεσμένων εις βάρος των φαρμακοποιών και υπέρ μιας ομάδας συμφερόντων, τους οποίους στην ουσία εκπροσωπεί. Στο χέρι μας είναι να ανατρέψουμε την κατάσταση, αφού η όλη διαδικασία στοχεύει στο μεγάλο ταμείο ΕΟΠΥΥ το οποίο πρόκειται να δημιουργηθεί (;) από την συνένωση των ταμείων ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ. Ο ΕΟΠΥΥ ως το ισχυρότερο μέρος της σύμβασης θα πληρώνει όποτε θέλει, θα φέρεται αυθαίρετα περικόπτοντας συνταγές κατά την κρίση του, χωρίς να μπορεί να παρέμβει συλλογικά ο Φ.Σ.Α., και θα κρατά όμηρους τους φαρμακοποιούς με την «απειλή» της διακοπής της σύμβασής τους. Οι ατομικές συμβάσεις ουδέποτε λειτούργησαν υπέρ του συνόλου, ούτε υπέρ των ασφαλισμένων.

            Επίσης προβλέπεται ότι «ο Οργανισμός μπορεί να ιδρύει δικά του φαρμακεία» ανοίγοντας ένα μεγάλο παράθυρο με εμφανή την τάση του νέου ταμείου να δρα ανταγωνιστικά προς τα ιδιωτικά φαρμακεία. Ήδη το ΙΚΑ, ένα από τα 4 προς ενοποίηση ταμεία, με το υπ’ αριθ. Γ39/1344/18-4-2011 έγγραφό του, προκήρυξε μειοδοτικό διαγωνισμό, για μίσθωση κτιρίου για τη συστέγαση φαρμακείων του Ιδρύματος, στις εξής περιοχές:
  • Πλατεία Αττικής (Αττική)
  • Αμπελόκηποι (Αττική)
  • Νέος Κόσμος (Αττική)
  • Πάτρα
  • Θεσσαλονίκη
  • Λάρισα
  • Ιωάννινα
  • Ηράκλειο Κρήτης

Η διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται σε 9 χρόνια και μπορεί να παραταθεί για 3 ακόμα χρόνια, με μονομερή δήλωση του ΙΚΑ, η οποία θα είναι υποχρεωτική για τον ιδιοκτήτη.


Προφανώς μετά την διακοπή χορήγησης φαρμάκων από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, διότι οι αρμόδιοι θεώρησαν ότι υπάρχει εστία σκανδάλων καθώς και αδυναμία εξόφλησης των οφειλόμενων φαρμάκων ως προς τις βιομηχανίες, φαίνεται ότι επιστρέφουμε στο γνωστό πάλι σενάριο, που είναι ηλίου φαεινότερο ποιούς εξυπηρετεί (πιθανώς και για αυτό, να συμμετείχαν στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε).


Β) ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΑΠΟ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΟ

            Την 17η/5/2011 εξεδόθη νέο δελτίο τιμών φαρμάκων «Ανθρώπινης χρήσης», η ισχύς του οποίου αρχίζει από την Παρασκευή 20/5/2011.
            Το νέο Δελτίο Τιμών συνοδεύτηκε με νέα αγορανομική διάταξη, η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής :
            «….3. Η παρ. 1 του άρθρου 332 της Α.Δ. 7/2009 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει αντικαθίσταται ως εξής :
Για τους Φαρμακεμπόρους το ποσοστό μικτού κέρδους καθορίζεται σε 5,4% επί της καθαρής τιμής για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και σε 7,8% για τα μη συνταγογραφούμενα (ΜΗΣΥΦΑ).
            4. Η παρ. 2 του άρθρου 333 της Α.Δ. 7/2009 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής :
Οι παρασκευαστές, συσκευαστές και εισαγωγείς μπορούν να παρέχουν πρόσθετη έκπτωση μόνο επί της νοσοκομειακής τιμής και μόνο στους κάτωθι φορείς :
Το Δημόσιο, τα Κρατικά Νοσοκομεία, Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας του άρθρου 37 του ν.3918/2011, Φαρμακεία ΙΚΑ και στα φαρμακεία των ιδιωτικών Κλινικών άνω των 60 κλινών. Η παράγραφος 1 και 3 του ιδίου άρθρου, καταργούνται.»

            Για την παραπάνω αγορανομική διάταξη έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής :

  • Θα υπάρξει απώλεια εσόδων προς το Υπουργείο Οικονομικών λόγω κατάργησης της έκπτωσης. Είναι απορίας άξιον πώς σε μία περίοδο που εννοείται ότι πρώτο μέλημα του κράτους είναι η αύξηση των εσόδων του, ποιοι είναι οι φωστήρες που συνέλαβαν αυτό το φοβερό σχέδιο. Διότι την ίδια στιγμή που θα μειωθούν τα έσοδα, λόγω αύξησης κτηθέντων αγαθών, θα αυξηθούν τα έσοδα συγκεκριμένων φαρμακαποθηκών λόγω εξαγωγών φαρμάκων όπως και των βιομηχανιών. Μήπως εκεί τελικά είναι ο στόχος του μνημονίου; Δηλαδή η αναδιανομή των εισοδημάτων με συμπίεση μισθωτών και χαμηλοσυνταξιούχων και εξαθλίωση των μεσαίων  στρωμάτων προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου;
  • Αυτό το κείμενο αποτελεί μία πρωτοφανή φωτογραφικά χαριστική πράξη προς την βιομηχανία και το ιδιωτικό χονδρεμπόριο. Αποτελεί εξόφθαλμη ικανοποίηση αιτήματος των φαρμακαποθηκαρίων περί κατάργησης των εκπτώσεων, οι οποίοι μάλιστα  φέρουν το μεγαλύτερο μέρος ευθύνης για τις ελλείψεις φαρμάκων στην Ελληνική αγορά.
  • Με την  κίνηση  αυτή το Υπουργείο Υγείας, αυξάνει το κέρδος της βιομηχανίας και του χονδρεμπορίου, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το ποσοστό κέρδους του φαρμακοποιού, αφού χάνει την έκπτωση που είχε μέχρι σήμερα από αυτούς.
  • Για τους φαρμακέμπορους το ποσοστό κέρδους για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα καθορίζεται στο 5,4% και για τα ΜΗΣΥΦΑ στο 7,8%. Ποιος ο λόγος λοιπόν να καταργηθεί η έκπτωση στα ΜΗΣΥΦΑ αφού αυτά δεν συμμετέχουν στην φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων; Γιατί χορηγείται ένα επιπλέον κέρδος για αυτά τα φάρμακα στο χονδρεμπόριο; Με ποια λογική προωθείται μια τέτοια διάταξη, αφού οι μόνοι που κερδίζουν από αυτήν είναι για ακόμη  μια φορά οι βιομήχανοι και οι χονδρέμποροι; Τέτοια χαριστικά «δωράκια» δεν υπήρξαν ποτέ. Σήμερα σε αυτή την συγκυρία, γιατί προωθούνται τέτοια συμφέροντα;
  • Φαίνεται καθαρά η προσπάθεια εξόντωσης του φαρμακείου με ταυτόχρονη θέσπιση ευνοϊκών ρυθμίσεων υπέρ των βιομηχάνων και των φαρμακαποθηκών.
  • Είναι απορίας άξιον το γεγονός πώς η Κυβέρνηση θεσπίζει έκπτωση φαρμακείων προς τα Ασφαλιστικά ταμεία (rebate), ενώ ταυτόχρονα καταργεί τις εκπτώσεις της βιομηχανίας και του χονδρεμπορίου προς τα φαρμακεία. Δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Ο ΦΣΑ θα προσφύγει κατά της αγορανομικής απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Παράλληλα απέστειλε επείγον έγγραφο στο Υπουργείο Υγείας, ζητώντας την άμεση αλλαγή της αγορανομικής διάταξης όσον αφορά το θέμα των εκπτώσεων προς τα φαρμακεία.

            Σας παραθέτουμε το έγγραφο, προς ενημέρωσή σας.

«ΠΡΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
κ.ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟ
                                                                                                                               

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Λάβαμε γνώση της απόφασής σας να καταργήσετε την θεσμοθετημένη μέχρι σήμερα έκπτωση της βιομηχανίας και του χονδρεμπορίου προς τα φαρμακεία, όπως και το να επιτρέπεται πλέον ή σύναψη ατομικών συμβάσεων με τα ασφαλιστικά ταμεία.
Όσον αφορά την κατάργηση της θεσμοθετημένης έκπτωσης, θεωρούμε  σκόπιμο να σας αναφέρουμε ότι η απόφασή σας αυτή  αποτελεί μία χαριστική πράξη προς την βιομηχανία και το χονδρεμπόριο και καταγράφεται ως καίριο πλήγμα εναντίων των φαρμακείων.
Η κατάργηση της έκπτωσης αυτής θα έχει πρώτη επίπτωση μείωση των εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών λόγω αύξηση κτηθέντων αγαθών από το φαρμακείο. Ταυτόχρονα θα υπάρξει επιπλέον κέρδος στην βιομηχανία και τους χονδρεμπόρους , οι οποίοι πλήν των εξαγωγών θα καρπωθούν ένα επιπλέον «bonus» ως ανταμοιβή για τις …. «προσπάθειες» που καταβάλλουν να εξάγουν φάρμακα προς ίδιον όφελος δημιουργώντας τεράστιες ελλείψεις στην Ελληνική αγορά, αφήνοντας  ακάλυπτους χιλιάδες ασφαλισμένους με σοβαρές παθήσεις.  
Ποιος πλήττεται από τις καθυστερήσεις των πληρωμών των ασφαλιστικών ταμείων προς τα φαρμακεία; Φυσικά μόνο τα φαρμακεία!
Ποιος πλήττεται από την χορήγηση των φαρμάκων υψηλού κόστους, όταν υποχρεούμαστε να τα πληρώνουμε τοις μετρητοίς στους προμηθευτές μας, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία μας τα εξοφλούν μετά από πολλούς μήνες κατά παράβαση του νόμου;
Πάλι τα φαρμακεία!
Και σήμερα, ποιος πλήττεται από την νέα αγορανομική διάταξη;
Μόνο τα φαρμακεία!

Για τους φαρμακέμπορους το ποσοστό μεικτού κέρδους καθορίζεται για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα σε 5,4% και για τα ΜΗΣΥΦΑ στο 7,8%.
Μειώθηκε λοιπόν κατά 2,4% το ποσοστό κέρδους των φαρμακαποθηκαρίων για τα φάρμακα, αλλά καταργήθηκαν  οι εκπτώσεις προς τα φαρμακεία από 3 έως 5%, πράγμα το οποίο σημαίνει  ότι συνολικά το χονδρεμπόριο κέρδισε. Και αυτό που κέρδισε, αφαιρέθηκε από τους φαρμακοποιούς.
Για τα ΜΗΣΥΦΑ όμως δεν έγινε μείωση κέρδους των φαρμακαποθηκών, ποιος λοιπόν ο λόγος κατάργησης της έκπτωσης και για τα ΜΗΣΥΦΑ, αφού αυτά – εκτός των άλλων - δεν επιβαρύνουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία;  Και σε αυτά ακόμη θα υπάρξει κέρδος εις βάρος των φαρμακείων;
            Από την άλλη πλευρά, ποιος ο λόγος της χαριστικής αυτής πράξης προς την βιομηχανία;
Μήπως τους μειώθηκαν τα κέρδη ή … αύξησαν την πίστωση προς τα μέλη μας ;  

Όσον αφορά την σύναψη ατομικών συμβάσεων με τα ασφαλιστικά ταμεία και επειδή όπως αναφέρουν τα διάφορα ΜΜΕ αυτό έγινε για να μην «εκβιάζουν οι φαρμακοποιοί και ταλαιπωρούν τον κόσμο», έχουμε να σας αναφέρουμε τα εξής :
Οι φαρμακοποιοί ουδέποτε εκβίασαν κανέναν.  Το μόνο που έκαναν είναι να ζητήσουν από τα Ασφαλιστικά ταμεία και ειδικά από τον ΟΠΑΔ να είναι συνεπή προς τις υποχρεώσεις τους. Αν αυτό θεωρείται εκβιασμός, τότε προφανώς μιλάμε άλλη γλώσσα. Διότι, θα πρέπει να σας επισημάνουμε ότι στα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία όπως  ΙΚΑ,  ΟΓΑ, Οίκο Ναύτου κλπ, ουδέποτε δημιουργήθηκε θέμα στις μεταξύ μας σχέσεις, ακριβώς γιατί υπάρχει αμοιβαία τήρηση των δεσμεύσεων.  
Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι και ειδικά ο Ελληνικός Λαός ότι το κράτος οφείλει να είναι συνεπές προς τους πολίτες του, όπως ζητά το ίδιο από αυτούς να είναι συνεπείς. Οι φαρμακοποιοί έχουν αποδείξει στο έπακρο την συνέπεια τους και την συμβολή τους στις δύσκολες στιγμές που περνάει ο τόπος μας. Αυτό όμως δεν μπορεί να εκλαμβάνεται από το κράτος ως αδυναμία. Ούτε μπορεί το κράτος να εκβιάζει κανέναν. Οι συλλογικές συμβάσεις, ευνόησαν τα ασφαλιστικά ταμεία, αφού οι σύλλογοι με την δουλειά τους, απάλλαξαν τα ασφαλιστικά ταμεία από γραφειοκρατικές διαδικασίες και φόρτο εργασίας, επωμιζόμενοι όλο το κόστος.
Επίσης έθεσαν τον Σύλλογο ως εγγύηση για την όποια πιθανή ατασθαλία μέλους του, εις βάρος των ασφαλιστικών ταμείων.
Ποιος λοιπόν ο λόγος θέσπισης ενός τέτοιου μέτρου;
Εμείς θα επιμείνουμε στις συλλογικές συμβάσεις, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να μας εκβιάσει κανείς, προσφέροντας σαν συλλογικό όργανο την εγγύηση που μπορεί να παρέχει για την διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας  της φαρμακευτικής περίθαλψης.

Κύριε Υπουργέ,
Με το παρόν έγγραφο ζητούμε την άμεση τροποποίηση της αγορανομικής διάταξης πρίν την  δημοσίευσή της, όσον αφορά το σκέλος των εκπτώσεων στα φαρμακεία και την υποχρεωτική θέσπιση  συλλογικών συμβάσεων, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Εξάλλου θα πρέπει να σημειώσετε ότι ουδέποτε υπήρξε πρόβλημα μεταξύ ταμείων και φαρμακευτικών συλλόγων, παρά μόνο σε ακραίες περιπτώσεις που τα ασφαλιστικά ταμεία, παρέβαιναν υπερβολικά τις υποχρεώσεις τους προς τα φαρμακεία.»

Για όλα τα ανωτέρω, θέλουμε να δηλώσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θα αφήσουμε αμαχητί να οδηγηθούν τα φαρμακεία μας στη χρεοκοπία, ούτε και θα συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε διαδικασία διάλυσης της φαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων.
Τέλος, δεν θα υποκύψουμε στον εκβιασμό οποιασδήποτε κυβέρνησης, η οποία έχει ως στόχο τον αφανισμό των φαρμακείων και τη δημιουργία κάστας που θα περιλαμβάνει «λίγους εκλεκτούς».




Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                 Ο  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Κωνσταντίνος Λουράντος                                                             Ηλίας Γιαννόγλου