Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Επιστολή ΦΣΑ προς ΠΦΣ σχετικά με τα ΦΥΚ στον ΟΓΑ

               Κύριε πρόεδρε,
Στις 3-2-2012 εκδώσατε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνετε τους συλλόγους ότι «εκ μέρους κάποιων συλλόγων υπήρξε λανθασμένη πληροφόρηση ότι τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ χορηγούνται από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ». Επικαλείστε μάλιστα το υπ’ αριθμ. 67/5.1.12 έγγραφο του ΕΟΠΥΥ το οποίο  αναφέρει ότι: «….2. Οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους μέχρι νεωτέρας δεν θα απευθύνονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αλλά θα ακολουθούν τις διαδικασίες που ίσχυαν πριν την ένταξή τους στον Οργανισμό (Κρατικά Νοσοκομεία, Ιδιωτικά Φαρμακεία)».

 
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι δεν υπήρξε καμία λανθασμένη πληροφόρηση αφού με το υπ’ αριθμ. 709/ 26.1.12 νεότερο έγγραφό του ο ΕΟΠΥΥ μας πληροφόρησε ότι «από 01-01-2012 εντάσσονται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. οι ασφαλισμένοι ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΤΥΔΚΥ για τους οποίους ισχύουν πλέον κοινές διαδικασίες παροχών Φαρμακευτικής Περίθαλψης, όπως περιγράφεται στο γενικό έγγραφο Γ55/888/28-12-2011.». Στο ίδιο έγγραφο μάλιστα υπάρχουν οδηγίες προς τους ιατρούς για το πού θα στέλνουν τους ασφαλισμένους με ΦΥΚ  ώστε να μην ταλαιπωρούνται!

Αυτό ακριβώς επιβεβαίωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κος Βουδούρης στον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας κ. Σοφιανόπουλο  σε διπλή τηλεφωνική συνομιλία που είχε μαζί του. Συνεπώς η οδηγία που εξέδωσαν οι σύλλογοι ήταν σωστή και σύμφωνη με τις ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ οδηγίες του ΕΟΠΥΥ. Προφανώς ο ΕΟΠΥΥ  έτρεξε στην κυριολεξία να εκδώσει «νέα διευκρίνηση»,  αναιρώντας την τελευταία του οδηγία, μετά από πιέσεις του ΠΦΣ, δικαιολογούμενος ότι το τελευταίο έγγραφο αφορά μόνο τους ... ιατρούς!  Αν πράγματι συνέβαινε κάτι τέτοιο, γιατί οι οδηγίες αυτές απεστάλησαν στον ΠΦΣ και όχι στους ιατρούς; Η ακαριαία αυτή απάντηση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ ειδικά για τον ΟΓΑ  μας εντυπωσίασε, διότι σε άλλες περιπτώσεις όπως π.χ. για τα ΦΥΚ των υπολοίπων ταμείων που συγκροτούν τον ΕΟΠΥΥ, δεν υπήρξε παρόμοια ευαισθησία!  Πολύ δε περισσότερο για το ΤΥΔΚΥ που ενσωματώθηκε στο ΕΟΠΥΥ μαζί με τον ΟΓΑ!

Όπως δεν υπήρξε παρόμοια ευαισθησία για τις λίστες φαρμάκων (θετική, αρνητική, και ... αιωρούμενη). Έχουμε αποστείλει τρία έγγραφα για να μας διευκρινίσουν ποιά επιτέλους εφαρμόζεται και τι ισχύει για τον ΕΟΠΥΥ. Καμία απάντηση μέχρι σήμερα εκτός από το ότι ... ισχύουν περίπου ... ΟΛΑ !!!

Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας ευχόμενοι να δραστηριοποιηθείτε ανάλογα και για άλλες περιπτώσεις, μια και συμμετέχετε στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ!

Κ. ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ                                                                                  Α. ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ