Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Τούντας στο Πρωινό ΑΝΤ1: «Από τη συνταγογράφηση βάσει δραστικής θα εξαιρεθούν οι χρόνια πάσχοντες» (video)

Στο Πρωινό ΑΝΤ1 καλεσμένος ήταν ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Ιωάννης Τούντας. Μίλησε για τις ελλείψεις, είπε ότι πρόκειται για συγκυριακό γεγονός και ότι αυτό οφείλεται στην αλλαγή των τιμών. Υπερασπίστηκε του νέου δελτίου τιμών ενώ ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στην επιταγή της τρόικας για συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας.

Πάνω σε αυτό το θέμα ακούστηκαν διάφορα στην εκπομπή, προκειμένου να υποστηριχθεί η άποψη ότι μόνο ο συνταγογράφων...



... ιατρός δίνει το σωστό φάρμακο και ο... «κακός» φαρμακοποιός θα δώσει το λάθος φάρμακο, το κακό φάρμακο που θα προκαλέσει ζημιά στον ανθρώπινο οργανισμό. Μέσα στο ίδιο μηκος κύματος ήταν και τα λόγια του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτή κ. Στρατούλη.

Μάλιστα ο κ. Στρατούλης υποστήριξε ότι θα πρέπει από τη συνταγογράφηση βάσει δραστικής να εξαιρεθούν οι βαριά πάσχοντες λες και ο τρόπος αυτός συνταγογράφησης βλάπτει σοβαρά την υγεία... Όταν αυτά ακούγονται παρόντος του προεξέχοντος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και δεν λαμβάνει θέση τότε μιλάμε για μια δυσάρεστη κατάσταση, για παραποίηση της αλήθειας.

Το μόνο που είχε να προσθέσει στη συνέχεια ο κ. Τούντας ήταν ότι οι χρόνια πάσχοντες θα εξαιρεθούν (?) της συνταγογράφησης βάσει δραστικής, με όλο το πάνελ ούτε λίγο ούτε πολύ να δίνει και... συγχαρητήρια ανακούφισης αφού οι ασφαλισμένοι δεν θα είναι έτσι εκτεθειμένοι στα... «κακά» ελληνικά γενόσημα που ο ίδιος ο ΕΟΦ έχει δώσει άδεια να κυκλοφορούν.

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαδάκης σε μια έξαρση λαϊκισμού είπε: «Έχω πάει σε δέκα φαρμακεία και οι μισοί τουλάχιστον ασφαλισμένοι παίρνανε την εμπορική ονομασία που έγραφε ο γιατρός ενώ μόνο οι άλλοι μισοί επέλεγαν το φθηνότερο γενόσημο που τους έδινε ο φαρμακοποιός!»

Απλά να υπενθυμίσουμε στον κ. Παπαδάκη ότι η συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας δεν ισχύει ακόμα και ότι ο φαρμακοποιός δεν έχει δικαίωμα υποκατάστασης. Οπότε οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση δεν έχει βάση αλήθειας.


Μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ.