Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δρίτσα για τα φαρμακεία

Θα συζητηθεί τώρα η με αριθμό 322/13.12.2011 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Θεοδώρου Δρίτσα προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης –θα απαντήσει ο Υφυπουργός κ. Μάρκος Μπόλαρης-, σχετικά με την κυβερνητική πολιτική για τον τρόπο λειτουργίας των φαρμακείων.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Δρίτσας για να αναπτύξει την ερώτησή του.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, κατέθεσα αυτήν την επίκαιρη ερώτηση για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως γιατί αυτήν τη στιγμή έχει πραγματικά έναν επίκαιρο και επείγοντα χαρακτήρα το θέμα που θίγω, η βιωσιμότητα, δηλαδή, των ελληνικών φαρμακείων κάτω από το βάρος της πολιτικής που ασκείτε.
Θα ήθελα, κύριε Πρόεδρε, καθώς είναι επίκαιρη ερώτηση, να έχω τον απ’ ευθείας διάλογο με τον κύριο Υπουργό και να παρακολουθούμε.
Θέλω, λοιπόν, πρώτα απ’ όλα να διερευνήσω αν όντως το Υπουργείο -να διερευνήσω και εγώ, αλλά να γίνει γνωστό και στο ελληνικό Κοινοβούλιο και μέσω της διαδικασίας αυτής και στους ενδιαφερόμενους φαρμακοποιούς και σε όλον τον ελληνικό λαό γιατί το θέμα συνδέεται με όλη την ελληνική κοινωνία-έχει επίγνωση της πραγματικότητας που εξελίσσεται σήμερα στα ελληνικά φαρμακεία, δηλαδή ότι αυτήν τη στιγμή, ειδικά τους τελευταίους μήνες, είναι σε διαδικασία προϊούσας επικινδυνότητας αυτή καθ’ εαυτή η ύπαρξη ενός ποσοστού πάνω από το 30% των ελληνικών φαρμακείων και στα αστικά κέντα και στην περιφέρεια.
Αυτό είναι το πρώτο δείγμα. Υπάρχουν έντονες ανησυχίες, που έχουν εντοπιστεί και από τα επίσημα κλαδικά σωματεία και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τους τοπικούς συλλόγους των φαρμακοποιών, ότι αυτό είναι μόνο η αρχή και έχουμε και εξέλιξη.
Τα ελληνικά φαρμακεία αυτήν τη στιγμή έχουν δεχθεί μία μείωση του κύκλου εργασιών, την οποία έχουν αποδεχθεί μέχρι ένα σημείο αδιαμαρτύρητα και την έχουν θεωρήσει και προϊόν και των δικών τους πολύχρονων διεκδικήσεων σε ό,τι αφορά τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, δηλαδή τη μείωση των τιμών των φαρμάκων- αρκεί να είναι πραγματικά εξορθολογισμένη και δεν είναι, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν θίγω αυτό το θέμα τώρα- και τη μείωση του όγκου της υπερβολικής συνταγογράφησης, που και αυτό έχει πολλές πτυχές και παραμέτρους.
Απέναντι σε αυτό που αποτέλεσε επιλογή της Κυβέρνησης από την αρχή -για λόγους δημοσιονομικούς, όμως και όχι για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας που είναι πολύ διαφορετικό πράγμα- οι φαρμακοποιοί, όχι μόνο δεν αντέδρασαν, αλλά το δέχθηκαν. Όμως έχουν δεχθεί συστηματική επίθεση με διάφορους τρόπους στη δυνατότητά τους να έχουν καθημερινή επάρκεια φαρμάκων, στη δυνατότητα να πληρώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, στη δυνατότητα να έχουν από τις τράπεζες τη σωστή αντιμετώπιση και σε πολλά άλλα ζητήματα, που θα αναφερθώ αναλυτικά στη δευτερολογία μου.
Η Κυβέρνηση γνωρίζει ότι κλείνουν τα ελληνικά φαρμακεία οσονούπω; Το επιδιώκει αυτό; Θα κάνει κάτι γι’ αυτό αν δεν το επιδιώκει; Και, εν πάση περιπτώσει, θα αναλάβει την υποχρέωση να εξοφλήσει τις οφειλές που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία απέναντι στα ελληνικά φαρμακεία;
Στη δευτερολογία μου θα εξειδικεύσω τα ζητήματα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Θεόδωρο Δρίτσα από το ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Υπουργός, ο κ. Μάρκος Μπόλαρης, θα απαντήσει.

Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε συνάδελφε, η ερώτηση όντως είναι επίκαιρη. Το θέμα, το οποίο διαπραγματεύεστε στην ερώτηση, είναι υπαρκτό. Βέβαια, η ερώτησή σας ενέχει ένα στοιχείο υπερβολής. Ρωτάτε αν η Κυβέρνηση θέλει τα φαρμακεία κι αν προτίθεται να κλείσει κάποια από αυτά ή πολλά από αυτά.
Θέλω, λοιπόν, να σας πω ξεκινώντας από αυτό ότι φέτος με τον ν. 3918∕2011 υπήρξε ειδική νομοθέτηση για τα φαρμακεία στην κατεύθυνση της χωροθέτησης των φαρμακείων και αύξηση του αριθμού των φαρμακείων στο επίπεδο της χώρας.

Στη συνέχεια –τώρα τον Οκτώβριο- υπήρξε υπουργική απόφαση η οποία αφορούσε το ωράριο των φαρμακείων. Και το Νοέμβριο, πριν από λίγες μέρες υπήρξε ερμηνευτική εγκύκλιος για τον τρόπο της λειτουργίας των φαρμακείων, του ωραρίου των φαρμακείων. Τα λέω αυτά, για να φθάσω στο συμπέρασμα ότι αυτή η εργώδης νομοθετική δουλειά του Υπουργείου είναι σαφές ότι δεν γίνεται, γιατί υπάρχει η πρόθεση κάποιοι να κλείσουν.
Βέβαια, θέλω να πω το εξής, γιατί πρέπει κάποια στιγμή και εμείς εδώ που συζητούμε και η ελληνική κοινωνία που προβληματίζεται παράλληλα με εμάς και πιέζεται παράλληλα με εμάς να λύσουμε ένα πρόβλημα.
Ξέρετε ότι η φαρμακευτική δαπάνη το 2004 όσον αφορά τον τομέα του δημοσίου ήταν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή η δαπάνη το 2009 -μόνο το 2009- ήταν 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Για το 2010 με τις δράσεις που υπήρξαν από πλευράς του Υπουργείου μειώθηκε στα 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή η τεράστια αύξηση, όπως καταλαβαίνετε, δεν συνοδευόταν από αντίστοιχη προσφορά, αναβάθμιση της προσφοράς της φαρμακευτικής κάλυψης των Ελλήνων ούτε είχαμε στην Ελλάδα επιδημίες για να δικαιολογείται αυτή η τεράστια αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Είναι, λοιπόν, σαφές, ότι όταν έχουμε δημοσιονομικό πρόβλημα στη χώρα και σκύβουμε πάνω στο συμμάζεμα του δημοσίου, στην αξιοποίηση του δημοσίου χρήματος, στον περιορισμό των σπαταλών, οι οικονομικές δραστηριότητες κάποιων περιορίζονται. Γι’ αυτό και είδατε –το είπατε και εσείς- ότι οι φαρμακοποιοί με κατανόηση αντιμετώπισαν το ζήτημα.
Τώρα, η πολιτική του φαρμάκου από το Υπουργείο είναι μεγάλη, ώστε να τη λύσω εγώ απαντώντας στην επίκαιρη ερώτησή σας. Νομίζω ότι μπορούμε με άλλες ευκαιρίες να τη συζητήσουμε. Άλλωστε, προχθές στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ο Υπουργός, οι συναρμόδιοι Υπουργοί και ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γεώργιος Κουτρουμάνης και οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων αναφέρθηκαν αναλυτικά.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ. Δεν παραβιάζω το χρόνο. Θα επανέλθω, γιατί απάντησα μόνο στο ένα κομμάτι της επίκαιρης ερώτησης. Θα απαντήσω στο δεύτερο κομμάτι -που ίσως έχει και περισσότερο ενδιαφέρον- στη δευτερολογία μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον Υπουργό κ. Μάρκο Μπόλαρη.

Ο Βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόδωρος Δρίτσας έχει το λόγο.
Ορίστε, κύριε Δρίτσα, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, φοβάμαι ότι από την απάντηση που πήρα μέχρι στιγμής επιβεβαιώνεται ότι το Υπουργείο –και όχι ειδικά ο κύριος Υπουργός- δεν γνωρίζει το πρόβλημα. Δεν είναι υπερβολικά αυτά που λέω. Είναι στοιχεία από τους φαρμακευτικούς συνεταιρισμούς και από τους φαρμακευτικούς συλλόγους και είναι μία πραγματικότητα.
Αυτήν τη στιγμή η αλυσίδα φέρνει διαδοχικές συνέπειες. Το κράτος δεν πληρώνει τα φαρμακεία, οι τράπεζες θεωρούν ότι τα φαρμακεία είναι επισφαλείς επιχειρήσεις -γιατί στηρίζονται στην επισφάλεια των ασφαλιστικών ταμείων- και δεν δίνουν επιταγές, οι εταιρείες κόβουν την πίστωση, κόβουν κάθε δυνατότητα, απαιτούν άμεση καταβολή των χρημάτων για να αγοραστούν τα φάρμακα, οι ελλείψεις είναι πολύ μεγάλες στα φάρμακα και κάθε φαρμακοποιός για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ασθενών που προσέρχονται στοκάρει, όποτε και όταν βρει τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη. Όλο αυτό το ντόμινο διαμορφώνει ένα ασφυκτικό περιβάλλον. Αυτά οφείλονται στη δική σας πολιτική. Πράγματι, έρχονται κατασχετήρια στα φαρμακεία. Έχουμε τριάντα στον Πειραιά, εκατό στην Αττική, ένα σωρό στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτά είναι πραγματικότητα.
Από αυτήν την άποψη, κύριε Υπουργέ, η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης δεν είναι η εξήγηση. Είναι όλα τα υπόλοιπα. Με τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και των τιμών των φαρμάκων θα μπορούσαν να επιβιώσουν τα φαρμακεία, τα οποία -να αναφέρουμε κιόλας- δεν είναι απλώς εμπορικές επιχειρήσεις. Υποκαθιστούν -μπροστά στην αδυναμία του κράτους να οργανώσει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας- πολλές φορές με σημαντική επιτυχία το ρόλο της μονάδας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Υπάρχει μεγάλη παράδοση σε αυτόν το χώρο για την κάλυψη τέτοιου είδους αναγκών.

Όσον αφορά τα φάρμακα υψηλού κόστους, υπάρχει τεράστια ταλαιπωρία των ασθενών, κύριε Υπουργέ! Στα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ αναζητούν ποιο απ’ όλα θα έχει το φάρμακο! Δεν είναι εμπορικό το ζήτημα για τα φαρμακεία! Δεν κερδίζουν τίποτα τα φαρμακεία από τα φάρμακα υψηλού κόστους! Όμως, οι ασθενείς καταταλαιπωρούνται!
Η βιωσιμότητα του ΕΟΠΠΥ υπάρχει; Είναι μία απειλή που κρέμεται για το πρώτο τρίμηνο του 2012. Θέλετε να μειώσετε το ποσοστό κέρδους, όπως έχει εξαγγείλει ο κ. Λοβέρδος. Θα το επιχειρήσετε; Ξέρετε τι κάνετε αν σχεδιάσετε τέτοιου είδους λύση; Θα υπάρξει πλήρης εξαφάνιση των φαρμακείων! Λέγατε για «άνοιγμα» και για ευκαιρία για νέους φαρμακοποιούς. Πού θα τους στείλετε αυτούς τους νέους φαρμακοποιούς; Κατευθείαν στην καταστροφή!
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Οι προτάσεις των συλλόγων είναι πολύ συγκροτημένες και πολύ συγκεκριμένες. Εσείς τις αγνοείτε. Είναι απόσταγμα και επιστημονικής διερεύνησης, αλλά και βιωμάτων. Συνεργαστείτε με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τους συλλόγους των φαρμακοποιών και ακούστε τις προτάσεις τους! Έχουν πολλά να δώσουν όχι σε σας, αλλά στην ελληνική κοινωνία, γιατί είναι ένας κλάδος που αυτή τη στιγμή μπορεί να προσφέρει. Ούτε ένα φαρμακείο δεν πρέπει να κλείσει! Όλα παίζουν σημαντικό ρόλο! Και εσείς τι κάνετε; Θα επανέλθω μετά από έναν ή δύο μήνες και θα δούμε ποιος θα δικαιωθεί! Δεν κάνω φθηνή πολιτική. Προειδοποιώ για πραγματικότητες, καθώς έχω τη δυνατότητα να τις γνωρίζω πάρα πολύ καλά. Μην προσπερνάτε με εύκολη απάντηση τόσο σοβαρά ζητήματα. Δεν αφορούν μόνο τον κλάδο των φαρμακοποιών, αλλά το σύνολο των πολιτών που προσέρχονται στα φαρμακεία, για να εξυπηρετηθούν και να καλύψουν τις ανάγκες τους.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Το ζήτημα, λοιπόν, έχει πολλαπλές διαστάσεις και σας ενημερώνω ότι για ένα μέσο φαρμακείο το ποσοστό δαπανών λειτουργίας ξεπερνά το 18%, ενώ για ένα μικρό φαρμακείο ξεπερνά το 10%-12%! Τι ποσοστό κέρδους θα μειώσετε;
Από εκεί και πέρα, για τα ζητήματα των ελλείψεων, της αντιμετώπισης της εξόφλησης των λογαριασμών, για όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να πάρετε θέση. Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για την ανοχή σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον κ. Δρίτσα.
Ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μάρκος Μπόλαρης έχει το λόγο.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, θέλω να σας πω ότι μου κάνει κατάπληξη το γεγονός ότι αντιπαρέρχεστε την πραγματικότητα του 2004 με τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ φαρμακευτικής δαπάνης, μέχρι το 2009 με τα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ φαρμακευτικής δαπάνης και δεν κάνετε κανένα σχόλιο! Όμως, να ξέρετε, κύριε συνάδελφε, ότι αυτά τα χρήματα λείπουν από τα δημόσια ταμεία και αυτά τα χρήματα εξακολουθούν και λείπουν, γιατί δεν εφαρμόζεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση! Δεν έχει περάσει, δεν έχει υιοθετηθεί από όλους, δεν έχουμε τις περιστολές που χρειάζεται! Έχουμε ανεξέλεγκτη σε ικανό αριθμό και βαθμό συνταγογράφηση. Μας λείπουν χρήματα από τα δημόσια ταμεία αδικαιολόγητα!
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Μέχρι τώρα την έχετε ανεξέλεγκτη; Ε, τότε να απολογηθείτε!
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Προφανώς δεν μας παρακολουθείτε και προφανώς δεν ξέρετε την εργώδη προσπάθεια που γίνεται, για να εφαρμοστεί το σύστημα από όλους τους γιατρούς, ακόμα και απ’ αυτούς που αρνούνται να το εφαρμόσουν!
Θέλω, λοιπόν, να σας πω ότι είναι πάρα πολύ εύκολο να αποδεχόμαστε όλα τα αιτήματα και να υπερθεματίζουμε! Αυτό είναι το καλό, το εύκολο! Έτσι φθάσαμε, όμως, στο αδιέξοδο της χώρας, υιοθετώντας όλα τα αιτήματα! Αυτή είναι η κατάσταση!
Θέλω να σας πω ότι ο ΟΠΑΔ το 2009 είχε οφειλές μόνο προς ιδιώτες 1 δισεκατομμύριο ευρώ! Λειτουργούσε σαν Οργανισμός. Το διαχειριστικό πρότυπο το οποίο είχε ήταν ανεπαρκές! Οι χρηματοδοτήσεις που είχε, το οδηγούσαν κάθε φορά σε τεράστια ελλείματα!
Σήμερα που συζητούμε την επίκαιρη ερώτησή σας –και σας ευχαριστώ γι’ αυτήν την ερώτηση- η οφειλή του ΟΠΑΔ που υπάρχει προς τους ιδιώτες είναι 250 εκατομμύρια ευρώ! Θα μου πείτε «είναι λίγο;»! Είναι τεράστιο! Όμως, είναι το ένα τέταρτο του ποσού που χρωστούσε ο ΟΠΑΔ στους φαρμακοποιούς, στους ιδιώτες, το 2009, τέτοιες μέρες πριν από δύο χρόνια!

Θέλω να σας πω επιπλέον, για να κλείσω την ερώτηση, ότι την περασμένη εβδομάδα, πριν από τρεις τέσσερις ημέρες, έγινε συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών στην οποία ήταν ο κ. Σαχινίδης με τον Πρόεδρο του ΟΠΑΔ, κύριο Σουλιώτη και εκπροσώπους των φαρμακοποιών. Η συζήτηση λοιπόν η οποία έγινε, είναι δρομολόγηση εξόφλησης των οφειλών του ΟΠΑΔ προς τα φαρμακεία για το 2011. Τις ημερομηνίες για τη διαδικασία της διευθέτησης θα τις ανακοινώσει το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο.
Εμείς, παρακολουθώντας από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας τα σχετικά με τον ΟΠΑΔ, είμαστε σε θέση να πούμε ότι είναι σε πολύ καλό δρόμο το θέμα της διευθέτησης των οφειλομένων για το 2011.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Μάρκο Μπόλαρη.