Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Δαγρές: «Εταιρείες αποσύρουν φάρμακα, ο ΕΟΠΥΥ δύσκολα βγάζει τη χρονιά!» (ηχητικό)

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο 105,5» και τον δημοσιογράφο Μπάμπη Αγρολάμπο έδωσε την Πέμπτη το πρωί το μέλος του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Γιάννης Δαγρές.

Αναφέρθηκε στις ελλείψεις φαρμάκων, σε κάποιες εταιρείες που έχουν ήδη αποσύρει φάρμακα από την ελληνική αγορά, στον ΕΟΠΥΥ και στη δυσμενή θέση στην οποία βρίσκονται σήμερα πολλά φαρμακεία λόγω της υποχρηματοδότησης του συστήματος υγείας.

Ο κ. Δαγρές για τις σοβαρές ελλείψεις είπε χαρακτηριστικά:




«Το πρόβλημα έρχεται να γίνει φανερό σε όλο τον κόσμο τώρα, εμείς το γνωρίζαμε εδώ και μήνες, έχουμε προειδοποιήσει ότι η υποχρηματοδότηση συστήματος υγείας δε γίνεται με εξορθολογιστικό τρόπο, αλλα θίγει μέχρι και τα θεμελιώδη δικαιώματα του ασθενή, την πρόσβαση στο φάρμακο. Ήδη μια εταιρεία αποσύρει δυο φάρμακα από την αγορά. Υπάρχει και άλλη μεγάλη πολυεθνική που έχει ήδη αποσύρει 16 φάρμακα, όπως αποκάλυψε η Guardian και δε προτίθεται να τα ξαναφέρει.

Κάποια από αυτά τα φάρμακα δεν έχουν υποκατάστατα, άρα μερικοί ασθενείς μένουν χωρίς θεραπεία. Είναι δουλειά της πολιτείας να υπάρχει επάρκεια φαρμάκων σε μια πολιτισμένη κοινωνία.

Στις πολιτισμένες χώρες του πλανήτη υπάρχουν ασφαλιστικές θεσμικές δικλείδες ώστε να μη μένει ο πολίτης από φάρμακα. Οι εταιρείες πρέπει να έχουν αποθέματα τριμήνου, δε ξέρω αν το κάνουν αυτό, μπορεί και να μη το κάνουν, έχει αποδειχθεί ότι οι πολυεθνικές φέρνουν λιγότερα φάρμακα στην Ελλάδα. Αν τα πράματα είναι έτσι, πρέπει να ελεγχθούν οι εταιρείες και αν συμβαίνει αυτό τότε πρέπει να τιμωρηθούν. Αν υπάρχει κάποια άλλη ασυνέπεια ή στρέβλωση στην τροφοδοσία, υπάρχει και εκεί μηχανισμός και θεσμός, ο ΙΦΕΤ ο οποίος πρέπει να φέρνει ποσότητες φαρμάκων απο το εξωτερικό.

Δε λειτουργούν αυτά στην Ελλάδα, υπάρχει γενικευμένη ελλειψη φαρμάκων σε πολλούς κωδικούς, κάποια από τα οποία είναι αναντικατάστατα. Η πολιτεία αντί να λύσει το πρόβλημα κατηγορεί μια τους ασθενείς μια τους φαρμακοποιούς, τους πάντες εκτός από τις πολυεθνικές που φέρνουν σιωπηρώς και αφανώς όλο και λιγότερα φάρμακα στην Ελλάδα διότι μας θεωρούν επισφαλή χώρα και δε θέλουν να χάσουν τα κέρδη τους.»

Σε ερώτηση για το αν ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να βγάλει τη χρονιά το μέλος του ΔΣ του ΦΣΑ είπε:

«Φοβάμαι ότι ο ΕΟΠΥΥ δε θα βγάλει το χρόνο... Από τα στοιχεία που βλέπουμε ως ΦΣΑ και από τα οικονομικά της χώρας και το Υπουργείο Οικονομικών, είμαστε πολύ απαισιόδοξοι για την πορεία του εγχειρήματος που ονομάζεται ΕΟΠΥΥ. Με συσσωρευμένες οφειλές συν τη μειωμένη χρηματοδότηση και τις ανελαστικές δαπάνες του κόσμου, δε μπορεί να βλέπουμε αισιόδοξα το μέλλον. Η πολιτεία πρέπει να ευαισθητοποιηθεί επιτέλους και να βάλει προτεραιότητα στην υγεία, δεν υπάρχει άλλη λύση, πέρα από τη χρηματοδότηση.»

Για το αν οι φαρμακοποιοί έχουν βάλει πλάτη σε όλα αυτά τα προβλήματα:


«Εμείς οι φαρμακοποιοί έχουμε βάλει 900 εκατομμύρια ευρώ από την τσέπη μας, από τα οποία τα 470+100 είναι ληξιπρόθεσμα. Πάλι μας γονατιζουν, πολλοί συνάδελφοι έχουν πρόβλημα, πολλά φαρμακεία υπολειτουργούν, δε μας επιτρέπουν να εξυπηρετήσουμε την αποστολή μας...»

Ακούστε όλη τη συνέντεξη του κ. Δαγρέ: