Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Πρώτο θέμα στην βρετανική Guardian οι ελλείψεις φαρμάκων στην Ελλάδα

Μία από τις μεγαλύτερες βρετανικές εφημερίδες στην ηλεκτρονική της έκδοση έχει σήμερα ως κυριότερη είδηση της ημέρας τις σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται στην ελληνική αγορά. Στο άρθρο της αναφέρει ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε ανθρωπιστική κρίση λόγω των συνεχών μειώσεων στις δαπάνες υγείας και των φαρμάκων ειδικότερα. Άνθρωποι στερούνται της θεραπείας τους επειδή το ελληνικό κράτος οφείλει πολλά χρήματα στις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες είναι έτοιμες ακόμα και να αποσύρουν φάρμακα από την ελληνική αγορά.

Ταυτόχρονα, τονίζεται στο κείμενο, ότι ο ελβετικός Ερυθρός Σταυρός σταμάτησε την παροχή αίματος προς την Ελλάδα, λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών.

Στην Αθήνα περιγράφονται χαοτικές καταστάσεις με τους ασθενείς να...


... γυρίζουν από φαρμακείο σε φαρμακείο προσπαθώντας να βρουν το φάρμακό τους, ενώ τα νοσοκομεία δε μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του κόσμου.

«Η προμήθεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά έχει μειωθεί κατά 90%», δήλωσε στην Guardian ο γ.γ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Δημήτρης Καραγεωργίου ενώ συνέχισε λέγοντας πως «οι εταιρείες προμηθεύουν με αργό και βασανιστικό τρόπο την αγορά για να αποφύγουν τις ποινικές διώξεις. Οι πελάτες ανησυχούν πως αύριο ίσως δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη, αφού πλέον τα φάρμακά τους είναι δυσεύρετα»...

«300 πρωτότυπα φάρμακα για διάφορες παθήσεις όπως καρκίνος και κατάθλιψη τροφοδοτούνται με πολύ αργούς ρυθμούς λόγω της οικονομικής κρίσης και των παράλληλων εξαγωγών σε χώρες με υψηλότερη τιμή. Οι ασθενείς που έρχονται στο φαρμακείο όταν τους λες ότι δεν υπάρχει το φάρμακό τους και πρέπει να περιμένουν, αντιδρούν έντονα, κάτι που είναι απόλυτα κατανοητό από την πλευρά μας» τονίζει ο κ. Καραγεωργίου...

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής, γενικός διευθυντής της Novartis (και πρόεδρος του ΣΦΕΕ), προσθέτει πως οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα είναι πλέον 20% χαμηλότερες από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στις 22 χώρες της Ευρωζώνης.

Ο ερχόμενος μήνας είναι αποφασιστικός για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην Ελλάδα,  καταλήγει η Guardian, διότι αυτές τις μέρες επισκέπτεται τη χώρα κλιμάκιο της τρόικας με στόχο την περαιτέρω εξοικονόμηση δαπανών. Ο προϋπολογισμός για φάρμακα το 2011 ήταν 3,7 δις ευρώ, το 2012 έπεσε στα 2,44 δις, ενώ για το 2013 οι προβλέψεις θέλουν τον προϋπολογισμό να μην ξεπερνά τα 2 δις τονίζει ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Ιωάννης Τούντας. «Δεν αντέχει ο κόσμος άλλες περικοπές στην υγεία», κατέληξε ο κ. Τούντας.

Farmakopoioi

Το δημοσίευμα εδώ