Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Ανοιχτή επιστολή ΦΣ Κιλκίς προς τον Υπουργό υγείας κ. Λοβέρδο και τον Διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κ. Σπυρόπουλο


Κύριε Υπουργέ και κ. Διοικητά
Το ΙΚΑ με έγγραφό του στις 10-08-11 και αριθμό πρωτοκόλλου Γ55/852, καθορίζει τον τρόπο προμήθειας ηλεκτρονικών υπολογιστών από ιατρούς που έχουν οποιαδήποτε σχέση εργασίας με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Σύμφωνα με το έγγραφο παρέχεται η δυνατότητα να προμηθευτούν από προμηθευτή της επιλογής τους, εντός προθεσμίας ενός (1) μήνα από την δημοσίευση του παρόντος νόμου, ένα φορητό υπολογιστή (laptop), προκειμένου να καταχωρούν ηλεκτρονικά και να εκτελούν τις ιατρικές συνταγές και παραπεμπτικά των ιατρικών εξετάσεων. Με την παράδοση του τιμολογίου το ΙΚΑ θα καταβάλει σε κάθε έναν από αυτούς το ποσό των 600 ευρώ.
Είναι λογικό ότι σε ένα ευνομούμενο κράτος και υπό την πίεση των αλλαγών που επιχειρούνται προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες υπηρεσιών υγείας και φαρμάκων, να δρομολογούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα διαχειριστικά προγράμματα, εν προκειμένου η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, και να δίνεται παράλληλα η υλικοτεχνική και οικονομική βοήθεια προς τους εμπλεκόμενους φορείς για την υλοποίησή τους. Όπως επίσης είναι λογικό ότι θα πρέπει να δίνεται ένας χρόνος προσαρμογής και ενημέρωσης των φυσικών προσώπων είτε στα δημόσια ιδρύματα είτε στα ιδιωτικά ιατρεία και φαρμακεία, απαραίτητος για την απρόσκοπτη λειτουργία όλου του συστήματος.


Η πραγματικότητα όμως κύριοι είναι τελείως διαφορετική. Η υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων γίνεται με μια απίστευτη προχειρότητα, με αποσπασματικές ρυθμίσεις οι οποίες αντί να βελτιώσουν την κατάσταση την περιπλέκουν ακόμη περισσότερο και την μεθόδευση αδικαιολόγητων ρυθμίσεων οι οποίες προκαλούν αδικίες και κλίμα αναξιοπιστίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων. Για να γίνουμε πιο σαφείς θα πρέπει να σας επισημάνουμε τα εξής:
Από την εξαγγελία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σχεδόν όλα τα   φαρμακεία σε χρόνο ρεκόρ προσαρμόστηκαν στις εντολές   του   υπουργείου και των ασφαλιστικών ταμείων ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις και των δύο να βοηθήσουμε για την υλοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Από εκείνη την στιγμή και μετά ξεκινάει ένας απίστευτος κυκεώνας γραφειοκρατικών αποσπασματικών ρυθμίσεων, ο οποίος συνεχίζεται μέχρι σήμερα, προκαλώντας black out στα διαχειριστικά προγράμματα των φαρμακείων με αποτέλεσμα να καταναλώνεται διπλός χρόνος για την καταχώρηση των συνταγών και την εκτέλεση των δαπανών. Αυτό γίνεται διότι η μη σταθερή βάση δεδομένων του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν επιτρέπει ακόμη την σύνδεσή του με τα διαχειριστικά προγράμματα των φαρμακείων.

Η αδυναμία ολοκλήρωσης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και η επαναφορά των ελεγκτών ιατρών ανά ασφαλιστικό ταμείο δημιουργεί απίστευτη ταλαιπωρία σε ασφαλισμένους και φαρμακεία αναγκασμένοι πολλές φορές να μετακινούνται σε απόσταση 20-30 χιλιομέτρων για την θεώρηση μιας συνταγής.

Δεν έφτανε η οικονομική επιβάρυνση για την μηχανοργάνωση των φαρμακείων μας, δεν έφτανε η μείωση των τιμών των φαρμάκων, περίπου στο 45% το τελευταίο δεκάμηνο με παράλληλη ζημία των φαρμακείων από τα αποθεματικά τους, δεν έφτανε η βιασύνη του κράτους να εισπράξει το rebate αποσπασματικά από ορισμένα ταμεία, δεν έφτανε η μεταφορά της δαπάνης των νοσοκομειακών φαρμάκων στα ασφαλιστικά ταμεία και κατ’ επέκταση στις πλάτες των φαρμακοποιών με μειωμένο ποσοστό κέρδους αλλά αύξησης της φορολογικής βάσης των φαρμακείων, δεν έφταναν οι καθυστερήσεις πληρωμών από τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και δέκα μήνες, δεν έφτανε η άρνηση της κυβέρνησης για τον συμψηφισμό των χρεών προς την εφορία και την δυνατότητα έκδοσης φορολογικής ενημερότητας, δεν έφτανε η απαγόρευση εκπτωτικής δυνατότητας των φαρμακαποθηκών προς τα μέλη τους, και πολλές άλλες σε βάρος μας ρυθμίσεις, έρχεται η παραπάνω προκλητική εγκύκλιος  του ΙΚΑ να πριμοδοτήσει με το ποσό των 600 ευρώ όλους τους γιατρούς με οποιαδήποτε σχέση εργασίας με το ΙΚΑ προκαλώντας κατάφορη αδικία έναντι των φαρμακοποιών. Και είναι προκλητική η αδικία διότι αν κάποιος κλάδος είχε στα πάγια αιτήματά του εδώ και αρκετά χρόνια την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ήταν οι φαρμακοποιοί σε αντίθεση με τον ιατρικό κόσμο που ακόμη και σήμερα αντιστέκεται με οποιοδήποτε τρόπο στην εφαρμογή της για ευνόητους λόγους τους οποίους θα πρέπει να γνωρίζετε καλύτερα από εμάς. Επίσης είναι προκλητική αυτή η απόφαση διότι αυτά είναι λεφτά των ασφαλισμένων και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τα σπαταλάει μεροληπτικά όταν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, όπως εσείς λέτε, αδυνατούν να πληρώσουν συντάξεις και δαπάνες περίθαλψης.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι ένα σύστημα υγείας πέρα των οποιοδήποτε νόμων, κανόνων, ρυθμίσεων και προγραμμάτων πρέπει να διασφαλίζει την ισότιμη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και να δημιουργεί κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αλληλοεκτίμησης. Τέτοιου είδους αποφάσεις, με όση καλή θέληση και αν τις ερμηνεύσει κανείς, κάθε άλλο παρά τους παραπάνω στόχους εξυπηρετούν.

Κλείνοντας αυτή την επιστολή θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε γιατί αυτή η μεροληπτική στάση κατά των φαρμακοποιών, γιατί αυτή η καταστροφική πολιτική έναντι των φαρμακείων όταν με τα σημερινά δεδομένα απειλείται η βιωσιμότητα πολλών εξ αυτών. Γιατί κρατάτε στο απυρόβλητο τις αιτίες που δημιουργούν τις υπέρογκες δαπάνες στο χώρο της υγείας και αναλώνεστε συνεχώς με τα φαρμακεία όταν τα δικά σας στοιχεία λένε ότι από το σύνολο των δαπανών για την υγεία μόνο το 8% αφορά τα φαρμακεία.

Δεν ξέρουμε αν θα πρέπει να περιμένουμε μια απάντηση από εσάς. Είμαστε ένας μικρός σύλλογος και πιθανόν να μην δώσετε τόση βαρύτητα στα γραφόμενά μας. Αυτές τις απαντήσεις όμως τις χρωστάτε στο σύνολο του φαρμακευτικού κόσμου ο οποίος αν μη τι άλλο διεκδικεί την ισότιμη συμμετοχή του στο σύστημα υγείας ως φορείς πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας.