Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Κ. Λουράντος: Πρόσκληση στο HELLAS PHARM

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σε λίγα εικοσιτετράωρα ανοίγει τις πύλες του το Hellas PHARM, η κορυφαία διοργάνωση των φαρμακοποιών στη χώρα μας. Θέλω να απευθύνω πρόσκληση συμμετοχής σε όλους τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας, κάθε οικονομικού επιπέδου και όλων διαφορετικών απόψεων που παρουσιάστηκαν στο προηγούμενο διάστημα. Ο λόγος είναι απλός: αυτή τη στιγμή ο κλάδος μας απειλείται συνολικά και οι απειλές δεν κάνουν διάκριση ανάμεσα σε φαρμακεία μεγάλα και μικρά, ούτε ανάμεσα σε φαρμακεία με κανονικό ή διευρυμένο ωράριο. Σε αυτές τις στιγμές πρέπει να βρούμε τρόπους να μην αφήσουμε τη διαστρωμάτωση που υπάρχει στον κλάδο μας να σταθεί εμπόδιο στον κοινό μας αγώνα.

Σας καλώ λοιπόν όλες και όλους, καθώς και τους νέους συναδέλφους που βλέπουν να...




... δυσκολεύεται το όνειρο για δικό τους φαρμακείο, να βρεθούμε όλοι μαζί στο Helexpo Palace για πέντε βασικούς λόγους:

1. Η μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση αυτή των συλλόγων μας στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση:

• προς όσους ήθελαν να παρουσιάσουν τον κλάδο μας διαιρεμένο και εύκολα διαχειρίσιμο.
• προς όσους πιστεύουν ότι εμείς «αδυνατίζουμε» και λοξοκοιτούν προς την κατεύθυνση των .... ισχυρών super markets.
• προς όσες επιχειρήσεις συμμετέχουν ως εκθέτες (και είναι περισσότεροι από όλες τις συμμετοχές των τελευταίων 3 χρόνων) και αναζητούν μαζί μας διεξόδους από την οικονομική κρίση.
• προς εμάς τους ίδιους, που χρειαζόμαστε να διαπιστώσουμε ότι παρά τα προβλήματα, είμαστε όρθιοι και αγωνιζόμαστε, δεν αφήνουμε τις καταστάσεις να μας πτοήσουν!

2. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή, όσον αφορά τον καθορισμό του ρόλου μας στη φαρμακευτική περίθαλψη. Η συζήτηση γύρω από τα γενόσημα φάρμακα δεν περιορίζεται μόνο στις δυνατότητες της αντικατάστασης από εμάς. Στην ουσία, ακουμπά τον πυρήνα της ύπαρξης μας σαν επιστήμονες: μετά από πέντε χρόνια σπουδών τι είμαστε τελικά, απλοί διεκπεραιωτές συνταγών ή επιστήμονες με άποψη; Έτσι, ένα μεγάλο μέρος του Συνεδρίου μας καταπιάνεται με αυτό ακριβώς το θέμα, με την αφορμή του κρίσιμου ζητήματος των γενοσήμων και κυρίως με τον τρόπο αντικατάστασής τους!

3. Ο χαρακτήρας του φαρμακείου, που θα συζητήσουμε στο Hellas PHARM, είναι ακόμα ένα θέμα που έχει φθάσει σε σημείο καμπής. Το πώς μας βλέπει η κοινωνία και το πώς βλέπουμε τους εαυτούς μας είναι το έναυσμα για να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες απαιτήσεις, να ξεφύγουμε από το φαρμακείο του χθες και να προχωρήσουμε σε ένα φαρμακείο κέντρο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με άξονα τον επιστήμονα σύμβουλο φαρμακοποιό.

4. Η επαγγελματική μας ύλη επίσης βάλλεται, είτε αφορά τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ, είτε αφορά τα συμπληρώματα διατροφής, είτε τα δερμοκαλλυντικά, τη στοματική υγιεινή κλπ. Ο τρόπος για να την κατοχυρώσουμε δεν βρίσκεται σε συντεχνιακού τύπου προσκόλληση στα «κεκτημένα». Βρίσκεται ακριβώς στη συνειδητοποίηση από εμάς τους ίδιους, ότι για να μπορούμε να έχουμε αποκλειστικότητες πρέπει να αναδεικνύουμε, να επεκτείνουμε και να αποδεικνύουμε κάθε στιγμή τις γνώσεις μας και τις διαφορές μας από τους σουπερμαρκετάδες και τους μικροπωλητές! 

5. Τέλος, ο πανελλαδικός χαρακτήρας της διοργάνωσης δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής και έκφρασης άποψης σε προέδρους Φαρμακευτικών Συλλόγων από όλη τη χώρα. Με αυτό το σκεπτικό, την Κυριακή από τις 09.30, θα υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία δημόσιας αμφίδρομης ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων με όλους τους προέδρους που θα βρεθούνε στο Hellas PHARM, σε μια συνάντηση που θα συντονίζουν οι πρόεδροι των Φ.Σ. Αχαϊας, Ηρακλείου και Ροδόπης.

Συνάδελφοι,

Σας περιμένω όλους ανεξαιρέτως σε αυτό το δικό μας συνέδριο, που μπορεί να ενισχύσει το κλίμα ενότητας και αλληλεγγύης που όλοι μας επιθυμούμε και να δώσει λύσεις στο σύνολο των φαρμακείων αλλά και στον καθένα μας ξεχωριστά.

Γιατί λύσεις των προβλημάτων μπορεί να μην φαίνεται ότι υπάρχουν, αλλά σίγουρα μπορούν να γεννηθούν ... να προκύψουν !!!

Κ. ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ