Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: "Μην εμπαίζετε τον κλάδο"


Ο εμπαιγμός και αναξιοπιστία από την πλευρά της Κυβέρνησης δεν έχουν τελειωμό, ολοκληρώνοντας τον «θάνατο του εμποράκου» δηλ. των φαρμακείων. Πέραν των άλλων διατάξεων που ετοιμάζουν μέχρι τον Δεκέμβριο για  πκ 15%, OTC στα super market, δυναμική τιμολόγηση, ωράριο, ΦΥΚ, κατέθεσε και ψήφισε η Κυβέρνηση πολυνομοσχέδιο που ρυθμίζει θέματα που αφορούν και τον κλάδο. 

Ένα από αυτά, μάλιστα πολύ σημαδιακό για τις προθέσεις της, είναι και η ρύθμιση της «απαγόρευσης διάθεσης φαρμάκων ή φαρμακευτικών προϊόντων, συνταγογραφούμενων ή μη, από το διαδύκτιο». Διάθεση η οποία έχει ανατεθεί αποκλειστικά μέσα από τα φαρμακεία. Αυτό προέβλεπε το αρχικό κείμενο.


Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρείς, προφανώς μετά από πιέσεις και την σύμφωνη γνώμη του Υπουργού, καταθέτει τροποποίηση βάσει της οποίας θα επιτρέπεται η πώληση μη συνταγογραφούμενων προϊόντων από το διαδύκτιο. Η απάλειψη αυτής της απαγόρευσης είναι ο προπομπός της απελευθέρωσης πώλησης  μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και φαρμακευτικών προϊόντων από το διαδύκτιο και  τα super market. Γεγονός το οποίο παραδέχτηκε  ο Υπουργός κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Δ.Σ του ΠΦΣ, όταν είπε ότι η Τρόϊκα έχει βάλει ως χρονικό όριο εφαρμογής του την 1-1-2014.

Οι αντιδράσεις όλων είχαν σαν αποτέλεσμα τελικά ο κ. Υπουργός να απαλείψει την επίμαχη παράγραφο και να την αντικαταστήσει με άλλη η οποία παραπέμπει την επίλυση του θέματος στις ρυθμίσεις του κοινοτικού δίκαιου. Οι διατάξεις του κοινοτικού δίκαιου αναφέρονται στα συνταγογραφούμενα φάρμακα και σε όσα καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία των χωρών μελών. Αφήνουν δε ανοιχτό το θέμα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και των φαρμακευτικών προϊόντων.

Προφανώς η Κυβέρνηση θα θελήσει να καλυφθεί πίσω από τις διατάξεις του κοινοτικού δικαίου για να ανοίξει κατʼ αρχήν την δυνατότητα πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και των φαρμακευτικών προϊόντων στο διαδύκτιο και αργότερα και στα super market. Από την άλλη πλευρά σύσσωμος ο κλάδος πρέπει να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη. Το θέμα παραμένει ανοιχτό και δεν χρειάζεται κανενός είδους εφησυχασμός.

Οι αυταπάτες που καλλιεργούσαν και καλλιεργούν  κάποιοι δίνοντας γή και ύδωρ στους εκάστοτε κυβερνώντες, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να συγκρατήσουν τις καταστροφικές ρυθμίσεις των μνημονίων για το σύστημα υγείας και ειδικότερα για τα φαρμακεία, διαψεύδονται οικτρά  για άλλη μια φορά. Ακόμη και αυτοί οι ίδιοι που νομίζουν ότι με ισοδύναμα μέτρα θα προστατεύσουν την βιωσιμότητα των φαρμακείων και των ασφαλιστικών ταμείων, πάλι θα πέσουν έξω εμπαίζοντας τους συναδέλφους. Από μια κοινωνία που καταρρέει δεν μπορείς να ελπίζεις ότι εσύ σαν κλάδος μπορείς να σωθείς σε βάρος του ανασφάλιστου, του άνεργου, του άστεγου και του πεινασμένου.

Η πηγή αυτών των προβλημάτων είναι τα μνημόνια τα οποία έχουν υπογραφεί και όσοι πολιτικά και συνδικαλιστικά έχουν ρίξει νερό στον μύλο τους έχουν ακέραια και την ευθύνη για τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής.


ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ   ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ