Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

'Eκκληση για Gilenya


Η Ιουλία είναι 30 χρονών και πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, με βαθμό αναπηρίας 75%. Έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα, στην Θεσσαλονίκη, και μέχρι τα 29 χρόνια της ήταν ασφαλισμένη στο ΙΚΑ. Τότε μπορούσε να λαμβάνει το φάρμακό της, το καινοτόμο φάρμακο τελευταίας γενεάς GILENYA της φαρμακευτικής εταιρείας NOVARTIS, για το οποίο κατέβαλλε μηδενική συμμετοχή, σύμφωνα με τον κανονισμό παροχών του ΙΚΑ.




Η Ιουλία έχει σπουδάσει Ιατρική στην Ελλάδα και η ιατρική της ειδικότητα είναι η Νευρολογία. Σπούδασε για να καταλάβει καλύτερα την ασθένειά της, να βοηθήσει τον εαυτό της, αλλά, κυρίως, τους συμπάσχοντές της από αυτήν την ασθένεια, για την οποία η αιτιολογία παραμένει, εν πολλοίς άγνωστη.


"Δεν πρόκειται να δείς αυτό το φάρμακο στα μάτια σου", δήλωσε πρόσφατα στην Ιουλία μία υπάλληλος του Ταμείου Προνοίας, στο οποίο η Ιουλία είναι τώρα ασφαλισμένη! Το σημερινό ταμείο της Ιουλίας δεν καλύπτει ασφαλιστικά το πολύτιμο φάρμακό της και η Ιουλία δεν έχει, ασφαλώς, τη δυνατότητα να καταβάλλει... 1.600 ευρώ περίπου κάθε μήνα, προκειμένου να το προμηθεύεται! Εδώ και... έναν χρόνο, λοιπόν, η εξαιρετική νευρολόγος, η οποία πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, δεν λαμβάνει την ιατρικώς ενδεδειμένη φαρμακευτική αγωγή της και υποχρεώνεται εναλλακτικά να λαμβάνει κάθε τρεις μήνες... 2.500 κιλά κορτιζόνης, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ποιότητα της ζωής της...

Το ygeia360.gr έχει στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία της πάσχουσας, εξαιρετικής νευρολόγου και αναρωτιόμαστε μήπως η απάνθρωπη και εγκληματική ταλαιπωρία της οφείλεται στο γεγονός ότι η Ιουλία κατάγεται από την Αλβανία.
Είμαστε πολύ σίγουροι, όμως, ότι κάποια ευαισθησία θα ανακύψει, εκ μέρους είτε της εταιρείας NOVARTIS είτε των υπουργείων Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Είμαστε σίγουροι, ελπίζουμε, αναμένουμε και σφίγγουμε θερμά το χέρι της Ιουλίας μας!