Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Όλα ρευστά για ανασχηματισμό και εκλογές

Στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή συναντώνται εκτάκτως το μεσημέρι της Πέμπτης ο Γιώργος Παπανδρέου και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος. Τη συνάντηση ζήτησε ο κ. Παπανδρέου με τηλεφώνημα του στον κ. Βενιζέλο.

Με δεδομένο ότι στις 16:30 προγραμματίζεται η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ η συνάντηση των δύο ανδρών αποκτά βαρύνουσα σημασία, αφού εικάζεται ότι μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για πολιτικές εξελίξεις.

Ο πρωθυπουργός, ταυτόχρονα, βρίσκεται σε έναν «πυρετό» επαφών με κορυφαία στελέχη του κόμματος και του υπουργικού συμβουλίου, εν όψει της συνεδρίασης της ΚΟ.


Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπανδρέου θα δει ή είδε ήδη τους Χρήστο Παπουτσή, Άννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Κώστα Σκανδαλίδη κ.ά.

Οι ραγδαίες εσωκομματικές εξελίξεις, με την κίνηση των βουλευτών να αμφισβητήσουν τον Γιώργο Παπανδρέου και να ζητήσουν προς τούτο σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – που θα συνέλθει στις 4 το απόγευμα - έχει παγώσει προς το παρόν τις διεργασίες για τον ανασχηματισμό.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν θέσει πλέον ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της εξέγερσης στην κοινοβουλευτική ομάδα και φυσικά μόνο χρόνο και περιθώριο δεν διαθέτουν για να συμπληρώσουν το παζλ του ανασχηματισμού.

Έτσι κι αλλιώς η διάθεση των βουλευτών για να εισέλθουν στην κυβέρνηση ή κορυφαίων στελεχών να αναλάβουν κρίσιμα πόστα αμφισβητείται μέσα σε αυτό το ρευστό κλίμα.

Υπό αυτό το πρίσμα ο ανασχηματισμός θεωρείται σχεδόν αδύνατο να ολοκληρωθεί και να ανακοινωθεί σήμερα, έστω κι αν κάποιες αποφάσεις του πρωθυπουργού για πλήρωση ορισμένων υπουργικών θέσεων είναι δεδομένες.

Η ονοματολογία
Πάντως οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τις εξής αλλαγές, αν τελικά γίνει ο ανασχηματισμός:

Πρώτον  αλλάζει το οικονομικό επιτελείο. Σίγουρα σε πρόσωπα, ίσως και σε δομή. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου φεύγει από το υπουργείο Οικονομικών – άγνωστο εάν θα του δοθεί άλλο υπουργείο – και στη θέση του προορίζονται είτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος – φαβορί-, είτε άλλο στέλεχος μεγάλου πολιτικού βεληνεκούς, με ευρωπαϊκό προφίλ, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου. Ο κ. Παπανδρέου θα ήθελε να αξιοποιήσει τον Λουκά Παπαδήμο, όμως δεν υπάρχει κάποιο σημάδι στον ορίζοντα. Εάν πάει ο κ. Βενιζέλος – στον οποίο πάντως φίλοι του βουλευτές προτείνουν να αρνηθεί τη θέση αυτή- το υπουργείο θα μείνει ως έχει ή και θα ενοποιηθεί με το Οικονομίας.

Στο οικονομικό επιτελείο  θα ενταχθεί τουλάχιστον ένας κορυφαίος  τραπεζίτης με αρμοδιότητα τις αποκρατικοποιήσεις, με τους κυρίους Βασίλη Ράπανο, Απόστολο Ταμβακάκη, Νίκο Καραμούζη και Γιάννη Στουρνάρα να παίζουν για το πόστο.

Δεύτερον, στο τραπέζι έχει πέσει η αποχώρηση του Θεόδωρου Πάγκαλου από την αντιπροεδρία, αν και κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει το παραμικρό σχετικά με την τύχη του πληθωρικού και προκλητικού πολιτικού, αφού τα πάντα θα παιχθούν μέχρι την τελευταία ώρα.

Εάν αποχωρήσει τη θέση του πιθανόν να πάρει ο Δημήτρης Ρέππας, ενώ κάποιοι προτείνουν στον κ. Παπανδρέου να ορίσει αντιπρόεδρο τον κ. Βενιζέλο, αντί να του αναθέσει την ευθύνη για την οικονομία.

Τρίτον, δεδομένες θεωρούνται οι αποχωρήσεις  του Παύλου Γερουλάνου και της Τίνας Μπιρμπίλη από τα σημερινά τους υπουργεία. Ο πρώτος αναμένεται να αξιοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, ως υπουργός Επικρατείας για τα επικοινωνιακά, ενώ για την τύχη της δεύτερης οι απόψεις διίστανται. Αβέβαιη είναι η τύχη του έτερου «κηπουρού», του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, όπως και του Χάρη Παμπούκη.

Για το υπουργείο  Περιβάλλοντος και Ενέργειας  προορίζεται πιθανόν ο Μιχάλης  Χρυσοχοίδης.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος θα αναλάβει πιθανόν και το κομμάτι των κοινωνικών ασφαλίσεων, μαζί με το σημερινό Υγείας.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης παραμένει στην κυβέρνηση και πιθανόν αναβαθμίζεται – ίσως στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Εάν αποχωρήσει ο  κ. Βενιζέλος από το υπουργείο  Άμυνας, ως πιθανοί διάδοχοι φέρονται οι Γιώργος Παπακωνσταντίνου και  Χρήστος Παπουτσής. Στην περίπτωση  που ο κ. Παπουτσής φύγει από  το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τη θέση προορίζεται ο Πάνος  Μπεγλίτης.

Πόστα στο νέο κυβερνητικό σχήμα διεκδικούν βουλευτές όπως ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο Ηλίας  Μόσιαλος, η Έλενα Παναρίτη και άλλοι.