Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Προς απελευθέρωση οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ

Σημαντικές αναφορές που προοιωνίζονται την τιμολογιακή απελευθέρωση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, περιέχει η υπουργική απόφαση βάση της οποίας θα γίνει η τιμολόγηση φαρμάκων μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Όπως σημειώνεται, "στην εξωτερική συσκευασία των φαρμάκων πρέπει να αναγράφεται η λιανική τιμή πώλησης. Για τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. η αναγραφόμενη λιανική τιμή είναι ενδεικτική και...


...συνιστά την ανώτατη λιανική τιμή". Επιβεβαιώνεται έτσι, η πρόσφατη τοποθέτηση του Αναπληρωτή Υγείας κ. Σαλμά, ότι τα ΜΗΣΥΦΑ βγαίνουν από το καθεστώς διατίμησης και παρέχεται μια μερική απελευθέρωση, καθώς μπαίνει πλαφόν ανώτατης τιμής, και όχι μια τιμή στην οποία όλα τα φαρμακεία θα πωλούν. Επίσης το πλαφόν μπαίνει ώστε να μην ξεφύγει η τιμή πολύ ψηλά, κάτι που θα επιβαρύνει τους ασθενείς.

Σε άλλο σημείο της υπουργικής απόφασης αναφέρεται ότι "οι παρασκευαστές, συσκευαστές και εισαγωγείς μπορούν να παρέχουν έκπτωση επί της χονδρικής τιμής χωρίς περιορισμό για τα μη συνταγογραφούμενα φαρμακα" Αυτή είναι μια ακόμη αναφορά που επιτρέπει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις εταιρείες αλλά και στα φραμακεία, που πλέον θα μπορούν να μην πωλούν όλοι στις ίδιες τιμές.

Επίσης σχετικά με το ποσοστό κέρδους του φαρμακοποιού αναφέρεται πως "για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) το ποσοστό φτάνει έως 35 % επί της χονδρικής τιμής", δηλαδή κι εδώ μπαίνει ένα πλαφόν και δεν προσδιορίζεται ότι όλα τα φαρμακεία θα μπορούν να πωλούν στην ίδια τιμή.