Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Απόσπασμα ομιλίας βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κων/νου Δερμιτζάκη στη Βουλή

Η χθεσινή αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κων/νου Δερμιτζάκη στα φάρμακα και τους φαρμακοποιούς μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2013:

(απευθυνόμενος στο υπουργείο υγείας)
...

«Φαίνεστε να μην αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει, διαφορετικά δεν θα μειώνατε την επιχορήγηση προς τον ΕΟΠΥΥ κατά 40 εκατομμύρια. Αλήθεια, δεν γνωρίζατε ότι ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει στους φαρμακοποιούς, στους γιατρούς και στους...



... προμηθευτές από το 2011; Δεν αντιλαμβάνεστε ότι σε αυτό το υδροκέφαλο και εν τη γενέσει του θνησιγενές ταμείο δίνετε τη χαριστική βολή, αφού έτσι κι αλλιώς ήταν ελλειμματικό. Εκτός, βεβαίως, αν μετακυλήσετε κι άλλο το βάρος της φαρμακευτικής δαπάνης στις πλάτες των ασφαλισμένων, όπως έχετε ήδη κάνει σε μεγάλο μέρος με τη διεύρυνση της λίστας μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και με τη μεταφορά στο συντελεστή 25% πολλών χρόνιων ασθενειών και την καθιέρωση της τιμής αναφοράς.

Με τα επαίσχυντα μέτρα που ψηφίσατε χθες υποχρεώνετε τους γιατρούς να συνταγογραφούν με βάση τη δραστική ουσία. Αυτό θα είχε κάποια βάση για την πάταξη της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης. Όμως εσείς υποχρεώνετε τον φαρμακοποιό να χορηγεί το φθηνότερο γενόσημο. Αυτό σημαίνει αυτόματα την εξόντωση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και την περιθωριοποίηση του ελληνικού φαρμάκου, το οποίο είναι ένα πολύ δυναμικό προϊόν. Πλέον η επιλογή της θεραπείας δεν γίνεται με την πραγματική ποιότητα του φαρμάκου και τις ανάγκες του αρρώστου αλλά ανάλογα με το πόσο φθηνό είναι το φάρμακο. Θα εισρεύσουν στην Ελλάδα όλα τα γενόσημα αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης εταιρειών γερμανικών συμφερόντων, που παράγονται σε τριτοκοσμικές χώρες, χωρίς ο ΕΟΦ να μπορεί να πραγματοποιήσει, έστω και τυπικά, δειγματοληπτικούς ελέγχους βιοϊσοδυναμίας και βιοδιαθεσιμότητας, εξαιτίας της αποδυνάμωσης του στελεχικού προσωπικού του.

Εκτίθεται σε κίνδυνο ο ελληνικός λαός απ’ αυτήν την ανεξέλεγκτη κατάσταση, απ’ αυτήν την εισβολή των γενοσήμων. Το «πάρτι» στην Υγεία που στήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, απ’ όλους τους ανθρώπους που ήταν στις επιτροπές, με τις υπερτιμολογήσεις και τις προμήθειες, ήταν έργο δικό σας, γι’ αυτό και δεν έχει τιμωρηθεί κανένας ως τώρα.

Ήθελα να αναφέρω κάποια πράγματα για την κατάρρευση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο ελληνικό φαρμακείο. Δεν προλαβαίνω, γι’ αυτό ολοκληρώνω την ομιλία μου με το εξής.

Συμπερασματικά, κύριοι συνάδελφοι, μπορεί να πει κανείς ότι παρ’ όλες τις τεράστιες θυσίες που υποβάλλετε το λαό μας, θυσίες που είναι άδικα κατανεμημένες και θα φέρουν ελάχιστο δημοσιονομικό όφελος, το χρέος καθίσταται ανεξέλεγκτο, μη βιώσιμο και συνεχώς αυξανόμενο».

(από τα πρακτικά της Βουλής)