Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Δελτίο τύπου της διοίκησης του ΑΧΕΠΑ για τον μοριακό έλεγχο του αίματος

Κατόπιν δημοσιευμάτων που αφήνουν την εντύπωση ότι το Νοσοκομείο μας ίσως δίνει αίμα μη ελεγμένο με μοριακό έλεγχο, δηλώνουμε ότι:

Την25-8-2013 έληξε, ως γνωστόν, η παλαιά (πενταετής) σύμβαση με τις προμηθεύτριες εταιρείες αντιδραστηρίων Μοριακού ελέγχου.

Επειδή υπήρξε εμπλοκή στο θέμα υπογραφής νέων τρίμηνων συμβάσεων που είναι αναγκαίες για να καλυφθούν οι ανάγκες μέχρι την ολοκλήρωση του τρέχοντος διαγωνισμού, το Υπουργείο Υγείας κινήθηκε δραστήρια και την 26-8-2013 έδωσε νέες σαφείς οδηγίες για την σύναψη των τρίμηνων συμβάσεων μεταξύ της διοίκησης κάθε Ιδρύματος που έχει Κέντρο Μοριακού ελέγχου και των προμηθευτριών εταιρειών.

 

 

Κατόπιν αυτού, την ίδια κιόλας ημέρα, εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου μας η σύναψη σύμβασης και ήδη από χθες 27-8-2013, που υπεγράφη η νέα τρίμηνη σύμβαση, γίνεται κανονικά ο μοριακός έλεγχος του αίματος από όλες τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (όπως και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα) .

Οι μονάδες αίματος που συνέλεξαν οι Υπηρεσίες Αιμοδοσίας την 25 και 26 Αυγούστου ελέγχθησαν χθες και σήμερα.

Δεν χρειάστηκε να δοθεί ούτε μία μονάδα αίματος, χωρίς να έχει εξεταστεί όχι μόνο με ορολογικό αλλά και με μοριακό έλεγχο.

Το δικό μας έγγραφο με Αριθ. πρωτοκόλλου Π.Γ.Ν.Θ.ΑΧΕΠΑ 31421/26-8-13, προοριζόταν για κλινικούς ιατρούς, για να γνωρίζουν πώς να κινηθούν σε περίπτωση που απρόσμενα μεγάλες ανάγκες (πχ μαζικό τροχαίο ατύχημα, ρήξη ανευρύσματος, μη ελεγχόμενη αιμορραγία ταυτόχρονα σε πολλές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας κλπ.) εξαντλούσαν τα αποθέματά μας σε αίμα ελεγμένο και με ορολογικό και με μοριακό έλεγχο.

Το μήνυμα ήταν, ότι θα έπρεπε, αν τύχαινε να ευρεθούμε σε τέτοια περίσταση, οι θεράποντες ιατροί, αφού κρίνουν απολύτως αναγκαία την μετάγγιση, να ενημερώσουν τον ασθενή και/ή τους συγγενείς για τον μικρό αλλά υπαρκτό κίνδυνο μετάδοσης νοσήματος, όπως φαίνεται αναλυτικά στο έγγραφο.

Επαναλαμβάνομε ότι , δόξα τω Θεώ, δεν χρειάστηκε να δοθεί ούτε μία μονάδα αίματος εξετασθείσα μόνο με ορολογικό έλεγχο και ότι ο μοριακός έλεγχος χάρις στις συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας, του Εθνικού Κέντρου Αίματος και της Διοίκησης του Νοσοκομείου μας, γίνεται και πάλι από χθες κανονικά.

 

​Ιατρός Ελένη Χασαποπούλου-Ματάμη

Συντονίστρια Διευθύντρια του Κέντρου Αίματος Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ