Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Επίκαιρη ερώτηση Γ.Ντόλιου για τα τεχνικά προβλήματα της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ

Ο ν.3861/2010 (Ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των Κυβερνητικών, Διοικητικών και Αυτοδιοικητικών Οργάνων στο Διαδίκτυο «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΥΓΕΙΑ» και άλλες διατάξεις), αποτέλεσε πρωτοποριακή και καινοτόμο παρέμβαση προς την κατεύθυνση της διαφάνειας, η οποία έγινε αποδεκτή ιδίως από την.ελληνική νεολαία αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα της από την αρχή της εφαρμογής της. Ο νέος αυτός νόμος έδρασε προληπτικά και αποτρεπτικά σε φαινόμενα διοικητικής ή πολιτικής ασυδοσίας, θέτοντας τέλος στο καθεστώς των παλαιοκομματικών και πελατειακών χρηματοδοτήσεων. Πλέον κάθε πρόσωπο και κάθε συλλογικό όργανο οφείλει να δημοσιοποιεί τις διοικητικές πράξεις του και επομένως να δικαιολογεί ότι λειτουργεί στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος με κάθε επιλογή και απόφαση του.

 

Ωστόσο, τους τελευταίους έξι μήνες παρατηρούνται μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία και στην προσβασιμότητα του ιστότοπου «Διαύγεια». Σε τακτά χρονικά διαστήματα ο επισκέπτης αλλά και ο χρήστης αδυνατεί να κάνει χρήση του συστήματος καθώς πότε ο ιστότοπος έχει «πέσει» (service unavailable), πότε η αναζήτηση εγγράφων είναι αδύνατη και πότε εξαφανίζονται αρχεία. Ακόμα και η υπηρεσία ανατροφοδότησης (RSS) δεν λειτουργεί. Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο ώστε πρόσφατα το ΕΣΡ, με δελτίο τύπου (8/2/13), αναγκάστηκε να ενημερώσει το κοινό ότι το πρόβλημα με την ανάρτηση των αποφάσεων του στον ιστότοπο «οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στα συστήματα της «Διαύγειας» και σε καμία περίπτωση δεν αφορά τις ηλεκτρονικές υποδομές του».

Το αποτέλεσμα είναι οι πολίτες που το επιθυμούν, να μην μπορούν να ενημερωθούν και υπηρεσίες και οργανισμοί να αδυνατούν να αναρτήσουν αποφάσεις ή να τις αναρτούν με μεγάλη καθυστέρηση, κατά παράβαση των διατάξεων του ν.3861/2010 που προβλέπουν ότι θα πρέπει να «αναρτώνται αµελλητί στο Διαδίκτυο µε μέριµνα του οργάνου που τις εξέδωσε» και ότι «δεν εκτελούνται, εάν δεν έχει προηγηθεί η ανάρτησή τους στο Διαδίκτυο».

Κάθε τεχνική δυσκολία πρόσβασης στη «Διαύγεια» εξυπηρετεί την αδιαφάνεια και μόνο. Η διαφάνεια στη λειτουργία του κράτους, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, θα πρέπει να προστατευτεί με κάθε δυνατό τρόπο. Επειδή λοιπόν, αμφισβητείται η διάθεση της ελληνικής πολιτείας απέναντι στο πρόγραμμα διαύγεια, πιστεύω ότι η ανάκτηση του κεκτημένου της διαύγειας αποτελεί μείζον πολιτικό ζήτημα εκτός από ζήτημα ουσίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,

Ποιοι φορείς, υπηρεσίες και οργανισμοί αδυνατούν να προβούν σε ανάρτηση των αποφάσεων τους λόγω τεχνικών προβλημάτων στη λειτουργία της «Διαύγειας»;

Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε προκειμένου να αντιμετωπισθούν άμεσα και αποτελεσματικά τα προβλήματα στη λειτουργία του ιστότοπου;

http://www.radioevros.gr/