'Με αφορμή την ανακοίνωση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.) που αφορά στην έλλειψη φαρμάκων που παρατηρείται στην ελληνική αγορά, καλούμαστε να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας, διευκρινίζοντας ότι για την έλλειψη φαρμάκων ευθύνονται αποκλειστικά και μόνο οι φαρμακευτικές εταιρείες και σε καμία περίπτωση οι φαρμακαποθήκες', τονίζει σε σημερινή τουσε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων και συνεχίζει:
'Προς επιβεβαίωση της θέσης μας, παραθέτουμε τα κατωτέρω γεγονότα:
Οι πολυεθνικές εταιρείες μείωσαν μέχρι και 80% τις διατιθέμενες ποσότητες σε ορισμένα είδη φαρμάκων. Μάλιστα, σε οκτώ (8) από αυτές επιβλήθηκαν πρόστιμα για την εν λόγω τακτική τους.
Πενήντα τέσσερις (54) φαρμακευτικές εταιρείες- που το μερίδιο τους στην αγορά ανέρχεται στο 53% του συνόλου-, εξακολουθούν να παραβιάζουν το νόμο περί δίμηνης πίστωσης , επιμένοντας να μην τη χορηγούν.
Παρά την απαγόρευση εξαγωγών- που βρίσκεται σε ισχύ εδώ και εκατόν έντεκα (111) ημέρες-, για τριάντα πέντε (35) είδη, τα συγκεκριμένα είδη φαρμάκων βρίσκονται ακόμα σε έλλειψη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ε.Ο.Φ., για τη χρονική περίοδο 2009-2011, οι εξαγωγές φαρμάκων μειώθηκαν σε σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό από το αντίστοιχο της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης. Συγκεκριμένα, οι «ελλειψιογόνες» παράλληλες εξαγωγές είναι μειωμένες κατά 60% σε σχέση με το 2005, ενώ λανθασμένα αναφέρεται ότι ανέρχονται στο χρηματικό ποσό των 450 εκατομμυρίων.
Στον αντίποδα, το χονδρεμπόριο χορηγεί πιστώσεις στα φαρμακεία πολύ μεγαλύτερες από αυτές που ορίζει ο νόμος, γεγονός που οφείλεται αποκλειστικά στη ρευστότητα που δημιουργείται από τις παράλληλες εξαγωγές. Σε περίπτωση που κοπούν οι πιστώσεις αυτές, είναι βέβαιο ότι ένας μεγάλος αριθμός φαρμακείων θα οδηγηθεί σε άμεσο κλείσιμο.
Οι Έλληνες φαρμακαποθηκάριοι, παρά τη δραματική μείωση των εσόδων τους, ως αποτέλεσμα της μείωσης του ποσοστού κέρδους τους- κατά 40% στα συνταγογραφούμενα και κατά 74% στα Φ.Υ.Κ. (φάρμακα υψηλού κόστους)-, συνέχισαν να εφοδιάζουν την ελληνική αγορά, ενώ ταυτόχρονα μείωσαν τις παράλληλες εξαγωγές σε ποσοστό μεγαλύτερο από τη μείωση που έγινε στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη. Η στάση τους αυτή αποδεικνύει την ευσυνειδησία και τον επαγγελματισμό τους, έστω και αν ο Π.Φ.Σ., δια του προέδρου του, επιμένει να το αγνοεί.
Προτείνουμε ο Π.Φ.Σ. να στρέψει την προσοχή του στο γεγονός ότι τα φαρμακεία έχουν καταστεί αναξιόχρεα- με αποτέλεσμα και οι φαρμακαποθήκες- λόγω των παλινωδιών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Ας διευθετήσει, λοιπόν, την ομαλή ροή πληρωμών των μελών του, καθώς και την παραβατική συμπεριφορά ορισμένων εξ αυτών που ασχολούνται παρανόμως με εξαγωγές.'
iatronet.gr