Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Πρώτο θέμα στον διεθνή τύπο η δημόσια παραδοχή του ΔΝΤ για λάθη στη διάσωση της Ελλάδας

Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση που είδε χθες το φως το δημοσιότητας σχετικά με την παραδοχή εκ μέρους εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα λάθη στην πολιτική διάσωσης της χώρας που απέφερε αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Guardian, Telegraph, Focus, Associated Press, France24 ειναι μερικά μόνο διεθνή μέσα ενημέρωσης που έχουν πολύ ψηλά στην ενημέρωση το σοβαρό αυτό θέμα που κρίνει τις...


... ζωές εκατομμυρίων πολιτών σε αυτή τη χώρα. Πολιτικές έντονης λιτότητας που όπως αποδείχθηκε - και παραδέχονται πλέον ανοιχτά και οι ίδιοι του ΔΝΤ - οδήγησαν τη χώρα σε μακρά ύφεση, στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης όπως πολλές φορές έχουμε υποστηρίξει εμείς οι φαρμακοποιοί.

Η σκληρή λοιπόν αυτοκριτική του Ταμείου έγινε αντικείμενο σχολιασμού κυρίως από τον αμερικανικό Τύπο ενώ οι βρετανικές εφημερίδες επισημαίνουν ότι η συγγνώμη του ΔΝΤ έφερε χαμόγελα στην Αθήνα.

Ο βρετανικός «Guardian», απεικονίζοντας στο σχετικό άρθρο την «σιδηρά κυρία» του οργανισμού, Κριστίν Λαγκάρντ, αναφέρει ότι η παραδοχή του οργανισμού για τους ατυχείς χειρισμούς σχετικά με το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα χαροποίησε την Αθήνα.

«Το ΔΝΤ ομολογεί: Αποτύχαμε να αντιληφθούμε τη ζημιά που θα προκαλούσε η λιτότητα στην Ελλάδα», είναι ο κεντρικός τίτλος στο δημοσίευμα του Guardian.

Η αποτυχία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που θα βοηθούσε την ελληνική οικονομία να ανακάμψει αναπτύσσεται από διαφορετική σκοπιά από τη βρετανική Telegraph: «Η ΕΕ έβαλε την ασφάλεια της ευρωζώνης πάνω από την Ελλάδα, αναφέρεται σε έκθεση του ΔΝΤ», γράφει η Telegraph που χαρακτηρίζει «κακοφτιαγμένο» το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας επειδή ήταν μια προσπάθεια να σωθεί το κοινό νόμισμα παρά η ελληνική οικονομία που βούλιαζε στα χρέη της.

Το αμερικανικό πρακτορείο «Associated Press» κάνει κάνει για αξιοσημείωτες αποτυχίες στο πρόγραμμα λιτότητας που ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση το ΔΝΤ, η «Wall Street Journal» υπογραμμίζει την ομολογία του ΔΝΤ ότι υποτίμησε κατά πολύ τις επιπτώσεις που θα είχε η πολιτική της αυστηρής λιτότητας ενώ οι New York Times αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι το ΔΝΤ παραδέχτηκε ότι έκανε λάθη στην διαχείριση της οκονομικής κρίσης στην Eλλάδα.

Το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 24 κάνει επίσης αναφορά στην έκθεση του ΔΝΤ, στην οποία περιέχεται η κυνική παραδοχή ότι έγιναν λανθασμένες εκτιμήσεις από μέρους του Ταμείου που συνέτειναν σε βαθύτερη του αναμενόμενου ύφεση, καθώς και σε μεγάλη αύξηση της ανεργίας κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του πρώτου Μνημονίου από το 2010.

Επιπλέον επισημαίνει ότι το ΔΝΤ παραδέχεται πως η δική του πρόγνωση για τη μελλοντική εξέλιξη του χρέους ήταν λανθασμένη σε «σημαντικό βαθμό», όπως και η ανάλυσή του για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Στουρνάρας για λάθος ΔΝΤ: «Τους τα είχα πει»

Σάλος έχει προκληθεί έπειτα από την παραδοχή του ΔΝΤ για λανθασμένες εκτιμήσεις από μέρους του, στην έκθεση αξιολόγησης και αποτίμησης του πρώτου προγράμματος της ελληνικής οικονομίας από το 2010 ως το 2012.

«Είναι πολύ θετικό να μαθαίνουμε από τα λάθη μας», παρατηρεί με νόημα ο υπουργός, απαντώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα» σχετικά με το νέο έγγραφο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο ίδιος συνέβαλε στη διαμόρφωση του εγγράφου, αφού είχε ερωτηθεί σχετικά με τις αδυναμίες του προγράμματος υπό την ιδιότητά του - τότε - ως προέδρου του ΙΟΒΕ.

Οπως λέει τώρα, είχε τότε επισημάνει στους τεχνοκράτες του ότι κακώς το πρόγραμμα έδινε έμφαση κυρίως στη μείωση του ελλείμματος και όχι στις διαρθρωτικές αλλαγές.


Farmakopoioi με στοιχεία από protothema.gr και focus.de