Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Απόφαση ΣτΕ ανατρέπει διαφήμιση βρεφικού γάλακτος

Το Δίκτυο Δράσης για την Βρεφική και παιδική διατροφή Ελλάδας, γνωστό και ως IBFAN Greece, είχε προχωρήσει σε καταγγελία και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με διαφήμιση στα ΜΜΕ του βρεφικού γάλακτος Frezylac.

Σύμφωνα με τη διαφήμιση, ακούγονταν σε αυτήν οι ισχυρισμοί...


... «… έχω ανάγκη το FREZYLAC MOMMY» και «… που προσφέρει όλα τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά για υγιή ανάπτυξη του εμβρύου και ποιοτικό θηλασμό» και «… που είναι αναγκαία για σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και ποιοτικό θηλασμό». Αυτοί οι ισχυρισμοί της εν λόγω διαφήμισης κρίθηκαν από το ΣτΕ υπερβολικοί, δεν τεκμηριώθηκαν επαρκώς, ενώ μπορεί να οδηγήσουν σε σύγχυση ή / και παραπλάνηση.

Κατά τη συνεδρίαση δηλώθηκε από την εταιρεία FREZYDERM η οριστική απάλειψη του ισχυρισμού «και αποκλειστικά για το μωρό βρεφικό γάλα FREZYLAC PURE» από τη ραδιοφωνική και τηλεοπτική επικοινωνία καθώς και της απεικόνισης του βρεφικού γάλακτος FREZYLAC PURE από το τηλεοπτικό.

Κατόπιν αυτού η Επιτροπή δεν ασχολήθηκε με την αξιολόγηση των παραπάνω και οι εκπρόσωποι της εγκαλούσας πλευράς εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη θετική αυτή πρωτοβουλία της FREZYDERM.

Όπως είναι ξεκάθαρο, το δικαστήριο δέχτηκε τον ισχυρισμό ότι τα βρεφικά γάλατα δεν είναι οποιαδήποτε καταναλωτικά προϊόντα, αλλά προϊόντα ειδικής διατροφής προστατευόμενα από το νόμο.

Διαβάστε τη σχετική απόφαση στο παρακάτω λινκ


Farmakopoioi