Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Υποβάθμιση της υγείας: Φάρμακα τέλος - περίθαλψη τέλος - ασθενείς τέλος

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr


Πριν από μέρες υποφέροντας από μια μικρολοίμωξη πήγα σε φίλο μου φαρμακοποιό να πάρω κάποια αντιβίωση. Με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσα ότι απλά αντιβιοτικά, αρκετά φτηνά, δεν υπήρχαν. Να σας πω αντιβιοτικά; Vibramycin, Erythromycin, Dalacin, rovamycin, Septrin κλπ. Καλά λέω στο φίλο μου υπάρχουν έστω τα πιο ακριβά ίσως; H απάντηση ήταν όχι και μου έδειξε μια λίστα από φάρμακα που δεν...



... υπάρχουν. Τα ράφια του φαρμακείου άδεια. Πήγα και σε άλλους φίλους φαρμακοποιούς και αντιμετώπισα τα ίδια. Το γνώριζα, άλλωστε μου το λένε οι ασθενείς συνέχεια, αλλά τώρα απέκτησα και ιδία αντίληψη. Μα ο αν. υπουργός βγαίνει σε όλα τα κανάλια και λέει ότι φάρμακα υπάρχουν!!!  

Ακόμα και ο Guardian αυτές τις μέρες έγραψε για τις φαρμακευτικές ελλείψεις στη χώρα μας. Συγκεκριμένα έγραψε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις από φάρμακα εν μέσω ισχυρισμών ότι οι φαρμακευτικές πολυεθνικές έχουν σταματήσει τις αποστολές προς τη χώρα μας λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανησυχίας ότι τα φάρμακα θα εξάγονται από μεσάζοντες καθώς οι τιμές είναι υψηλότερες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και διαπίστωσα και εγώ όπως φαντάζομαι χιλιάδες ασθενείς σε αυτήν την χώρα ότι απλά καθημερινά φάρμακα δεν υπάρχουν. 


Τι να την κάνω κ. Σαλμά την μείωση των τιμών στα φάρμακα και την εξοικονόμηση πόρων του ΕΟΠΥΥ, άμα δεν μπορώ να βρω τα φάρμακα που έχω ανάγκη; Φυσικά και εξοικονομεί πόρους για τον ΕΟΠΥΥ αφού δεν πληρώνει τα φάρμακα που δεν υπάρχουν. Αλλά αυτό είναι η λύση; Αν είναι έτσι ας καταργήσουμε όλα τα φάρμακα ή κατά την καλύτερη πρακτική ας μειώσουμε την τιμή τους, τόσο που να μην κυκλοφορεί τίποτα στα φαρμακεία. Τότε να δείτε κ Υπουργέ πόσα θα εξοικονομήσετε για τον ΕΟΠΥΥ!!!

Από την άλλη ακούω συνέχεια τον κ. Σαλμά να λέει ότι οι γιατροί δεν πρέπει να διαμαρτύρονται γιατί τους έχουμε πληρώσει. Το ακούνε αυτό οι προμηθευτές μας και μας παίρνουν τηλέφωνα λέγοντας "μάθαμε ότι σας πλήρωσαν, δεν μας πληρώνετε και εμάς!!!". Καταλάβατε κ. Σαλμά δεν φτάνει που είμαστε απλήρωτοι για χρόνια 2,5 με 3 αλλά μας δημιουργείτε πρόβλημα με τις δηλώσεις. Δεν ήταν ποτέ χειρότερα από ότι είμαστε σήμερα. Και αυτό γιατί παλαιότερα από τα διάφορα ταμεία κάποιο πλήρωνε πιο μπροστά, κάποιο πιο πίσω αλλά υπήρχε μια ροή. Τώρα, που είναι ένας ο φορέας αναγκαστικά περιμένουμε να πληρωθούμε όποτε το αποφασίσει (ή όποτε έχει πιστώσεις και για εμάς) με αποτέλεσμα να δημιουργείται σε όλους τους παρόχους υγείας (γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα, κλινικές κλπ) ασφυξία. 
Επαίρεται και εδώ ο Υπουργός ότι πέτυχε εξοικονόμηση δαπανών κάνοντας ανακοστολόγηση διαγνωστικών εξετάσεων. Και τον ακούς να λέει ότι την τιμή της Μαγνητικής Τομογραφίας την πήγε (έχοντα το μαχαίρι και την πίτα) από τα 236 Ευρώ στα 135 αλλά δεν λέει ότι το ουρικό οξύ από 2,88 Ε το πήγε στα 2 Ε και την SGOT και την SGPT από 4,49 σε 3,49!!! καθώς και πολλές άλλες αιματολογικές εξετάσεις. Από τα 2 Ευρώ ξέρετε τι τελικά θα πληρωθεί ο γιατρός (όταν και όποτε πληρωθεί;) περίπου 1Ευρώ. Αν δε, έχει, από ευσυνειδησία, βάλει επανάληψη σε μια παθολογική τιμή, τότε δεν μένει τίποτα. 

Πριν από καιρό έγραφα ότι ο θηριώδης ΕΟΠΥΥ έχοντας το μαχαίρι και την πίτα λειτουργεί εκβιαστικά και μπορεί να αποφασίζει κατά το δοκούν. Δεν βγαίνει ο ΕΟΠΥΥ; Κόβει δαπάνες στα φάρμακα, κόβει τιμές εξετάσεων, κουρεύει παλαιές οφειλές και αύριο……. 
Τι άραγε έρχεται αύριο;

Δυστυχώς μπορεί να εξοικονομούνται πόροι αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι η Υγεία νοσεί. Και μπορεί να φαίνεται ότι ευκαιριακά κερδίζουμε πόρους "νοικοκυρεύοντας¨ το σύστημα αλλά στην ουσία γυρίζουμε πολλά χρόνια πίσω. Και το κόστος αυτό θα το πληρώσουμε πολύ παραπάνω όλοι μας στο μέλλον, ασθενείς και γιατροί. Δεν υπάρχει μόνο άσπρο ή μαύρο. 


Χαρακτηριστική τέλος είναι η ανακοίνωση του ΙΣΑ για τις περικοπές.

Για δραματική υποβάθμιση της περίθαλψης του Έλληνα ασθενή κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), υποστηρίζοντας ότι οι περικοπές σε βοηθήματα, φυσικοθεραπείες, γυαλιά και άλλες βασικές παροχές αποτελούν «ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα για τον ασθενή ο οποίος έχει φτάσει πλέον να κόβει ακόμα και τα φάρμακά του γιατί δεν έχει να πληρώσει τη συμμετοχή».
Σημειώνει, επίσης, ότι η πρόθεση για μείωση των συμβεβλημένων γιατρών κατά 10% θα αποτελέσει μία ακόμα σοβαρή υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς ο ασθενής δεν θα μπορεί πλέον ούτε γιατρό να βρει για να εξυπηρετηθεί.
«Οι περικοπές έχουν στόχο να μετακυλιστεί το κόστος της περίθαλψης στην τσέπη των ασθενών» καταλήγει ο ΙΣΑ.