Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

ΦΣΑΧ: «Υποχρέωση πληρωμής Unisystems από τους φαρμακοποιούς, με νόμο του κράτους»


Στο πρόσφατα ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο 4172, άρθρο 100, εδάφιο 6, με νόμο του κράτους καθιερώνεται η πληρωμή της εταιρείας Unisystems από τους φαρμακοποιούς και λοιπούς παρόχους υγείας.

Υπενθυμίζουμε, πως ο Φ.Σ. Αχαΐας και με ομόφωνη απόφαση της Γ.Σ. του, έχει καταδικάσει τόσο τη διαδικασία που ακολουθήθηκε εκ μέρους του Π.Φ.Σ., όσο και την ίδια την ουσία της ως τώρα πρακτικής στο θέμα της Unisystems.



Υπενθυμίζουμε, πως στις 19 Δεκέμβρη ακροθιγώς τότε ο πρώην πρόεδρος του Π.Φ.Σ. σε συνεδρίαση του Δ.Σ. για λύση της κινητοποίησης του Δεκέμβρη ‘ενημέρωσε’ για την επιβολή της συγκεκριμένης κράτησης τηςUnisystems με πρωτοβουλία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρά τη θέληση μας.
Υπενθυμίζουμε, πως το συγκεκριμένο θέμα, όπως αργότερα ενημερωθήκαμε, δρομολογήθηκε ως λήψη απόφασης εν μέσω κινητοποίησης, υπό το τεθέν δίλημμα « ή πληρώνετε τους ελεγκτές ή δεν σας πληρώνουμε τις συνταγές» και εμείς φυσικά, υποχωρήσαμε!

Υπενθυμίζουμε πως αρχικά, ο πρώην πρόεδρος του Π.Φ.Σ. υποσχέθηκε πως στις 30 Απριλίου θα έληγε η υποχρέωση των φαρμακοποιών για πληρωμή της Unisystems και θα γινόταν η επιστροφή των χρημάτων τους με μείωση του rebate.
Υπενθυμίζουμε, πως στην επόμενη Γ.Σ. ο πρώην πρόεδρος του Π.Φ.Σ. υποσχέθηκε πως στις 30 Ιουνίου θα έχει οπωσδήποτε λήξει το θέμα της Unisystems και οι φαρμακοποιοί θα λάμβαναν πίσω τα χρήματα τους.
Υπενθυμίζουμε, πως το σύνολο της αντιπολίτευσης του Π.Φ.Σ. δήλωσε εγγράφως πως ποτέ δεν είχε καμία γνώση και ποτέ δεν λήφθηκε απόφαση στο Δ.Σ. για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Αναρωτιόμαστε, πότε θα πάρουμε πίσω τα χρήματα που έχουμε πληρώσει, τουλάχιστον ως τώρα σύμφωνα πάντα με τις υποσχέσεις του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ.?
Αναρωτιόμαστε, πόσες χάρες θα κάνουμε ακόμα στη συγκεκριμένη κυβέρνηση, χωρίς όχι μόνο να μην παίρνουμε ανταλλάγματα, αλλά να βάζουμε και τον κλάδο ακόμα βαθύτερα στον πυρήνα της κρίσης?

Αναρωτιόμαστε, αν θα πρέπει να υπογραφεί καινούργια πλέον σύμβαση και με ποιους όρους, αφού πλέον αναμένεται πρακτική εφαρμογή του νόμου με υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης?
Αναρωτιόμαστε, αν το ποσοστό αυτό πρέπει, κατά τη γνώμη του Π.Φ.Σ., να προσμετρηθεί ως μία ακόμα μείωση του ποσοστού μας κέρδους και με τη βούλα και αν θα το αποδεχτεί αυτό η τρόικα σαν δεδομένο?

Αναρωτιόμαστε, αν το Δ.Σ. του Π.ΦΣ. θα έχει τη φιλοτιμία να αναλάβει από τα έσοδα του την αποπληρωμή του συγκεκριμένου ποσού για τους φαρμακοποιούς, έστω για συγκεκριμένο διάστημα, ως ένδειξη αυτοκριτικής για τους λανθασμένους χειρισμούς του?
Αναρωτιόμαστε, ποιά θα είναι η στάση του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. σε περίπτωση που η διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ζητήσει οι φαρμακοποιοί να επιβαρυνθούν ακόμα και το νοίκι του?
Αναρωτιόμαστε, πότε επιτέλους θα σταματήσει ο ατέρμονος συνδικαλιστικός κατήφορος της εκπροσώπησης μας?


Για τον Φ.Σ. Αχαΐας

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ         ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΚΑΜΙΤΣΟΣ