Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Κ. Λουράντος: Καταγγελίες Σαλμά και Λυκουρέντζου εναντίον φαρμακοποιών για τις ελλείψεις φαρμάκων

Σε προχθεσινή τηλεοπτική εκπομπή ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Σαλμάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για τις ελλείψεις φαρμάκων, απάντησε ότι «ήδη εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας δημιουργείται έλεγχος και έρευνα από τα οποία προκύπτει ότι 260 φαρμακεία κάνουν παράνομες εξαγωγές και ευθύνονται για τις ελλείψεις». Ο δημοσιογράφος τον ρώτησε αν πράγματι πιστεύει ότι 260 μπορούν να προκαλέσουν τόσο μεγάλες ελλείψεις και αν έχει ελεγχθεί η βιομηχανία που δεν εφοδιάζει την αγορά επαρκώς και τις φαρμακαποθήκες. 

Με …… περηφάνια ο κ. Σαλμάς απάντησε ότι 8 εταιρείες βρέθηκαν ένοχες και τους επεβλήθη πρόστιμο. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν το πρόστιμο των 5.000 Ευρώ που τελικά υπεβλήθει θεωρείται ικανοποιητικό ή είναι χάδι, απάντησε ότι ... για τις βιομηχανίες είτε τους βάλεις 5.000 είτε 100.000 , είναι το ίδιο!!!

Σήμερα έλαβα αρκετά τηλεφωνήματα από συναδέλφους στους οποίους ο ΕΟΦ έστειλε...


... έγγραφα για να απολογηθούν γιατί τιμολόγησαν σε φαρμακαποθήκη φάρμακα αφού αυτό απαγορεύεται. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία έχει προκύψει ότι πράγματι κάποια φαρμακεία, για νδιαφόρους λόγους τιμολόγησαν φάρμακα προς τις φαρμακαποθήκες . Υπήρξαν όμως και περιπτώσεις στις οποίες π.χ. ο φαρμακοποιός εξέδωσε ένα και μόνο τιμολόγιο προς κάποια εταιρεία «ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΕΠΕ» χωρίς να του γίνει γνωστό από τον πελάτη του, ότι αυτή είναι φαρμακαποθήκη.

Επειδή ακριβώς ο κ. Σαλμάς και η παρέα του θα φροντίσουν να μας πλήξουν ΚΑΙ σε αυτόν τον τομέα και επειδή πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, παρακαλώ όπως μας ενημερώσετε για κάθε περίπτωση χωριστά (και θα αντιμετωπιστεί με πλήρη και απόλυτη εχεμύθεια). Το γεγονός ότι από κάποιους συναδέλφους εκδόθηκαν τιμολόγια προς φαρμακαποθήκες κατα παράβαση των ισχυόντων νόμων, - και που όπως μαθαίνω η αξία των τιμολογίων τους είναι γύρω στο 3% του συνόλου της αξίας των φαρμάκων που λείπουν από την αγορά - δεν είναι αρκετό για να κατηγορείται ο κλάδος μας για ελλείψεις και να χρησιμοποιείται ως φθηνό τέχνασμα από τον Αναπληρωτή Υπουργό προκειμένου να ευνοήσει τους πραγματικά υπεύθυνους που δεν είναι άλλοι από αυτούς που εφοδιάζουν ελλειπως την αγορά.

Όμως είναι εντυπωσιακό και το γεγονός ότι στην τελευταία συγκέντρωση των προέδρων που εγινε στον ΠΦΣ , αναφέρθηκε από το προεδρείο ότι κάποιοι συνάδελφοι που επιδώθηκαν σε αυτού του είδους το ...σπόρ ήταν ... παρόντες!!!

Διαμαρτηρηθήκαμε τόσο εγώ όσο και ο πρόεδρος του Ηρακλείου κος Τσικανδηλάκης που καθόταν δίπλα μου γιά τις αόριστες αυτές δηλώσεις, όμως κανείς από το πάνελ δεν έκανε την παραμικρή διευκρίνηση !!! Ζητώ λοιπόν ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ στοιχεία από τον πρόεδρο του ΠΦΣ, διότι δεν φθάνει που μας συκοφαντούν απ’ έξω, θα πρέπει να έχουμε τώρα και εσωτερικές ... σπόντες; Η γνωρίζεις κάτι και το καταγγέλεις επώνυμα, ή ... δεν μιλάς. 

Χθες ο κος Λυκουρέτζος δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι για τις ελλείψεις φταίνε τα ... φαρμακεία τα οποία λόγω του ότι δεν κερδίζουν από κάποια φάρμακα, δεν τα αγοράζουν. Στην εύστοχη ερώτηση του κου Παπαδάκη, «πως να τα αγοράσουν αφού δεν τους πληρώνετε», δεν απάντησε. Ομως το γεγονός είναι ότι ο Υπουργός Υγείας άθελά του φυσικά ... αναγνώρισε έστω ότι από κάποια φάρμακα δεν κερδίζουμε τίποτα (η αλήθεια είναι ότι μπαίνουμε και ... μέσα )! Το εξωφρενικό είναι ΟΤΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕ να συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε τον ημιθανή ΕΟΠΥΥ, όντας απλήρωτοι και ... οικονομικά κατεστραμένοι !!!

Αυτό λέγεται αχαριστία, αγνωμοσύνη και κυρίως άγνοια του αντικειμένου του που δεν επιτρέπεται σε Υπουργό. Εκτός και άν η συνεργασία των φαρμακοβιομηχάνων με τον ΕΟΦ υπό την αιγίδα του Υ.Υ. έχει ξεπεράσει κάθε φαντασία.

Σύμφωνα λοιπόν με τους ανωτέρω ... «αρμοδίους» , οι ελλείψεις φαρμάκων στην Ελληνική αγορά δεν οφείλονται στον ελλιπή εφοδιασμό της κυρίως από τις πολυεθνικές όπως αποδεικνύεται από την καθημερινότητα , αλλά στους .....φαρμακοποιούς οι οποίοι αφ’ ενός μεν δεν ... έχουν μερικές χιλιάδες ευρώ παρακαταθήκη για να αγοράζουν συνεχώς φάρμακα για τον ΕΟΠΥΥ , αφ’ εταίρου δε κάνουν και εξαγωγές μέσω φαρμακαποθηκών !!!!

Καλά ... τι άλλο θα ακούσουμε;

Κ. Λουράντος