Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Αξιολόγηση α λα γαλλικά σε Τοπική Αυτοδιοίκηση και ΕΟΦ

Ξεκινά η αξιολόγηση «α λα γαλλικά» των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Λίγες μόλις ώρες μετά την αναχώρηση του γάλλου προέδρου κ. Φρανσουά Ολάντ από την Αθήνα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην οποία μετείχαν ο υπουργός κ. Αντώνης Μανιτάκης και εμπειρογνώμονες της Task Force. Κρίθηκε από την πολιτική ηγεσία ότι η συνεργασία τους με τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας σε επίπεδο τεχνογνωσίας είναι απαραίτητη για τις αναδιαρθρώσεις στους εποπτευόμενους από τους ΟΤΑ φορείς αλλά και για τις αλλαγές στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

 

Από καιρό, άλλωστε, γάλλοι εμπειρογνώμονες μετέχουν στον σχεδιασμό και στις επιλογές λύσεων όσον αφορά τον τομέα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στα οργανογράμματα των υπουργείων και στις αλλαγές στις δομές οργανισμών. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε την Τετάρτη (20.2.2013) οι γάλλοι εμπειρογνώμονες συναντήθηκαν με την επιτροπή αξιολόγησης των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και του υπουργείου Υγείας.

Πάντως ο κ. Μανιτάκης δεν έχασε την ευκαιρία να παρουσιάσει και στον ίδιο τον γάλλο πρόεδρο κ. Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο συνομίλησε κατά την παραμονή του στην Ελλάδα, την πορεία των αλλαγών που γίνονται στον δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με τον κ. Μανιτάκη, υπάρχει σαφής πρόοδος στον τομέα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρά τις δύσκολες συγκυρίες της εποχής. Εννοείται ότι ο κ. Μανιτάκης δεν παρέλειψε να εξάρει τη συνεισφορά της Γαλλίας και της Task Force σε επίπεδο τεχνογνωσίας στον τομέα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο υπουργός αποτιμά θετικά την επίσκεψη του γάλλου προέδρου και χαρακτηρίζει εποικοδομητική τη συζήτηση μαζί του, κατά την οποία εστίασε ιδιαίτερα «στην ανάγκη οι δημόσιοι υπάλληλοι να κατανοήσουν και να στηρίξουν τη μεταρρύθμιση στον δημόσιο τομέα».

Σύμφωνα με τον κ. Μανιτάκη, προαπαιτούμενο για να υπάρξει εμπιστοσύνη των δημοσίων υπαλλήλων απέναντι στις αλλαγές που επιχειρούνται είναι «να αρθεί το αίσθημα της ανασφάλειας που υποδαυλίζει η υπόνοια περί οριζοντίων και άκριτων απολύσεων καθώς αποτελεί τροχοπέδη για τη μεταρρύθμιση, ειδικά σε μια κοινωνία όπου η ανεργία έχει ξεπεράσει το 25%».

www.tovima.gr